Tot voor kort was NAD één van die hifispecialisten die geen hoofdtelefoon in het aanbod had. Dat is allerminst een probleem, maar het maakt de introductie van de VISO HP50 – een rechtstreekse aanval op het premiumsegment van de mobiele hoofdtelefoonmarkt – er natuurlijk wel opmerkelijker op.
Toegegeven, wel meer audiofabrikanten zetten de jongste tijd een soortgelijke stap – denk maar aan KEF, Onkyo of Bowers & Wilkins – maar dat gegeven maakt de drempel er niet kleiner op. Een nieuw domein van de audiomarkt betreden houdt immers niet alleen kansen in voor een merk, het brengt ook problemen mee.
Zo is er in regel bijvoorbeeld gevoelig meer R&D nodig voor dit soort startoperaties, om maar meteen het meest evidente obstakel bij naam te noemen.
En toch is de stap logischer dan hij lijkt. In de eerste plaats omdat het niet alleen bij deze HP50 blijft. Jawel, NAD heeft nog meer hoofdtelefoonlekkers voor ons in petto in de nabije toekomst. Maar minstens even belangrijk is dat NAD bij de ontwikkeling van zijn hoofdtelefoons niet helemaal van nul moest vertrekken.
Wat heet, het kon gebruikmaken van een schat aan ervaring in de persoon van chief-designer en PSB-oprichter Paul Barton. PS-wie? PSB (www.psbspeakers.com), een audiofabrikant die in de eerste plaats bekendheid verwierf met hoogwaardige speakers, maar in de VS ook al een tijd erg positieve reacties krijgt op zijn… juist, hoofdtelefoons. Laat PSB dan ook nog eens tot dezelfde Lenbrook-groep behoren als NAD, en de mensen van New Acoustic Dimension zouden wel gek geweest moeten zijn om die know-how links te laten liggen.
,
De presentatie van de VISO HP50 sluit aan bij wat de concurrentie te bieden heeft. In een chique aandoende, herbruikbare kartonnen verpakking vind je de hoofdtelefoon en twee tasjes: een grote, soepele opbergtas en een kleiner exemplaar. In dat laatste zitten twee korte signaalkabels – één met remote, één zonder – en twee adapterplugs.
Je krijgt er ook nog een musketon bij waarmee je het accessoiretasje aan je broeksriem of de grotere draagtas kan bevestigen. Aan compleetheid laat het weinig te wensen over, maar het totaalpakket is wel aan de grote kant. Al hoef je het accessoiretasje natuurlijk ook weer niet overal mee naartoe te nemen.
Leuk detail: wanneer we de VISO HP50 in gebruik willen nemen, merken we dat de losse signaalkabel zowel onderaan de linker- als rechteroorschelp ingeplugd kan worden. Beide zijn namelijk voorzien van een identieke aansluiting, wat we best een handige toevoeging vinden.
,
Bij het eerste contact maakt de degelijkheid waarmee de NAD in elkaar zit een prima eerste indruk. De ingewerkte contacten voor de kabel, het getrapt klikkende instelsysteem voor de hoofdband of de massieve pennen tussen diezelfde hoofdband en de draaibare oorcups: het zijn details die helemaal in het plaatje passen dat we van 'premium' hoofdtelefoon hebben.
Ook de materiaalkeuze laat weinig te wensen over, met onder meer een lederen hoofdband en dito oorpads met een dikke laag padding. Alleen de plastic cover van de oorcups valt misschien enigszins uit de toon in dit lijstje, maar hij zorgt wel voor een welkome kleurtint bij onze witte testset. Bovendien voelen de oorcups ook uitermate solide aan, wat meteen het beste doet vermoeden voor het geluid.
Ook het lijnenspel sluit aan bij wat je tegenwoordig van een chique premium hoofdtelefoon verwacht, met een design dat tegelijk volwassen en minimalistisch aandoet. De NAD doet ook elegant aan als je de hoofdtelefoon zo ziet liggen, maar door de erg ronde vorm van de hoofdband volgt de VISO HP50 de contouren van het hoofd wel minder sterk dan sommige compactere concurrenten. Daardoor ziet hij er 'in het wild' dan ook wat groter uit dan we eigenlijk verwacht hadden.
Op ergonomisch vlak blijkt de vormgeving alvast een meevaller. De VISO HP50 zit strak op het hoofd, waarbij de meeste druk rond de oren zit – het is een nauw passend maar volwaardig over-ear model – en de hoofdband maar licht contact maakt met de bovenkant van je schedel.
In eerste instantie vreesden we dat de pasvorm van de NAD wat te strak zou zijn om lang comfortabel te blijven, maar die vrees bleek ongegrond. Dik een uur achter de computer zitten met de HP50 blijkt geen enkel probleem dankzij de extreem comfortabele padding van de oorpads, en zelfs oorbroei blijft haast compleet achterwege. Een mooie prestatie, zeker voor een set met lederen oorpads.
De combinatie van dikke oorpads, een nauwe pasvorm en gesloten constructie vertaalt zich ook in een goede isolatie van omgevingsgeluid. Concurrentie voor de efficiëntste noise-cancelling hoofdtelefoons is het niet, maar zodra er wat muziek speelt op een doorsnee volume luister je ongestoord. Minstens even belangrijk is dat de VISO HP50 ondanks die goede isolatie geen uitgesproken opgesloten gevoel geeft, wat vooral positief nieuws is voor het luistercomfort op iets langere termijn.
,
Het eerste wat opvalt wanneer we van de muzikale kwaliteiten van de VISO HP50 kunnen proeven (via een Meier Audio Corda2 Move en Fiio E07K), is de opvallend ruimtelijke weergave.
Nu is het niet meer dan normaal dat een hoofdtelefoon uit deze prijsklasse wat extra subtiliteit aan de dag legt, maar de HP50 doet het echt bovengemiddeld goed wanneer het om het doorgeven van ruimtelijke informatie gaat, met een prima lokalisatie van geluiden en een erg breed gespreide presentatie. Niet evident voor een gesloten hoofdtelefoon. Ook de detailweergave scoort bovengemiddeld goed, zodat je met een degelijke bron op een intrigerende luisterervaring kan rekenen.
Daarnaast blinkt de VISO HP50 ook uit op een front dat bij liefhebbers van elektronische muziek hoog op het verlanglijstje staat: de laagweergave. Die staat werkelijk op topniveau: ze heeft diepgang, komt desgevraagd uitermate gewichtig voor de dag, maar is ook snel en gecontroleerd.
Stemmen staan weliswaar net een tikje minder op de voorgrond dan we gewend zijn maar klinken tonaal prima, terwijl er in het hoog zelfs bij stevige volumes geen echte verharding optreedt wanneer de versterking een beetje mee wil en de tracks van goede kwaliteit zijn.
De VISO HP50 is trouwens ook een van die hoofdtelefoons die beter lijkt te klinken naarmate het volume wordt opgevoerd, al zijn we er nog niet uit of we dat een goede of slechte.eigenschap moeten vinden.
Belangrijk om weten is wel dat de kwaliteit van de versterking een opvallend grote invloed heeft op de prestaties van de VISO HP50. Zo waren we met haast alle soorten muziek behoorlijk onder de indruk van wat deze NAD presteert wanneer de hoofdtelefoon aan een van onze draagbare versterkertjes hing.
Maar koppel de HP50 aan een toestel zoals een Nexus 7 tablet of een smartphone, en het klinkt plots een stuk rommeliger. Het is in onze optiek dus toch een hoofdtelefoon die om een leuk draagbaar versterkertje smeekt voor de beste resultaten, maar ook meteen een set die het gewoon verdient.
,
Met de VISO HP50 levert NAD een mooi afgewerkte hoofdtelefoon af die enkele duidelijk troeven kan voorleggen aan op privacy beluste muziekliefhebbers. We denken dan in de eerste plaats aan de opvallend ruimtelijke weergave, erg goede basrespons en prima detailweergave.
Voornaamste nadeel is dat je deze hoofdtelefoon eigenlijk tekort doet door hem rechtstreeks aan een doorsnee tablet of smartphone te hangen, aangezien hij helemaal tot leven komt met stabiele versterking ervoor. Maar wat je dan te horen krijgt hoort wel meteen thuis in de kopgroep van het mobiele segment.