Wie bij Sony wil shoppen, zal het moeilijk hebben om een echt budgettoestel te vinden. Sony heeft nog wel een paar LCD-modellen die net iets goedkoper zijn dat de EX521-reeks die we hier testen, maar net als bij de overige merken waren die LCD-toestellen niet beschikbaar voor deze test. We zagen ons dan ook genoodzaakt om een 32-inch model te kiezen, zodat de prijs binnen de grenzen gehouden kon worden.
Het design oogt leuk maar kan niet tippen aan de Monolithic-lijnen van de duurdere modellen. De afge- ronde hoeken en het glossy zwarte kader ogen gewoon iets goedkoper. Het toestel is overigens beter geschikt voor gebruik op een voet dan aan de wand. De meeste aansluitingen staan immers naar achter gericht, zodat je wat afstand tussen de muur en het scherm moet houden of met hoekse connectoren moet werken. Er is een netwerkaansluiting aanwezig, en met een optionele dongle breid je het toestel zelfs uit met een draadloze Wi-Fi-verbinding.
De afstandsbediening is een licht vereenvoudigde versie van de standaard Sony-remote. Dat maakt ze eigenlijk iets handiger in gebruik dan het normale model, vooral omdat ze er minder druk uitziet. In de menu’s zien we een duidelijke focus op content, al is het even wennen aan de betekenis van al de iconen die je op het scherm te zien krijgt.
Ga je instellingen wijzigen, dan blijken de menu’s iets minder gebruiksvriendelijk. Gelukkig wordt dat opge- vangen door een erg uitgebreid ‘quick-menu’ waarin je snel de belangrijkste instellingen vindt. Sony toont geen uitleg bij elke functie, maar een ingebouwde handlei- ding helpt je op weg als je even de draad kwijt bent.
,
De beeldverwerking van deze Sony komt erg goed voor de dag met dvd-content dankzij de uitstekende scaling. Bij de Blu-ray-testen laat hij echter een steekje vallen, waardoor er wat detail kan verdwijnen. Ruis zal zelden problemen opleveren, daar rekent de tv bijzonder efficiënt mee af.
Het zwakke punt is de bewegingsscherpte. Zonder Sony’s ‘Motionflow’-technologie is die eerder pover. Bij snelle bewegingen verdwijnt er veel detail of heeft het bewegende voorwerp een duidelijk wazige omtrek. Panbeelden schokken licht, maar in dat opzicht scoort de Sony eigenlijk nog redelijk goed.
Het toestel overtuigt in ‘Theater’-mode met een opvallend goede zwartwaarde, maar koppelt dat aan een zeer lage helderheid, zelfs ruim onder de resultaten van de Panasonic. De beelden zijn daardoor helaas veel fletser wenselijk is. Door de ‘achtergrondverlichting’-instelling van 5 naar 8 of hoger te schroeven verbeter je het resultaat, maar zelfs dan blijft het wat mager. Gelukkig breng je de zwartwaarde niet in het gedrang door de ach- tergrondverlichting te verhogen; je kan dit dus zonder risico aanpassen.
Het scherm lijkt ook een nogal beperkte kijkhoek te hebben: zwart verwatert snel en het toont zelfs een lichte kleurtint wanneer het vanuit een te scherpe hoek bekeken wordt. Ook de uniformiteit kan net iets beter. Links en rechts onderaan is er een lichte magenta schijn, die niet te zien is in normale beelden, maar wel in grijs of wit.
De grijsschaal vertoont eveneens een heel lichte magenta schijn, die we tijdens onze gewone kijk- proeven gelukkig niet echt opmerken. Over de kleurweergave zijn we bijzonder tevreden; die is voor deze categorie uitstekend.
,
Deze Sony biedt heel wat extra functies. Langs de digitale tuners kan je opnemen naar een externe harde schijf. En dankzij Gracenote TrackID identificeer je muziek, ongeacht de bron, zodat je nooit meer naar de titel of artiest van een leuk deuntje hoeft te zoeken.
Met Bravia Internet Video zal je niet snel om content ver- legen zitten. Naast klassiekers zoals YouTube biedt Sony sinds een tijdje ook toegang tot de video-on-demand dienst MUBI, en wie specifiek videoclips wil bekijken kan terecht bij MUZU. Facebook- en Twitter-clients zijn er ook, en zelfs een volledige internetbrowser is voorzien. Met de smartphone-toepassing is het ook wat handiger om tekst in te geven. Wie een optionele camera voor- ziet, kan zelfs Skypen op zijn televisie.
Met al die extra’s verwacht je ook een degelijke media- speler, maar dat is nu net een punt waarop Sony de bal zwaar misslaat. De mediaspeler ondersteunt nauwelijks
formaten, zelfs mkv-bestanden staan niet op de lijst. Erger nog, de lijst formaten die de speler wél aankan is zeer onbetrouwbaar.
Zo weigert hij een heel groot deel van onze DivX/Xvid-testen. Via DLNA is de situatie zo mogelijk nog slechter. Een goede externe mediaspeler dringt zich dan ook op wanneer je dit toestel in huis haalt.
,
Het prijskaartje is naar onze mening nogal hoog voor een 32-inch ‘budgetmodel’, al zorgen de talrijke extra’s wel voor een meerwaarde. Als we rekening houden met het schermoppervlak, is de 40-inch versie relatief gezien het gunstigst geprijsd. De 37-inch versie laat je maar beter links liggen, die is echt te duur.
Tegelijkertijd moet bovenstaande conclusie wel gerelativeerd worden: de EX521-reeks wordt inmiddels niet meer gepusht door Sony en is wellicht met wat speurwerk goedkoper te vinden dan de adviesprijs die wij citeren. We neuzen rond en ontdekken zo dat de 32EX521 inmiddels voor een goede honderd euro minder dan de adviesprijs kan gekocht worden.