Als je mobiel van muziek wil genieten, doe je dat wellicht met een smartphone als bron. Het kan ook een digitale muziekspeler zijn, maar voor de overgrote meerderheid van pendelaars is een iPod meesleuren verleden tijd. In de basis is er niets mis met een smartphone als bron. Een iPhone of Android-telefoon kan perfect de meeste digitale muziekbestanden afspelen, incluis hi-res met de juiste app. Je kan ook muziek binnenhalen via een streaming app, zoals van Spotify, Deezer, Qobuz of Tidal. Aan keuze is er qua digitale muziek-bronnen geen gebrek.
Maar als je op zoek bent naar een betere audio-ervaring, dan zijn er wel een paar problemen met die smartphone als bron. Om te beginnen hebben telefoons meestal niet echt een hoogwaardige DAC aan boord. Deze chip, die het digitaal signaal omzet naar het analoge dat uit de hoofdtelefoonuitgang komt, moet die conversie foutloos en zo vloeiend mogelijk maken.
Het tweede probleem zit hem bij het vermogen van de hoofdtelefoonversterker van een smartphone. Omdat telefoonfabrikanten niet willen dat muziek beluisteren meteen leidt naar een platte batterij, zijn die versterkers eerder onkrachtig. Met een typische in-earsetje geen probleem, maar het vermogen om een betere hoofdtelefoon aan te drijven ontbreekt al gauw. Het resultaat: de muziek klinkt te stil.
,
De HA-2 van OPPO pakt beide problemen aan, aangezien het hier een gecombineerde DAC en hoofdtelefoonversterker betreft. Zoals de naam laat uitschijnen, is dit de tweede versterker van OPPO – een respectabel merk dat pas vorig jaar zich op de personal audiomarket stortte. De HA-1 is echter een high-end tafelversterker, de HA-2 is helemaal op mobiel gebruik ingericht.
Hij is compact, heeft alle aansluitingen voorzien om een brug te maken met een mobiel toestel en bevat uiteraard een batterij. Want ja, onderweg een stopcontact zoeken is nu ook niet de bedoeling. Je kan de 3.000 mAh-batterij van de HA-2 overigens in een noodgeval inzetten om je telefoon op te laden.
Wat allemaal niet wil zeggen dat er geen plaats is voor de HA-2 aan je computer, bijvoorbeeld. We kunnen ons best inbeelden dat dit apparaat even goed gebruikt wordt tijdens het pendelen als daarna, eens je op kantoor aanbeland bent en met de hoofdtelefoon op wat muziek wil beluisteren tijdens het werken.
,
De OPPO-hoofdtelefoons hebben hun eigen designtaal, die ergens net iets meer futuristisch en strak getint is dan echt retro. De HA-2 daarentegen is één en al een verwijzing naar het verleden – al is de techniek onder de motorkap wel helemaal hagelnieuw.
De laatste tijd kregen we wel meer toestellen zoals de HA-2 over de vloer, maar de OPPO is toch een van de lichtste die we al gezien hebben. De vorm doet van ver ergens denken aan zo’n zakflesje voor sterke drank, een gevoel dat versterkt wordt door het mooie, lederen omhulsel dat permanent aan de aluminium behuizing vastgemaakt is.
De afgeronde zijde die uitmondt in een draaiknop (die overigens zo van een radio uit de jaren zeventig kon geplukt zijn), geeft de HA-2 de nodige klasse. Het is functioneel maar toch ook mooi.
Met zijn afmetingen van 6,8 x 15,7 x 1,2 cm is de HA-2 ongeveer zo groot als een smartphone met 5 tot 5,5 inch scherm, zoals een Samsung Galaxy S5.
Dat is geen toeval natuurlijk, want de bedoeling is dat je onderweg de HA-2 met de meegeleverde rubberen bandjes vastmaakt aan je telefoon. Het gewicht van 175 gram verdubbelt wel het gewicht van je smartphone, iets dat je wel zal merken als je de telefoon naar je oor brengt.
,
Bij een product zoals dit verwachten in de doos alle nuttige kabels te vinden. Om een Android-telefoon aan te sluiten, heb je bijvoorbeeld een (liefst kort) kabeltje nodig dat van micro-USB naar micro-USB gaat. Een iPhone vereist dan weer Lightning naar USB. Dat zijn kabels die niet zo courant zijn en die je niet bij de audiozaak om de hoek zal vinden. Het is dus goed dat OPPO alles meelevert.
We missen op eerste zicht enkel een kabeltje om van een 30-pins iOS-toestel (een oudere iPhone of iPad, dus) naar de HA-2 te gaan, maar daar heeft OPPO ook aan gedacht.
Onderaan de HA-2 vind je namelijk zowel een micro-USB-aansluiting voor Android-apparaten én een USB klasse A (dus een reguliere USB-poort) voor iOS-toestellen. Je kan dus je eigen 30-pins connector naar USB-kabel gebruiken. Ten slotte kan je ook een mobiel toestel analoog aansluiting via een 3,5 mm jack bovenaan. Sluit je een computer aan, dan doe je dat via de micro-USB-poort. Overigens verschuif je manueel een schuifknop om de juiste invoer te selecteren.
,
Het DAC-gedeelte van de HA-2 is gebouwd rond de ESS Sabre ES9018-K2M, de mobiele versie van de ES9018S-chip die best hoog gewaardeerd wordt. Je vindt de ES9018S bijvoorbeeld ook in de Pioneer U-05 (getest in FWD55) en de OPPO HA-1. Dankzij die keuze slikt dit toestel nagenoeg alle relevante hi-resformaten, PCM tot 384 KHz / 32-bit en DSD tot DSD256. Dat is meer dan ruimschoots voldoende, want zowel DSD (laat staan DSD256) als PCM aan die sampling rate heeft bijna niemand op zijn harde schijf staan. Maar mocht DSD-downloads ooit echt iets worden, deze versterker is er klaar voor.
De HA-2 is uitgerust met zowel een hoofdtelefoonuitgang als een line-out. Die laatste is misschien interessant als je een versterker bij je pc een beter signaal wil aanleveren. De meesten zullen de HA-2 echter gebruiken om via een hoofdtelefoon naar muziek te luisteren. Technisch pakt de HA-2 uit met zeer goede specificaties. De 0,5 ohm uitgangsimpedantie laat hem ook goed en ruisloos samenwerken met zeer gevoelige in-ears.
Volgens OPPO kan je hem gebruiken met hoofdtelefoons van 16 tot 300 ohm, waarbij je voor die hogere ohm-waardes toch de Gain-knop op de HA-2 naar de hogere stand zal moeten duwen. We probeerden zo de moeilijk aan te sturen Sennheiser HD800 even met de HA-2, wat wel lukte – maar je merkte dat de versterker hier wel qua vermogen hard moest werken. Met de OPPO PM-3 bijvoorbeeld, was er helemaal geen probleem, net zoals met onze Sony MDR-Z7 of AKG K701.
Je moet ook eerlijk zijn: nagenoeg niemand gaat een lastig karakter zoals de HD800 – die bovendien 1.000 euro plus kost – mobiel gebruiken met een smartphone als bron. In feite toonde de OPPO HA-2 zich al een flexibele kerel, die goed samenwerkte met de meeste hoofdtelefoons. Het verschil met de standaardhoofdtelefoonuitgang van de LG G3 – op zich niet slecht – was zeker merkbaar. De HA-2 zorgde voor het juiste hoeveelheid detail en muzikaliteit, waarbij we de optionele Bass-knop toch liever op de uit-stand lieten staan.
We vonden zo de HA-2 een goede partner voor de Sennheiser HD700. Bij wat kille hoofdtelefoons, zoals de AKG K701, kan je toch iets meer bas toevoegen met die bass-knop. Een leuke optie voor mensen die toch graag een stevige onderlaag hebben, op de meeste hoofdtelefoons vonden we het overbodig. Ook op de PM-3. Tijdens onze tests slikte de HA-2 probleemloos onze hi-restestbestanden, waaronder Robert Plant’s The Principle of Moments (DSD64) en ook hi-res FLAC-albums van Norah Jones, Björk en de folkband Moriarty. De aangegeven autonomie van circa 7 uur voor digitale bronnen is redelijk en ook haalbaar in het echte leven. De meegeleverde lader is eentje van 5A – de HA-2 is dan ook zeer snel opgeladen.
,
De HA-2 is een prima – zij het niet goedkope – manier om het geluid van je mobiel toestel beter te maken en het mogelijk te maken om onderweg een betere hoofdtelefoon te gebruiken. Het is licht maar steekt toch stevig in elkaar, oog mooi, en levert een goede klank.