Redactie

Blu-ray omsingelt HD DVD

Technologiebeurs IFA in Berlijn slaat blauw uit van Blu-ray. Alle nieuwe spelers en toepassingen laten Toshiba’s HD DVD wat eenzaam in een hoekje staan. Zit de kracht gewoon in de aantallen?

Geen grote stand
De stand van de Blu-ray Disc Association is bescheiden vergeleken met het visuele geweld dat sommige producenten op de Internationale Funkausstellung (IFA) in Berlijn loslaten. Samsung heeft een hal zo groot als een vliegtuighangar ingericht, als de ingewanden van een ruimteschip met een dozijn HD-bioscoopjes en honderden reusachtige breedbeeldschermen. Op het kleine ronde paviljoen van de Blu-ray Disc Association staan alleen de nieuwe Blu-ray-spelers van onder meer Philips en JVC en kunnen geïnteresseerde bezoekers zien welke schijfformaten er beschikbaar zijn voor de opvolger van de dvd.

“We hebben geen grote stand nodig. We hebben twaalf producten op andermans terrein staan”, zegt Frank Simonis, de voorzitter van het Europese gedeelte van de Blu-ray Disc Association. De Nederlander, die zijn baan als hoofd communicatie bij Philips combineert met het voorzitterschap van de vereniging, is bijzonder positief over het verloop van de strijd om high definition-beeld (HD). Hij durft zelfs al van een gespeelde wedstrijd te spreken.

De Blu-ray Disc Association, de vlag waar 150 soft- en hardwarebedrijven zich achter hebben geschaard, kan tijdens IFA in ieder geval bemoedigende cijfers presenteren. Laptopfabrikant Acer maakt officieel bekend dat het toe zal treden tot de Blu-ray-groep. Volgens Sony, dat met Blu-ray op de proppen kwam, heeft de blauwe beeldtechniek op de hardwaremarkt in Europa een aandeel van 94 procent weten te veroveren.

Dat beeld is wel enigszins vertekend door de markt voor games. De PlayStation 3, die standaard met Blu-ray wordt geleverd, domineert in dit opzicht de consolemarkt, ten nadele van de aparte HD DVD-add-on van Microsofts Xbox 360. Toch blijkt ook bij de spelcomputers een verschuiving plaats te vinden. Volgens Sony-topman David Walstra, ook vicevoorzitter van de Blu-ray Disc Association, loopt de verkoop van Blu-ray-spelers en andere hardware in Europa nu één op één met grote concurrent HD DVD. Alleen in de Verenigde Staten worden op dit moment nog meer HD DVD-spelers verkocht.

,
Prijsverlaging
Dat betekent niet dat HD DVD zonder slag of stoot overstag gaat. Tijdens IFA maakt de European HD DVD Promotion Group, gesteund door Toshiba en Microsoft, bekend dat het zijn spelers flink in prijs gaat verlagen. De Venturer SHD7000 is met zijn 300 euro stukken goedkoper dan de 500 euro die de goedkoopste Blu-ray-speler momenteel in Europese winkels kost. Microsoft doet een duit in het zakje door de prijs van de HD DVD-add-on te verlagen naar 179 euro.

Daarnaast proberen op IFA twee bedrijven of verzoening winstgevend kan zijn. Samsung en LG presenteren met veel tamtam een speler die zowel Blu-ray als HD DVD afspeelt. “Je betaalt 1.400 euro voor zo’n speler bij de MediaMarkt”, zegt Simonis. “Op dit moment maken ze maar zes of zeven procent van de markt uit. Ik denk niet dat ze een rol van betekenis zullen spelen.”

Aanbod van speelfilms
Uiteindelijk zal het filmaanbod uitmaken welk formaat de slag wint. Wat dat betreft ziet het er niet goed uit voor Toshiba en consorten. Kort voor de beurs kwam naar buiten dat Blu-ray-films in de Verenigde Staten twee keer zoveel zijn gekocht als het HD DVD-alternatief. In de eerste helft van 2007 werden 1,6 miljoen blauwe schijfjes verkocht, terwijl HD DVD op 795.000 bleef steken. Walstra van Sony zegt dat die verhoudingen in Europa op zeventig tegen dertig procent liggen, in het voordeel van Blu-ray.

Blu-ray’s overwicht wordt vooral veroorzaakt door het grotere aantal filmstudio’s dat de groep aan zijn kant heeft. Paramount ondersteunde tot voor kort beide formaten, maar stapte onlangs onverwacht over op HD DVD. De plotselinge beslissing van de studio, die onder meer populaire films als Shrek 3 en Transformers produceert, baart Simonis van de Blu-ray Disc Association totaal geen zorgen. “Laten we zeggen dat ik verwonderd was over hun beslissing. Als je alleen al kijkt naar de verkoopcijfers van de film 300, denk ik dat Paramount geen goede beslissing heeft genomen.” Van deze populaire actiefilm, die in beide formaten werd uitgebracht, maakte producent Warner bekend dat 197.000 mensen een Blu-ray-versie in huis hebben gehaald, terwijl HD DVD met 97.000 ver achterblijft.

Simonis vindt dat de strijd om het nieuwe beeldformaat steeds meer op een “schimmenspel” begint te lijken. “Uiteindelijk gaat het erom wat de consument wil”, zegt hij. “En de feiten spreken op dit moment voor zichzelf. Maar zeg nooit nooit.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.