Redactie

Cinema 2.0: nieuwe manier van film maken

Filmpjes maken en distribueren is dankzij YouTube en co. voor iedereen bereikbaar geworden. Een ‘echte’ professionele speelfilm draaien is echter nog altijd andere koek. Wie ervan droomt om eens mee te werken aan de productie van zo’n film, kan zich aansluiten bij het openbronproject A Swarm of Angels.

Het doel van A Swarm of Angels is om ’s werelds eerste film te maken die via internet opgezet en verspreid wordt: “Een revolutionair proces om cultcinema te maken voor het digitale tijdperk”.

Het project staat open voor vijftigduizend deelnemers – de Swarm of Angels – die ieder 25 pond (37 euro) bijdragen aan de productie. Zo brengen zij een budget van uiteindelijk pakweg 1,8 miljoen euro in het laatje; voldoende om een toonbare film van te draaien.

Meebeslissen
In ruil voor hun bijdrage mogen de geldschieters meebeslissen over de totstandkoming van de film. Over alles wordt gestemd: de scriptontwikkeling, de productie van de filmtrailer, de productieplanning, te gebruiken filmposters, het filmen enzovoort. Ook zijn er betaalde en onbetaalde taken te verdelen. Denk aan het maken van een muziekvideo of filmdocumentaire, scriptbewerking, locatiescouting en storyboard-productie.

Zoals het een goed openbronproject betaamt, wordt het resultaat uitgebracht onder een Creative Commons-licentie. De film mag dan vrijuit worden gedownload, gedeeld en geremixt.

Waar gaat het over?
De te maken film wordt thrillerachtig met – wat ons niet verbaast – de nodige sciencefictionelementen. Twee scripts zijn in de race voor productie: The Unfold en Glitch. In The Unfold moet een vreemde dimensionale kracht die dreigt de wereld te vernietigen het hoofd worden geboden. Het andere script gaat over de sores van een handvol verschillende mensen. In het projectforum worden de verhaallijnen besproken.

Instappen in het project is nu even niet meer mogelijk. Deelnemers worden in groepen aangeworven. De eerste duizend leden zijn inmiddels binnen; zij werken aan het script en de eerste teasers. Binnenkort start de derde fase, waarbinnen ruimte is voor vijfduizend leden. Aan de preproductie (de vierde fase) kunnen 25.000 leden deelnemen en de laatste fase, de productie zelf, staat open voor vijftigduizend participanten.

Artistiek statement
A Swarm of Angels is een hersenspinsel van filmproducent en auteur Matt Hanson. Adviseurs zijn onder anderen sciencefictionauteur Cory Doctorow, striptekenaar Warren Ellis en muziekmixer Eric Kleptone (The Kleptones). De initiatiefnemers willen een artistiek statement maken. “Waarom we dit doen? Omdat we moe zijn van films die simpelweg zijn gemaakt om filmbazen te plezieren, popcorn te verkopen, of fastfood-licentiedeals te sluiten. We willen de toekomst van film uitvinden. Noem het Cinema 2.0.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.