Redactie

EU trekt Hollywood aan de mouw over Blu-ray

De Europese Commissie wil boven water krijgen of grote filmstudio’s in Hollywood afspraken hebben gemaakt over het gebruik van Blu-ray of HD DVD.

Dat meldt de Wall Street Journal vandaag. Jonathan Todd, woordvoerder voor de antitrustwaakhond van de EU, heeft volgens de krant bevestigd dat er medio juni brieven zijn uitgegaan naar de studio’s. De Europese Commissie wil bewijzen zien van communicatie en afspraken over de high definition DVD-formaten.

Er woedt een hevige strijd om de opvolging van de DVD. Blu-ray, ondersteund door onder andere Philips en Sony, is in Hollywood aan de winnende hand. Zowat alle grote studio’s ondersteunen dit formaat en vijf studio’s hebben zich er zelfs exclusief aan gekoppeld. Ook de grote Amerikaanse videoketen Blockbuster liet vorige maand weten te kiezen voor Blu-Ray.

De EU-waakhond lijkt daarom met name geïnteresseerd te zijn in de activiteiten van de Blu-ray-groep, zeggen bronnen dichtbij de situatie. Brussel wil weten of deze groep ongeoorloofde tactieken heeft gebruikt om de studio’s ervan te overtuigen het Blu-ray-formaat te steunen. Het HD DVD-kamp, geleid door Toshiba en Microsoft, zou er bij de Commissie op hebben aangedrongen om poolshoogte te nemen.

De Europese Commissie heeft tenminste één studio formeel verzocht om documenten die betrekking hebben op de beslissing om films enkel op Blu-ray uit te brengen. Ook wil zij zicht krijgen op de communicatie over de DVD-formaten met mensen van de Blu-ray-groep, aldus de krant.

Bijna een jaar geleden startte de Europese Commissie een onderzoek naar het licentiebeleid van de groepen achter HD DVD en Blu-ray. De antitrustautoriteit wilde weten of dit beleid inbreuk maakt op de competitieregels. Het ging slechts om een verkennend onderzoek; er was nog geen sprake van een formele klacht.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.