Beeld

Loewe vraagt bescherming tegen schuldeisers

Tv-fabrikant Loewe, gekend om zijn in het oog springende ontwerpen, zit in slechte papieren. Het bedrijf herstructureert al sinds vorig jaar maar heeft nu een procedure gestart om drie maanden bescherming te krijgen tegen schuldeisers.

Het gaat slecht met Loewe. In de laatste vijf jaar daalde de omzet van 372 miljoen euro naar 250 miljoen euro. De operationele winst daalde in die periode van 28,5 miljoen euro winst naar 29 miljoen euro verlies per jaar. Loewe mikt met zijn luxe-tv's op het hogere segment van de markt maar slaagt er steeds minder in de consument te overtuigen. De kaders rond het tv-scherm zijn zo klein geworden dat er minder speelruimte is om een duidelijk eigen design te positioneren. Bovendien vraagt de klant ook steeds dunnere schermen met een zo klein mogelijk kader. Loewe's recente aanpak van volledige customisatie zal in dat opzicht het tij niet kunnen keren.

Goede technologie en een opvallend design zijn immers nutteloos als door het lage volume de kosten te hoog zijn. Loewe moet zijn lcd-panelen inkopen bij concurrenten zoals Samsung en Sharp. Maar door de lage volumes kunnen zij geen gunstige prijzen bedingen. Ze zijn dan ook op zoek naar strategische partners die de panelen en televisie-technologie aan een goedkopere prijs willen leveren. Onderhandelingen daaromtrent lopen al sinds de lente en zijn volgens het management vergevorderd. 

Om die onderhandelingen alle kansen te geven vroeg Loewe in Duitsland nu drie maanden bescherming aan tegen schuldeisers. Loewe benadrukt dat dit geen faillisement is. Loewe CEO Matthias Harsh: "We zetten deze procedure in gang om potentiële schade aan het bedrijf te voorkomen. De verkoopscijfers van de voorbije maanden in de tv-markt waren een ramp en verbetering is niet in zicht. Bovendien hebben we bijkomende leningen nodig om de productie van nieuwe modellen voor het einde van het jaar te starten." 

"Bij de onderhandelingen met potentiële partners moesten we vaststellen dat er nog te veel financiële lasten zijn. Geen enkele investeerder wil dergelijke verplichtingen op zich nemen, maar wil investeren in de toekomst. Door de beschermingsprocedure kunnen we die lasten herschikken zodat Loewe een aantrekkelijke partij wordt."

De verdere afslankingen hebben alleen betrekking op de vestigingen in Duitsland. Voor België is er geen impact, de Belgische vestiging maakt zelfs winst.

Wat zal de impact zijn op het aanbod?
De Reference en Individual lijn zullen in elk geval blijven bestaan en ook het uniek customisatie-aanbod blijft. De belangrijkste wijziging is Loewe's intentie om nu ook een aantrekkelijk geprijsd basisaanbod te bieden.

Dat zal gebeuren op basis van de nieuwe Art, met prijzen onder de 1.000 euro voor toestellen tot 46 inch. Die toestellen zullen mogelijk niet in Duitsland geproduceerd worden zoals dat nu voor alle modellen het geval is

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.