Tot voor kort spitste LG zich vooral toe op goedkopere telefoons (zoals de L1), maar de G2 is op alle vlakken een premium smartphone.
Wat de G2 qua design interessant maakt, is dat de linkse en rechtse rand van het scherm bijna samenvallen met de zijkanten van de telefoon. Ware het niet voor de dikkere schermranden boven en onder, zou je het gevoel krijgen dat je enkel een scherm in handen hebben. Nu nog oogt het heel indrukwekkend.
Niet helemaal ons ding is de plastieken achterkant in een licht glossy afwerking. Vingerafdrukken zijn er zeer zichtbaar op, wat ook te maken heeft met de unieke plaatsing van een aantal knoppen. Maar daarover dadelijk meer…
De G2 ligt vrij goed in de hand, al komt het toch wat fors over. Een zeer subjectief gegeven, want de bijna even grote Nexus 5 straalt dat niet uit.
Toch wel bijzonder is dat er rondom de behuizing geen hardwareknoppen staan. In de plaats daarvan staan er drie knoppen (twee scroll-toetsen plus bevestiging) op de achterkant, net onder de lens van de camera.
Dit is wel wat wennen, bijvoorbeeld om de telefoon uit slaapstand te krijgen. Je drukt daarvoor op de middelste toets achteraan, in plaats van een knop bovenaan of ergens aan de zijkant.
Het ontbreken van knoppen aan de zijkant betekent ook dat er geen cameraknop is. Je maakt dus een kiekje door op het scherm te tikken, en dat is niet altijd zo handig.
Ben je aan het telefoneren, dan zijn de scrolltoetsen op de achterkant wel ideaal gepositioneerd om het volume aan te passen.
Gelukkig zijn er soms alternatieven, zoals twee keer snel tikken op het scherm om de G2 te ont- en vergrendelen. Kortom, de knoppen achteraan zijn goed gevonden, maar misschien had LG ook toetsen met dezelfde functie aan de zijkant moeten voorzien.
,
Het 5,2 inch IPS-scherm is van het hoogste niveau. Kleuren zijn (zeer) levendig, ook als je er schuin op kijkt. Het toont uiteraard een Full HD-resolutie – daar ontsnap je niet aan als je wil concurreren met de topmodellen van andere merken – goed voor een ppi-waarde van 42. Veel gekartelde tekst ga je hier niet zien.
De dunne schermranden en plaatsing van het lcd-paneel dicht bij de oppervlakte van de bovenste glaslaag, is visueel zeer aantrekkelijk. Het is een trukje dat wel meer fabrikanten uithalen, maar het werkt wel heel goed bij de G2. Tekst en grafieken lijken gewoon op het toestel te 'liggen'. Het is niet helemaal een printervaring, maar komt er wel in de buurt van.
Er steekt een snelle processor en grafische chip onder de motorkap (een Qualcomm Snapdragon 800-SOI, met een quad-core Krait 400-processor aan 2.26 GHz en een Adreno 330 voor het grafische luik), wat je meteen merkt als je met de G2 aan de slag gaat. Vergeleken met de populaire Galaxy S4 van Samsung scoort de G2 aanzienlijk hoger in benchmarks. Niet zo verbazend, want de S4 is toch wel een paar maanden ouder dan de LG-telefoon. Die laatste heeft gewoonweg nieuwere, snellere hardware. Maar ook in een speelveld dat bestaat uit de nieuwste apparaten scoort de G2 zeer goed.
,
Net zoals Samsung voegt LG wat dingen toe aan Android. De LG-schil oogt wat fel, maar bevat wel goede ideeën, zoals een guest mode.
De interface is vooral heel behulpzaam, want je wordt overstelpt met tips over hoe je de G2 kan gebruiken. Deze functie komt bij sommigen wellicht opdringerig over, maar het is toch handig en je kan het desgewenst uitschakelen. Ook de standaardgeluidjes ga je wellicht willen veranderen, trouwens.
LG heeft ook het klassieke snelmenu aangepakt dat je oproept door vanaf de bovenste schermrand naar beneden te vegen. Je zou kunnen argumenteren dat ze dit menuutje – dat bedoeld is om snel toegang te geven tot bepaalde functies – zelfs wat te ‘rijk’ is geworden. Met alle toevoegingen is het bijna een volwaardige, tweede interface geworden. Dat is zeker zo als je weet dat je in dit menu nog horizontaal kan vegen om nog meer opties op te roepen.
Los van de drukte is het toch wel handig. Zo kan je QSlide apps activeren, om bijvoorbeeld snel een rekenmachine op te roepen of een notitie te schrijven. Maar als je aan deze mini-apps geen nood hebt, kan je deze functie uitzetten.
,
Voor veel AV-apparaten zijn er tegenwoordig apps beschikbaar die de remote vervangen. Maar er zijn nog meer toestellen die enkel via infrarood te bedienen zijn. Geen probleem voor de G2, die uitgerust is met een infraroodzender. Via de QuickRemote-app kan je meerdere toestellen per kamer definiëren en zelfs een eigen remote ‘bouwen’ door knopjes te verslepen en te koppelen aan de signalen van de echte afstandsbediening.
Hoewel ondertussen wel meer merken een afstandsbediening-app aanbieden op smartphones en tablets, is de QuickRemote-app van LG een van de beste die we tot op heden zagen. En dat komt vooral door die 'bouw-je-eigen-remote'-mogelijkheid. Er valt ook weinig aan te merken op het aanbod van ondersteunde merken, want het is best breed.
,
We waren aangenaam verrast door de G2. Na een lange afwezigheid aan de top, heeft LG een zeer complete telefoon geproduceerd die het op de meeste vlakken prima doet. Bij het testen viel de uitstekende autonomie op, met dank aan een batterij die een vrij grote capaciteit heeft, en het mooie scherm.
De LG G2 was een Beste Keus in het dossier premium-smartphones in FWD50, een eer gedeeld met de Sony Xperia Z1.