Redactie

Fabrikanten beschrijfbare cd’s kwaad op Philips

Taiwanese bedrijven die beschrijfbare cd’s produceren, gaan Philips aanklagen over de licentiegelden die ze moeten ophoesten. Het viertal vindt het oneerlijk dat zij moeten betalen, terwijl concurrenten in China en India zich niets aantrekken van licenties. Daardoor kunnen de Taiwanese bedrijven niet concurreren; hun producten zijn duurder.

Het conflict draait om het licentiebedrag dat Philips via het Veeza-licentieprogramma oplegt aan producenten van cd-r’s. De Nederlandse onderneming mag dat omdat zij de uitvinder is van de technologie om cd-schijfjes te beschrijven.

CMC Magnetics, Ritek, Prodisc Technology en Daxon Technology noemen Veeza echter onredelijk. Tegen het vakblad Digitimes herhaalt hun koepelorganisatie, de Taiwan Information Storage Association (TISA), dat ze het licentieprogramma discriminerend vindt. Omdat de vier het bedrag moeten doorrekenen aan de consument, zijn hun cd-r’s duurder dan die van fabrikanten die Philips kunnen negeren. Vooral in de snel ontluikende en prijsgevoelige markten in de derde wereld is dat een groot probleem, aldus TISA. In het Westen is het probleem minder acuut, want daar zijn cd-r’s in populariteit al voorbijgestreefd door beschrijfbare dvd’s.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.