Redactie

Test: Samsung UE55KS9000

Na de ‘Chamfer’ ontwerpen van vorig jaar met een uitgesproken kader grijpt Samsung terug naar zijn hyperslanke ontwerpen. Het nieuwe Boundless design pakt uit met een bijzonder fijn metalen kader, dat nauwelijks zichtbaar is vanuit de zetel. Samsung noemt het een 360-design omdat ook aan de achterzijde de nodige aandacht is besteed. Die is afgewerkt met een antraciet horizontaal lijnenpatroon, en een metaalkleurige horizontale accentlijn die vertrekt waar de nek van de voet aansluit op het toestel.

De grote Y-vormige voet is chroomkleurig uitgevoerd, en torst het gebogen scherm bijna moeiteloos. Het geheel ziet er erg licht uit, altijd een goede eigenschap voor wat uiteindelijk toch een grote televisie is. Ondanks zijn knap afgewerkte rug kan je de KS9000 ook aan de muur hangen.

,

Op de televisie zelf vind je aan de zijkant enkel de CI+-slot, een USB-aansluiting, en de bedrade netwerkaansluiting. Een speciale connector dient om de One Connect box met de televisie te verbinden. Die One Connect box bevat de vier HDMI-aansluitingen, allemaal HDMI2.0a versies die klaar zijn voor Ultra HD HDR, de drie antenneconnectoren, een optische digitale uitgang, en twee USB-aansluitingen.

In tegenstelling tot vorige jaren is deze One Connect box geen Smart Evolution kit meer. Hij dient dus enkel om het aantal kabels naar het scherm te minimaliseren. Je kan hem volgend jaar niet upgraden om de tv nieuwe software en of hardware te geven. Samsung gaat er van uit dat de huidige hardware volstaat voor een aantal generaties. Hoe dat zich vertaalt in software-upgrades is moeilijk te voorspellen. We vinden het jammer dat deze optie weggevallen is, zelfs al was ze alleen beschikbaar op topmodellen.

,

Samsung blijft sleutelen aan zijn Smart Hub, en dit jaar vinden we het resultaat uitstekend. Er is gestreefd naar zo veel mogelijk vereenvoudiging en integratie van alle onderdelen in de Smart Hub. Een druk op de Home-toets doet een lint onderaan het scherm verschijnen, opgebouwd uit twee lagen. Onderaan vind je de eerste laag, waar je iconen vindt voor je favoriete bronnen en apps, en een icoon voor alle apps en games. Uiterst links staan drie kleinere iconen voor de instellingen, externe bronnen en de zoekopdracht. Het is dus duidelijk dat je vanaf hier werkelijk alles op de tv kan doen. Maar er is meer. De tweede laag van de Smart Hub toont een context menu voor wat je onderaan geselecteerd hebt. Heb je onderaan de ingangen geselecteerd, dan zie je op de tweede rij alle ingangen. Smart Hub kijkt zelfs binnen in sommige toepassingen. Wie Netflix of YouTube selecteert ziet op de tweede rij onmiddellijk een aantal aanbevelingen binnen die toepassing. Of bij live tv kan je een aantal kanalen als favoriet aanduiden. Super handig.

Ook de Smart Controller afstandsbediening kreeg een nieuw uitzicht. Opvallendste wijziging is het verdwijnen van de aanwijsfunctie. Dit is dus terug een gewone zapper, al ziet hij er wel erg eenvoudig uit. De layout is vrij vanzelfsprekend en de remote ligt prima in de hand. In samenwerking met de nieuwe Smart Hub combineert hij eenvoud en flexibiliteit.

De Smart Controller doet bovendien ook nog steeds dienst als universele remote voor je aangesloten apparaten. Je doorloopt gewoon een korte procedure en hop, de remote zapt nu ook de nodige IR-commando’s voor je randapparaat. Dat werkte feilloos met onze Sony Blu-ray-speler en Telenet settopbox. Vermits je echter geen IR-verlengers kan aansluiten op de tv, moeten al je randapparaten wel in zicht blijven staan. Jammer, want met de One Connect box is het net erg gemakkelijk om al je bronnen weg te stoppen. 

,

Tijd om de beeldkwaliteit aan de tand te voelen. Onze eerste testen betreffen algemene beeldverwerking, en daarin scoort de KS9000 uitstekend. Deinterlacing is bijzonder sterk en hij detecteert ook feilloos verschillende video-en filmframerates zodat je zelden of nooit geconfronteerd wordt met gekartelde lijnen. Als enige opmerking zien we dat het toestel soms wat te lang aarzelt bij die detectie, zodat je de eerste secondes wel uitzonderlijk wat karteling of andere artefacten merkt.

Samsung heeft zijn menu’s ook licht aangepast, ook hier met het oog op vereenvoudiging. Zo is bij de ruisonderdrukking nu nog maar een keuze mogelijk: uit of auto en die instelling behandelt alle types ruis in een keer. De auto instelling maakt korte metten met alle ruis. Puristen zetten dit uiteraard af, maar we zagen toch graag de mogelijkheid om een lichte versie te kiezen, om het beeld eventueel een minimum op te schonen zonder filmgraan weg te halen.

De KS9000 scoort ook excellent in bewegingsscherpte. Ook hier werd het menu sterk vereenvoudigd. Auto Motion Plus heeft drie opties: auto, uit, of aangepast. De auto instelling levert prima werk, en toont bijna alle detail in snel bewegende scenes. Het werkt ook schokken weg in snelle panbeelden. Wie dat wil vermijden moet de ‘aangepast’ instelling kiezen, en zet vervolgens wazigheidsvermindering op 10 en trilvermindering op 0. Een goed compromis om schokken in het beeld weg te werken zonder artefacten is trilvermindering tussen 6 en 8. Vermijdt het gebruik van Led Clear Motion, het veroorzaakt zichtbare flikker. 

,

De KS9000 gebruikt een nieuw lcd-paneel, uiteraard van het VA-type, en Samsung heeft ook zijn quantum- dot-technologie verbeterd. De achtergrondverlichting is van het edge-led type, helaas geen direct led op dit model. Hoe vertaalt zicht dat in basisprestaties?

Het scherm kan in elk geval uitpakken met een zeer goede zwartwaarde. In de film-preset haalde hij moeiteloos een contrast van 4182:1, en dat was met de Smart LED lokale dimming gedeactiveerd. Met Smart LED op laag, de standaardinstelling, verdubbelt de tv dat contrast nog. Behoorlijk indrukwekkend, laat Smart LED dan ook in die stand staan. De edge led-achtergrondverlichting is geconfigureerd voor lokale dimming in acht kolommen. We vreesden voor matige prestaties, aangezien dit type lokale dimming dikwijls zeer zichtbare kolommen van licht veroorzaakt in donkere beelden, maar die vrees bleek ongegrond. De erg donkere Harry Potter-scène licht weliswaar zacht op als de ondertitels verschijnen, maar het effect is minder storend dan op sommige andere toestellen, vooral omdat een groot deel van het scherm mee oplicht, en niet enkel de middelste kolommen. Het scherm levert bovendien een goede uniformiteit. De achtergrondverlichting schijnt lichtjes door in de onderste hoeken, maar dat is zelden of nooit zichtbaar. Alhoewel de Samsung niet op kan tegen goede direct led met lokale dimming, is dit toch een van de betere edge led oplossingen. De kijkhoek blijft een zwak punt, vooral voor contrast, maar slecht kunnen we het resultaat niet noemen.

De kleurweergave was prima. De grijsschaal neigt nauwelijks zichtbaar naar cyaan. Het kleurbereik is uitstekend, met enkel rood dat wat te weinig gesatureerd is en magenta dat te helder is. Ook deze fouten zijn zeer beperkt en zullen nauwelijks zichtbaar zijn, tenzij op testpatronen. Huidstinten zijn bovendien niet beïnvloed en zo goed als perfect. Beide fouten zijn ook moeiteloos weg te kalibreren. Vermits we een erg vroeg sample bekeken, vermoeden we dat de uiteindelijke modellen die foutjes zullen weggewerkt hebben.

,

Samsungs volledige SUHD lineup is voorzien van Ultra HD Premium logo, en dus mag je de beste HDR-prestaties verwachten. Het toestel ondersteunt enkel HDR10, geen Dolby Vision. Samsung zet daarbij vooral de 1.000 nits vereiste in de verf, onder hun eigen logo ‘HDR 1000’. Die 1.000 nits overschrijdt het scherm overigens moeiteloos. We slaagden erin om een maximum van 1.444 nits te halen, iets wat het scherm overigens maar beperkte tijd kan tonen, na een aantal seconden daalt die piek. Dat is uiteraard geen probleem, dergelijke maxima moeten slechts zelden, en dan kort, uit de kast gehaald worden. Voor een volledig wit scherm klokte de lichtmeter af op 517 nits, nog steeds erg goed. Het kleurbereik moet volgens het Ultra HD-logo minstens 90% van de DCI-norm halen. We maten zelf 92%, ook daar dus geen probleem.

De testclip met vuurwerk toont weliswaar de beperking van een edge led met lokale dimming, maar slaagt er desalniettemin in om een prachtig resultaat neer te zetten. HDR-beeldmateriaal uit Exodus: Gods and Kings, The Martian en X-Men:Days of Future Past bevestigt de prestaties van de Samsung. Je zal genieten van HDR. Ook bij veel omgevingslicht overigens. Wie echt in het duister kijkt, raden we aan om een klein beetje verlichting achter het scherm te laten om de contrastperceptie nog te verbeteren.

,

Het chassis van de UE55KS9000 staat niet echt bol van de luidsprekers, maar toch werden we aangenaam verrast door de eerste muzieknoten. De 60 Watt muziekvermogen en de kunstig verborgen luidsprekers leveren meer dan behoorlijk volume, met flink wat bas en een mooie stereoscheiding. Zelfs voor puur muziek bleek deze tv nog een zeer goed resultaat neer te zetten.

Bij de verdere uitrusting is de opvallendste keuze het weglaten van 3D. Samsung knipte die feature uit de volledige lineup. Wil je tv-kijken zonder settopbox, dan beschikt de tv over een dubbele tuner, maar slechts een CI+-slot. Kijken en opnemen naar USB harde schijf kan, maar een van de kanalen moet dus onversleuteld beschikbaar zijn.

De Smart Hub staat bol van de apps, zowel voor videostreaming, audio, nieuws, lifestyle als gaming. Je zal je dus niet snel vervelen. Goed om te weten is dat de Netflix-app al klaar is voor HDR. Wie dat wil kan dus meteen Marco Polo eens opzetten om HDR uit te testen. Voeg tot slot nog een uitstekende mediaspeler toe die met al onze testbestanden raad wist, en je hebt een uitstekende set functies.

,

De UE55KS9000 is correct geprijsd, ook als we naar de concurrenten kijken. De edge led geeft bijzonder goede resultaten met beperkte lokale dimming. Het toestel kan bogen op uitstekend contrast, een hoge lichtopbrengst en een ruim kleurbereik. Een prima showcase voor HDR, maar ook voor al je klassieke content is deze Samsung een topper. Doe er nog de bijzonder leuke en handige Smart Hub bij, en je hebt een hoog scorende topper.

,

Wat: Ultra HD Edge-LED-LCD-tv met locale dimming

Schermformaat: 55 inch (140 cm)

Aansluitingen: 4x HDMI (1x ARC, 4x v2.0a), 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 3x antenne

Extra’s: WiFi (802.11ac) ingebouwd, USB/DLNA-mediaspeler, Tizen Smart Hub, dual DVB-T/C/S2, CI+-slot, Smart Controller, stemcontrole, One Connect Box, HDR

Afmetingen: 1.226 x 890 x 376 mm (incl. voet)

Gewicht: 20,0 kg (incl. voet)

Verbruik: 85 / 0,3 watt (Energielabel A+)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.