Geluid

Google heeft eindelijk concurrent voor Airplay

Google lanceert een eigen alternatief voor Airplay dat je toelaat met een druk op de knop vanaf een Android-toestel audio te streamen naar een speaker. Heel wat fabrikanten doen al mee.

De naam 'Google Cast for audio' rolt niet even vlot van de tong als 'Airplay', maar wat het doet is hetzelfde. Helemaal nieuw is het niet, want eigenlijk is het gebaseerd op de technologie achter Chromecast, de 35-euro kostende HDMI-stick die toelaat om media naar een tv te streamen. In apps zal dab ook hetzelfde cast-icoontje verschijnen als nu bij Chromecast-compatibele apps, zoals Netflix en YouTube.

Google Cast for audio zal beschikbaar zijn op Android-toestellen maar ook via apps voor het iOS-besturingssysteem van de iPhone en iPad. De bestemming kan een WiFi-speaker zijn, maar evengoed een AV-receiver of een soundbar.

Wat meteen een groot verschil tussen Airplay en Google Cast verklaart: bij Airplay is het mobiel toestel de bron (muziek komt bijvoorbeeld via de Spotify-app) en wordt de batterij van de tablet of smartphone continu belast. Bij Google Cast stuur je enkel de afspeelinstructies door. De audiostream loopt direct van de cloud naar de compatibele speakers. De muziek blijft dus spelen, zelfs al is de batterij van het mobiel toestel leeg. 

Daar staat tegen dat Airplay alle audio van een iPad of iPhone af kan spelen, ongeacht de actieve app. Bij Google Cast moeten apps compatibel worden gemaakt. Volgens Google zijn de apps van Deezer, Google Play Music, iHeartRadio, Rdio, TuneIn en meer reeds mee. Spotify – die zijn eigen Spotify Connect-functie heeft – doet vooralsnog niet mee.

Bij het casten krijg je ook de audiokwaliteit zoals de bron het aanbiedt, zonder bijkomende compressie of aanpassing. Bij Airplay is dat echter ook geen probleem; audio wordt via het Apple Lossless-codec verstuurt aan 48 KHz en 16 bit.

In eerste instantie hebben drie AV-fabrikanten aangekondigd Google Cast-producten uit te brengen of bestaande speakers de nodige update te geven. Dat laatste is het geval bij Denon en LG, die hun HEOS-systeem (lees hier de test) en de Music Flow-speakers (lees hier de test) gaan aanpassen. Bij Sony gaat het om nieuwe producten, maar concrete details ontbreken nog. Later in het jaar volgen nog andere fabrikanten, aldus Google, en zal de functie ingebouwd worden op meer chipsets die in mobiele en CE-apparaten worden gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.