Redactie

Nachtkijkers ingezet tegen camcorderpiraten

Canadese bioscopen doen er alles aan om bioscoopbezoekers te beletten kaskrakers te filmen met camcorders en ze online te zetten. Na metaaldetectoren en nachtkijkers krijgen zaalwachten nu een beloning als ze piraten in de kraag vatten.

De verscherpte veiligheidsmaatregelen zijn het directe gevolg van een wetswijziging die begin juni werd ingevoerd. Bioscoopbezoekers die zonder toestemming filmopnamen maken in het theater lopen het risico op vijf jaar celstraf en hoge geldboetes.

Canada staat al langer hoog op een lijst van landen waar veel illegale films vandaan komen. Invloedrijke copyrightorganisaties als de Motion Picture Association of America (MPAA) hebben herhaaldelijk hun beklag gedaan bij de Amerikaanse regering, omdat zij de noorderburen als een piratenhemel beschouwen.

De MPAA eiste, samen met bedrijven als Microsoft en Apple, dat het land op de lijst van meest notoire piratenlanden wordt gezet. Op deze lijst zijn China, Rusland en Belize de meest prominente leden. De druk nam verder toe nadat verschillende grote platenmaatschappijen hadden gedreigd om voorvertoningen in Canada te staken. Ook bracht Californisch gouverneur Arnold Schwarzenegger een beleefdheidsbezoek om zich op de hoogte te stellen van alle ophef.

Serge Corriveau, de directeur van filmdistributeurbond Canadian Motion Pictures Distribution Association (CMPDA) legt aan de landelijke omroep CBC uit wat de nieuwe maatregelen inhouden: “We laten de rugzakken van bezoekers doorlichten en laten medewerkers de gangpaden op en neer lopen om te zien of ze iemand zien filmen met een camcorder. Er zullen ook mensen met nachtkijkers aanwezig zijn die door de zaal kijken of ze iets kunnen vinden.”

Naast de extra beveiliging is een financieel beloningsprogramma in het leven geroepen dat bioscoopmedewerkers een bonus geeft als zij een stiekeme filmer in de kraag vatten. De extra’s voor ijverige medewerkers kunnen oplopen tot vijfhonderd dollar. Om het geld te krijgen, moeten ze het filmen stoppen, de politie bellen en contact opnemen met een speciaal in het leven geroepen ‘Anti-camcording Hot-Line’.

Ook in de Verenigde Staten zijn de veiligheidsmaatregelen aanzienlijk verscherpt. Een negentienjarig meisje kreeg daar vorige week van dichtbij mee te maken. Tijdens een vertoning van de actiefilm Transformers nam ze twintig seconden op met een digitale camera. Kort daarna werd ze door twee agenten mee naar buiten genomen. De vrouw, die zei dat ze haar kleine broertje enthousiast wilde maken met de korte clip, loopt de kans een jaar gevangenisstraf te krijgen en een boete van 2.500 dollar.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.