Geluid

Review: Jawbone Jambox

Als je een pas aangekochte Jambox in zijn verpakking laat rondslingeren, is het toch even oppassen. De erg compacte Bluetooth-speaker zit verpakt in iets wat verdacht veel lijkt op een afgedankte schoendoos.

Voor je het weet wordt de Jambox door een argeloze huisgenoot bij het huisvuil gezet. Open dus maar snel de doos en laat je verrassen door hoe klein deze Jambox in werkelijkheid is (15 bij 5,7 bij 4 centimeter). Als je de speaker op een foto hebt gezien, lijkt hij veel groter.

De Jambox is volgens een eigenwijze designfilosofie getekend. Het toestel mag dan wel zwaar worden gepusht via de online Apple Stores, toch oogt hij helemaal niet als iets dat uit het brein van Steve Jobs is ontsproten. Of toch? De lange rechthoek – verkrijgbaar in een reeks felle kleuren – heeft weinig knoppen en is in een oogwenk gekoppeld aan een muziekbron, en dat is wel iets dat heel ‘Appleiaans’ overkomt.

Kwatongen zouden beweren dat hetzelfde waar is voor het prijs- kaartje: een adviesprijs van 199 euro haalt dit toestel uit de categorie van impulsaankopen.

,

Jawbone maakt zich sterk dat de speaker beschikt over twee drivers die zowel hoge als lage tonen kunnen weergeven. Ergens is de klank die uit het doosje komt best verbluffend: als de Jambox bijvoorbeeld voor je op je bureau staat, komt muziek relatief vol op je af.

Het geluid wordt wel heel directioneel weergegeven. Als de Jambox niet perfect naar je toe gericht staat, klinkt het meteen heel dunnetjes.

Klein is in dit geval trouwens niet hetzelfde als ‘stil’, want er komt best wat volume uit dit doosje. Daarbij blijf de vervorming binnen de perken. Opvallend: de geluidskwaliteit is minder als je de Jambox als speaker voor je telefoon gebruikt, wat het gevolg is van het overschakelen naar een ander Bluetooth-profiel dat eigenlijk bestemd is voor telefoon- gesprekken.


,

Het wat zwaardere gewicht is waarschijnlijk op rekening te schrijven van de ingebouwde batterij. Die is voldoende groot om de Jambox een achttal uur te laten spelen zonder opladen. Grappig toets is dat de Jambox (met ingebouwde batterij) met een druk op een knop in een zachte vrouwenstem vertelt hoe het met de batterijlading gesteld is.

Een minispeaker zoals de Jambox mag je natuurlijk niet vergelijken met een grotere speakerdock. Je koopt een toestel zoals dit omdat je een zeer kleine en/of draagbare oplossing zoekt, die er liefst ook nog cool uitziet.

Met dat scenario in het achterhoofd presteert de Jambox net iets beter dan doorsnee, wat zal volstaan om een aantal mensen te verleiden. Maar voor hetzelfde geld – of iets meer – kan je een Bluetooth-speaker vinden die beter klinkt, zoals de Bose SoundLink Wireless Mobile Speaker. Al zal die wel substantieel groter en mogelijk wat minder hip zijn.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.