Redactie

Nokia start mega-terugroepactie batterijen

Berichtte ZDNet zojuist nog over een tamelijk bescheiden vervangingsactie (betreffende ruim tienduizend Sony-batterijen) van Toshiba, Nokia start een heel wat spectaculairdere terugroepactie. Circa 46 miljoen batterijen kunnen mogelijk oververhit raken. In ongeveer honderd gevallen wereldwijd is tijdens het opladen kortsluiting ontstaan, waardoor de batterij losraakte. Van ernstige verwondingen of schade is voor zover bekend geen sprake, verklaart Nokia.

Het gaat om batterijen van het type BL-5C die tussen december 2005 en november 2006 zijn vervaardigd door het Japanse Matsushita, bekend van het merk Panasonic. Nokia benadrukt dat meerdere leveranciers deze batterijen leveren. Samen hebben zij ruim driehonderd miljoen van deze batterijen geproduceerd. Deze terugroepactie heeft enkel betrekking op de exemplaren afkomstig van Matsushita.

Nokia doet geen dringende oproep tot vervanging: “Hoewel de genoemde voorvallen [?] erg zeldzaam zijn, kunnen bezorgde consumenten een vervanging eisen voor iedere BL-5C batterij waarop dit productadvies betrekking heeft.” De gsm-fabrikant wijst er nog op dat alle honderd incidenten ontstonden terwijl de batterij werd opgeladen. Ander gebruik van het toestel levert voor zover bekend geen problemen op.

Controle
Eigenaren van Nokia-telefoontjes die toch even willen checken, moeten hun batterij uit het toestel halen. Een Nokia-batterij heeft ‘Nokia’ en ‘BL-5C’ op de voorkant geprint staan. Op de achterkant is bovenaan opnieuw het merk Nokia te zien. Het identificatienummer van de batterij, bestaande uit 26 tekens, is onderaan afgebeeld. Wie dit nummer invoert op www.nokia.com/batteryreplacement weet direct waar hij aan toe is. Op deze site is tevens een lijst van betrokken producten van Nokia gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.