Redactie

Programmeurs kraken nieuwe iPods

Door een ingreep van Apple werken de nieuwste iPods niet langer met programma’s als WinAmp of AnaPod Explorer. iPod-bezitters moeten iTunes gebruiken om muziek over te zetten. Maar die arbitraire beperking is na twee weken al ondergraven. De doorbraak is op de rekening te schrijven van de makers van GtkPod, een applicatie om de iPod te laten samenwerken met Linux.

Met de oude iPods was het geen probleem om muziek over te zetten met een programma dat niet van Apple afkomstig was. WinAmp bijvoorbeeld, is een populair alternatief voor iTunes. Heel wat computergebruikers zoeken een andere keuze omdat iTunes een relatief zwaar programma is. Bovendien is het niet beschikbaar voor Linux-distributies.

Op 5 september stelde Apple echter een reeks nieuwe iPods voor. De aandacht was vooral gevestigd op de nieuwe vormen en mogelijkheden, maar in alle stilte bracht Apple ook belangrijke wijziging in de iPod-software aan. De database waarin alle muziekgegevens bewaard worden, kreeg een checksum mee. Hierdoor konden applicaties van derden de databank op de iPod niet langer openen en wijzigen.

Het was al te raden dat het niet lang zou duren voordat de nieuwe verdediging gekraakt werd. Maar dat dit binnen twee weken is gebeurd, is toch opmerkelijk. Het nieuws werd bekendgemaakt op de blog van Ian Monroe, een KDE-ontwikkelaar die sleutelt aan de Linux-mediaspeler amaroK. Monroe bevestigt dat door de hack GtkPod – en vermoedelijk op termijn alle andere applicaties van derden – de nieuwe iPod Classic kan lezen. De grote vraag wordt uiteraard: zal Apple via een firmware-update voor de iPod of juridische stappen iets ondernemen tegen de hack?

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.