Beeld

Review: Panasonic TX-P50VT50E

Nu Panasonic ook LED-LCD-tv’s in grote formaten op de markt zet, lijkt de toekomst van plasma-tv’s wat onduidelijk. Eind vorig jaar werd de productie van de plasmapanelen al teruggeschroefd. Plasma vertegenwoordigt overigens nog maar 8 procent van de Belgische markt. Een paar uurtjes doorbrengen met de VT50-reeks maakt echter al meteen duidelijk dat er nog behoorlijk wat ontwikkelingswerk in deze toestellen wordt gestopt.

Of zich dat de volgende jaren gaat verderzetten is uiteraard maar de vraag, maar met dit deze TX-P50VT50E scoort Panasonic naar onze mening wel erg hoog. De enige valse noot blijft het verbruik, een typisch pijnpunt bij plasma-tv's. De VT50 raakt niet verder dan een C-label, en trekt ongeveer 195 watt uit je stopcontact.

De nieuwe look van Panasonic vinden we best wel mooi. De glazen voorplaat wordt omsloten door een smal metalen kader. De aansluitingen staan allemaal naar achter en opzij gericht. Deze plasma is ook vrij slank, en slaat dus een fraai figuur als je hem aan de wand monteert.

,

Ook Panasonic introduceert dit jaar een nieuwtje op het vlak van gebruiksgemak. Een kleine tweede remote, uitgerust met een trackpad, moet het makkelijker maken om door de internetfuncties te wandelen. En we moeten eerlijk zijn, dat doet ze best goed. De besturing van de cursor werkt accuraat en snel, en de remote ligt prima in de hand.

Er zijn ook twee ‘gebaren’ voorzien: wie de cirkelvormige rand van de trackpad volgt met zijn vinger scrollt omhoog of omlaag door lijsten of webpagina’s. Deze trackpad is alleszins een stuk handiger dan de Samsung-versie. Die laatste biedt wel meer functies, maar werkt niet zo vlot.

,

Zoals we eerder al even aanhaalden, blijft Panasonic energie steken in de ontwikkeling van zijn plasmapanelen. De nieuwe technologie in de VT50 draagt de naam ‘NeoPlasma Black 2500’. Die levert een betere lichtopbrengst, verminderde reflecties, nog diepere zwartweergave, en nog scherpere bewegende beelden dan zijn voorganger, de VT30.

En het moet gezegd, al van bij eerste beelden geeft de VT50 een enorm gevoel van diepte en ruimtelijkheid. Dat dankt hij vooral aan zijn uitmuntende zwartwaarde, die zonder enige twijfel als referentie mag gezien worden voor alle andere televisies. Onze meter zakt zelfs tot het einde van het meetbereik, dus we kunnen enkel stellen dat de zwartwaarde lager ligt dan wat we betrouwbaar kunnen meten.

Het resultaat oogt indrukwekkend. Onze ruimtescènes uit Star Wars laten een prachtig sterrenveld op een gitzwarte achtergrond zien. De Panasonic combineert zijn donkere zwarten bovendien met een prima hoeveelheid zwartdetail. De reflecties op het scherm zijn wel degelijk verminderd, maar ze zijn zeker niet verdwenen.

Ook de kleurweergave in de ‘THX Cinema’-beeldpreset is uitstekend. Het kleurbereik is zo goed als perfect en de grijsschaal wordt enkel in de witte tinten een tikje te rood. De ‘THX Cinema’-mode is prima voor kijken bij verduistering of matig licht. Bij meer licht is de ‘THX Bright Room’-preset aangewezen. Die levert voldoende lichtopbrengst, en dat zonder zwartwaarde op te offeren.

,

Metingen  
Gebruikte instelling THX Cinema
Lichtopbrengst (cd/m2) 103
Zwartwaarde (cd/m2) 0,001
Contrast 103000
Gemiddelde Kleurtemperatuur 6385
Grijsschaal: Gemiddelde dE76 1,72
Kleurgamut: Gemiddelde dE94 1,46
Gemiddelde Gammawaarde 2,23
Responsscore voor bewegende beelden (op 5) 4,5

 

,

Ook de beeldverwerking is prima. Zeer goede punten geven we aan de ruisonderdrukking die in de automatische stand voor een erg rustig beeld zorgt. De scherpte staat dan weer iets te hoog ingesteld; laat die instelling liefst zakken naar 3 of lager.

Dankzij ‘Intelligent Frame Creation’ krijg je vlijmscherp detail te zien bij bewegende beelden. Daarvoor kan het al volstaan om de instelling op ‘min’ te zetten. Wie ook perfect vloeiende panbeelden wil moet naar ‘mid’ of ‘max’. Daar kan de VT50 helaas nog niet aan de concurrenten tippen. De beelden zijn wel vloeiend maar er zit regelmatig nog een kleine schok in, en af en toe zie je duidelijke beeldartefacten. Persoonlijk vinden we ‘mid’ het beste compromis voor deze instelling.

3D-materiaal ziet er prima uit op de VT50, maar je levert heel wat helderheid in – een verschijnsel dat in de meeste beeldmodes duidelijk is. Enkel ‘Dynamic’ lijkt te kunnen opboksen tegen onze fel verlichtte testruimte, maar dan zien de kleuren er echt lelijk uit. Bovendien stijgt het stroomverbruik dan tot ruim 350 watt. De eenvoudigste oplossing voor 3D-films is dus kijken bij verduistering. Positief is dat er nagenoeg geen sprake is van crosstalk, en het 3D-effect is erg mooi.

Geluid, de achilleshiel van heel wat moderne tv’s, valt nog best mee op deze Panasonic VT50. De klank is zuiver en heeft behoorlijk wat volume, al ontbreekt – een beetje voorspelbaar – net dat laatste beetje ‘oomph’ om echt voor een overdonderende filmervaring te zorgen. Toch lijkt het eindresultaat ons voor muziek nog best aanvaardbaar.

,

Zoals het een top-end toestel betaamt, is de VT50 flink uitgerust. Met de uitstekende mediaspeler zit je gebeiteld voor film, foto en muziek. Zowel via USB als DLNA loopt de speler zonder aarzelen door het overgrote deel van onze testbestanden. Externe ondetitels, interne ondertitels of DTS-soundtracks: de VT50 speelt ze. Audioliefhebbers mogen zelfs FLAC-bestanden gebruiken. De enige echte fout die we noteren is een enkel audiosync- probleem in een DivX-bestand.

De televisie beschikt ook over een volledige set digitale tuners, waarvan je kan opnemen naar een harde schijf die je via USB aansluit. En dan zijn er uiteraard nog de uitgebreide internetmogelijkheden. De VT50 is overigens uitgerust met een dual-core processor, en dat merk je. Hij is vinnig en snel, en de dual-core processor zorgt voor een aantal mooie grafische effecten.

Met de VT50 kan je bovendien multitasken. Geopende 'Viera Connect'-apps blijven beschikbaar als je even naar een andere app zapt. Een druk op de knop toont de lijst met open apps, die je snel weer kan oproepen.

Gekoppeld aan de uitstekende smartphone-app, waarmee je content én webpagina’s kan delen van de telefoon naar de televisie, is de VT50 een prima voorbeeld van verbeterde webfuncties. Ook de trackpad die we hierboven al toelichtten is een uitstekende keuze.

Als kers op de taart krijg je er ook nog Bluetooth-connectiviteit bij.

,

De VT50 is zeker een van de duurdere plasmaschermen, maar gezien de prestaties vinden we dat absoluut geen probleem. Meer nog, deze TX-P50VT50E is gewoon een aanrader.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.