Aan de buitenkant merken we meteen al een aantal belangrijke wijzigingen tegenover de ‘oude’ versie van de HD Digicorder, met name op de achterkant van het toestel.
Daar vinden we voortaan nog maar één Scart-aansluiting terug in plaats van twee, en de component video-aansluiting is zelfs helemaal verdwenen. Enerzijds een voorspelbare evolutie aangezien de hele HD-markt die trend volgt, maar het is slecht nieuws voor wie die aansluitmogelijkheden nog steeds gebruikt. De usb-aansluiting achteraan blijft helaas onbenut.
Telenet lijkt er zelf overigens van uit te gaan dat nog heel wat klanten de Digicorder analoog aansluiten op hun tv-toestel, want de HD digicorder wordt nog steeds geleverd met een Scart-kabel. Anno 2011 had dat naar onze mening een HDMI kabel mogen zijn.
Ook op de voorkant zien we een opvallend wijziging, meer bepaald bij het schermpje. Waar je vroeger de zendernaam of de naam van het opgenomen programma zag verschijnen, is er nu alleen een zendernummer of de vermelding ‘HDD’ (bij opgenomen programma’s) te zien.
In eerste instantie lijkt Telenets nieuwe HD Digicorder dus niet echt vooruitgang te brengen, integendeel.
,
Maar gelukkig valt er ook goed nieuws te melden over de 2011-editie van de Digicorder.
Waar het uitgaande model vaak (terecht) hard aangepakt werd omwille van het hoge stroomverbruik, belooft Telenet het met deze versie beter te doen. Dat blijkt ook uit onze metingen: we noteren een stand-by verbruik van 9 watt, en een normaal verbruik van 16 watt. De oude settopbox had respectievelijk 18 en 25 watt nodig.
Op een jaar tijd bespaar je dus zo’n 14 euro op je elektriciteitsverbruik (gebaseerd op 4 uur kijken per dag en een elektriciteitsprijs van 18 cent/kWh) met de nieuwe HD Digicorder. Dat lijkt op het eerste zicht heel mooi, maar vooral bij het stand-by verbuik is er duidelijk nog ruimte voor verbetering.
Gelukkig is Telenet zich daarvan ook bewust: het belooft de komende weken (vermoedelijk voor de zomer dus) een firmware-upgrade te releasen waarmee het toestel in ‘deep sleep’ kan gaan. Het stand-by verbruik zou na die update op ongeveer 1 watt uitkomen, en dat is een waarde waar weinig mis mee is.
Wie het toestel in tussentijd liever aansluit op een stekkerblok met schakelaar om het verbruik te beperken, zal merken dat de nieuwe HD Digicorder bijzonder snel opstart.
Na amper iets meer dan 35 seconden zien we beeld en zappen we al door de beschikbare kanalen. Dat is een fikse verbetering ten opzichte van de 105 seconden die het oude toestel daarvoor nodig had.
Dankzij een snellere processor en meer intern geheugen is de nieuwe Digicorder ook merkbaar sneller bij normaal gebruik. Alle acties verlopen erg vlot.
Ben je iemand die erg veel programma’s opneemt, dan mag je alvast in je handen wrijven. Dankzij de drie ingebouwde tv-tuners kan je nu twee programma’s tegelijk opnemen én ondertussen nog naar een derde programma kijken. Drie programma’s opnemen is helaas niet mogelijk.
Ook de harde schijf werd iets groter (500 GB in plaats van 320 GB), niet onbelangrijk met die extra tuner.
Wie via HDMI kijkt (toch wel de aanbevolen manier) zal ook merken dat je nu wel het volume kan aanpassen met de Telenet-remote. Op het oude toestel kon je dat enkel als je de Digicorder met een Scart-kabel op je tv-toestel had aangesloten.
Nog een leuk extraatje: als je doorspoelt aan dubbele snelheid, is er nog steeds geluid. Handig als je snel even het nieuws wil bijbenen of een saai stuk van de film wat wil laten vooruitgaan zonder alles echt over te slaan.
Tot slot gebruikt de HD Digicorder nu ook HDMI-CEC-commando’s om met de televisie te communiceren. En dat is handiger dan je misschien denkt bij het horen van die term.
Zet je de Digicorder aan, dan start ook de televisie én schakelt die bovendien meteen over naar de juiste HDMI-ingang. Als je de televisie uitzet, dan schakel je ook de Digicorder mee uit. Uiteraard allemaal op voorwaarde dat de televisie die functies ondersteunt.
HDMI-CEC werkt nu overigens ook op de oude versie van de HD Digicorder. Je vindt de instellingen terug in het menu onder ‘Instellingen > Digicorder > Aansluitingen’.
,
Al bij al is Telenets nieuwe HD Digicorder eerder een degelijke evolutie van het oude toestel dan een revolutionaire nieuwigheid. Het toestel is erg aangenaam in gebruik en doet wat aan het overdreven hoge stroomverbruik, maar daar houdt het eigenlijk wel mee op.
Nieuwe functies? Die vinden we niet op deze Digicorder, en dat is eigenlijk een teleurstelling. In een moderne settopbox verwachten we bijvoorbeeld ook een USB-mediaspeler of een DLNA-netwerkspeler.
Wie opnames van zijn HD digicorder wil kopiëren naar een dvd-recorder kan dat nog steeds via de Scart-uitgang. Het blijft wel een heel onhandige oplossing, en daarvoor is er nog steeds geen alternatief.
Maar de echte ontgoocheling zit in het prijskaartje dat Telenet aan de nieuwe HD Digicorder verbindt. Wil je een nieuwe Digicorder, dan moet je niet alleen 50 euro activatie betalen, maar zit je bovendien ook opnieuw vast aan een overeenkomst van een jaar.
Sterker nog, wie zijn huidige Digicorder minder dan een jaar heeft moet ook nog eens een opzegvergoeding betalen. Defecte digicorders worden bovendien vervangen door eenzelfde model, dus zelfs in dat geval is er geen sprake van een gratis upgrade…
Vermits Telenet deze toestellen alleen aanbiedt via een huuroptie (8 euro per maand) vinden we dat eigenlijk onaanvaardbaar. Dat zakenmodel zou juist garant moeten staan voor een gratis upgrade in gevallen zoals deze.
We begrijpen best dat Telenet misschien wil vermijden dat iedereen tegelijk naar de winkel stormt voor een nieuwe Digicorder, maar de huidige politiek lijkt meer gericht op winstmaximalisatie dan op klantvriendelijkheid.
We hopen dan ook dat die strikte voorwaarden in de nabije toekomst wat soepeler worden.