Redactie

Test: Sony HT-NT5

Bij Sony verschenen dit voorjaar een reeks interessante soundbars. De HT-RT5 met zijn twee draadloze speakers voor achteraan was al een voltreffer, maar we waren ook benieuwd naar de NT5. Dit is een heel ander soort soundbar: zeer slank, mooi afgewerkt en met drivers die door hun plaatsing filmgeluid ruim de kamer insturen.

De HT-NT5 is bovendien expliciet ontworpen om effectief en mooi aan de muur te hangen. Je vindt alles wat je nodig hebt in de doos.

Net zoals de meeste Sony-audioproducten van dit moment, past deze soundbar ook in het multiroom-verhaal van het merk. Dat wil zeggen dat je de HT-NT5 kunt bedienen vanuit de Songpal-app en koppelen met andere speakers.

Sinds recent kan je via de app losse speakers met de NT5 combineren voor een surroundopstelling. Dit hebben we echter niet kunnen testen omdat we geen bijkomende speakers ontvingen.

,

Qua aansluitingen is de HT-NT5 goed bedeeld. De televisie sluit je aan via HDMI-ARC of optisch (de eerste optie is beter), bronapparaten zoals decoders en consoles koppel je aan één van de drie HDMI-ingangen. Daarnaast is er nog een analoge cinch-ingang en kun je muziek via USB afspelen. Of over het netwerk natuurlijk, vanaf een DLNA-server. Hi-resbestanden, incluis DSD, zijn welkom. De NT5 speelt echter geen videobestanden af, een gemiste kans.

Ter compensatie heeft deze Sony wel een aantal handige functies voor de muziekliefhebbers. Op één qua nuttigheid staat Google Cast, waarmee je vanaf een heel aantal apps (zoals Deezer, Qobuz en Google Play Music) muziek naar de HT-NT5 stuurt.

Het grote voordeel is bekend: je streamt niet, maar ‘cast’, wat betekent dat de audiostream rechtstreeks naar de soundbar gaat en de batterij van je smartphone niet belast wordt. Spotify Connect is ook present voor de fans van die dienst.

Voor je die zaken kunt gebruiken, moet je de HT-NT5 wel eerst met het netwerk verbinden. De snelste manier is met een ethernetkabel, maar WiFi instellen is via de Songpal-app ook snel geregeld. Je maakt dan eerst via Bluetooth een verbinding tussen je mobiel toestel en de soundbar, waarna je het WiFi-wachtwoord invoert. 

,

Slank is hij wel, deze 108 cm brede en 5,8 cm hoge Sony-soundbar. Dat is een mooie lengte om hem te combineren bij grotere tv-toestellen, terwijl hij zelfs bij televisies met een bescheiden voet het scherm niet zal bedekken. Het is best een mooie soundbar: een beetje hoekig zoals we Sony kennen en met wat premium-uitstraling. Dit is een wat duurdere soundbar, dus de looks moeten nu eenmaal eveneens in orde zijn.

“Onconventioneel” is eveneens een woord dat bij de NT5 past, en dat heeft vooral te maken met zijn design en – vooral – de opvallend geplaatste tweeters aan de smalle voorzijde (waarover zo dadelijk meer). Standaard komt de HT-NT5 met een metalen grille die de hellende voorkant grotendeels bedekt.

Niet helemaal welsiwaar, want er blijft nog een strook over met enkele controls en een display. Het gaat dan om een compacte display met witte letters, die door zijn plaatsing wellicht niet zichtbaar is vanuit een zetel. Maar echt erg is dat niet, want er is nog altijd de prima Songpal-app en de on-screen informatie (als je de soundbar via HDMI aansluit, tenminste).

De metalen grille kun je verwijderen, wat een optie is als je de soundbar op een meubel plaatst. Hang je hem – en daar is de HT-NT5 door zijn uiterlijk en slank profiel zéér voor geschikt – dan zou ik de grille behouden. Dat is fraaier.

,

Verwijder je de grille toch, dan zie je op het hellend vlak zowel links en rechts een naar boven gerichte tweeter en een midrange-driver in een verzonken nis die eveneens naar het plafond gericht zijn. Voeg daar de eerder vermelde tweeters aan toe die recht naar jou gericht zijn, en je krijgt een soundbar die dankzij de plaatsing van de speakers heel ruim geluid de kamer in stuurt.

Niettemin verkoopt Sony de NT5 niet als een 5.1-toestel of iets dergelijks, maar ‘slechts’ als een 2.1-soundbar. (Al concludeert Sony in zijn specificatielijst wel opeens dat het een 6.1-model is, wellicht omdat het zes discrete versterkers bevat – wat echter niet hetzelfde is als 6.1)

Eén bedenking wel bij de tweeters vooraan (en over de andere drivers als de grille verwijderd is): ze zouden wel eens een enorme aantrekkingskracht kunnen uitoefenen op kleine kinderhandjes. Het is moet wellicht ook niet gezegd worden dat je niets voor de tweeters vooraan mag plaatsen. Ornamentjes, kaarsen, afstandsbedieningen, spelcontrollers… zoek er maar een andere plek voor.

,

Bij het bekijken van ‘Antman’ en ‘Hunger Games: Catching Fire) (via Netflix met Dolby 5.1) valt meteen op dat er inderdaad geen sprake is van een surroundervaring. Wel vult de HT-NT5 probleemloos onze grote woonkamer met een heel krachtig en gedetailleerd geluid.

Veel directionele informatie zit er niet in, maar dat wil niet zeggen dat je geen plezier kunt beleven. Er is immers wel een wijdse stereo-ervaring, met een stevige ondersteuning door de subwoofer.

Via de app kun je schakelen tussen verschillende geluidsmodi, waaronder Sony’s ClearAudio+. Het is een modus die stemmen en detail iets meer naar voren brengt, terwijl ‘Movie’ iets doffer klinkt maar wel spectaculairder overkomt. Wij verkiezen in elk geval ‘Movie’, met de bedenking dat je voor muziek best overschakelt naar ‘Music’, want de Movie-modus is daar minder voor geschikt. Niet irrelevant, want dankzij de vele muziekopties ga je misschien net wel de NT5 veel gebruiken om tracks te beluisteren. 

,

De meeste soundbars kun je wel ophangen, maar weinigen dragen het zo expliciet uit als de HT-NT5. Als je hem op de muur bevestigt, ziet hij er heel knap uit. Een grote troef bij deze Sony zijn de vele streamingmogelijkheden qua muziek, waaronder Google Cast, en de Music-modus.

Bij de Sony HT-NT5 kun je bij het bekijken van films rekenen op een krachtig kamervullend geluid die stukken overtuigender is dan wat er uit de televisiespeakers komt. Surround is het niet – daarvoor moet je wellicht investeren in rear-speakers, wat een beetje steekt bij een soundbar van 750 euro – maar zeker in een kleinere ruimte levert de NT5 een voldoende overtuigende ervaring.

Wellicht is de NT5 net voor jou een interessante keuze als je veel muziek wil beluisteren via de soundbar, want daar is hij goed voor geschikt.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.