Redactie

Test: Bose SoundTouch 120

De SoundTouch 120 is in veel opzichten een buitenbeen in het enorme speelveld der soundbars. De Bose-soundbar zelf is amper 43 cm breed en circa 8 cm hoog en diep, bijvoorbeeld. Het lijkt wel een grotere Bluetooth-speaker!

Bij het uitpakken van de niettemin enorme verpakking ontdek je dat die compacte vorm ruimschoots gecompenseerd wordt door wat je nog in de doos vindt: een bedieningsconsole, een Acoustimass-module en een aparte SoundTouch die op zijn beurt niet klein is.

Het opstellen van de Bose vroeg dan ook wat meer werk dan bij de andere testtoestellen, onder meer omdat je alle Bose-toestellen correct moet verbinden e´n dat je ook een meetprocedure doorloopt met een vreemdsoortige headset. Gesproken instructies helpen dat meetproces vlot verlopen.

,

De soundbar zelf heeft slechts e´e´n aansluiting en die leidt naar de console. Door zijn kleine formaat is hij heel gemakkelijk en onopvallend te plaatsen, en dat is in sommige situaties een enorme troef.

Het kloppende hart van het systeem is niet de soundbar, maar wel de console. Die kan je nog ergens beschouwen als een HDMI-switch met extra's of een aparte interpretatie van een AV-receiver. Het bezit niet minder dan vijf HDMI-poorten, een analoge audio-aansluiting en twee digitale (coaxiaal en optisch) present. Net zoal bij een AV-receiver kan je dus behoorlijk wat bronnen aansluiten. Je decoder, consoles, Blu-rayspelers, enzovoort.

Vooraan op de console is er een (te) kleine display, maar we veronderstellen dat het de bedoeling is dat je dit toestel ergens wegstopt in een meubel. Dus heel erg is dat niet. Dat wegwerken lijkt ons ook een goed idee omdat de SoundTouch-adapter (die met een kabel aan de console hangt) toch ook geen schoonheid is.

De aanpak van Bose is eigenzinnig, maar we kunnen ons wel inbeelden dat wie streeft naar een nette kabelarme opstelling hier meteen voor valt. Als je dat wil, kan je heel het systeem verbergen zodat er enkel een onopvallende soundbar zichtbaar blijft.

Je kan immers alle kabels van brontoestellen wegwerken en met e´e´n enkele HDMI-kabel naar je tv gaan, wat bij een muurplaatsing een echte troef is. Bose levert trouwens ook een forse afstandsbediening mee die ook kan functioneren als een universele remote.

,

Bose heeft zoals bekend een andere kijk op audio dan traditionele hifi-merken. Het exact weergeven van geluid is niet het doel, wél een goede luisterervaring bieden. De SoundTouch 120 is daar een mooi voorbeeld van, blijkt bij het bekijken van actiesce’nes uit ‘Elyssium’.

De actie is meteen heel indrukwekkend omdat de Acoustimass-module echt blaast, zelf bij lage volumes. Natuurgetrouw is het niet, maar bij veel films werkt het wel omdat de soundtracks van actiefilms nu ook niet echt zo verfijnd zijn in het laag.

Dialogen worden trouwens best goed weergeven door de soundbar, al is er geen sprake van een links-rechts scheiding bij andere effecten.

De sterk aanwezige Acoustimass is bij muziek soms wel een stoorzender. Het laag overstemt soms de rest, de sub gaat soms te hoog en kan zeer wollig zijn. Bij de juiste genres zullen sommigen dat wel op prijs stellen.

Het funky ‘Feel Right’ van Mark Ronson rilt er aanstekelijk uit, maar ‘Atom Dance’ van Bjo¨rk verliest zijn coherentie door die afleidende bassen, die in dit lied heel diep gaan.

,

De Bose SoundTouch 120 is een bijzonder concept, dat vast veel mensen zal aanspreken omdat het zo compact oogt en je toelaat om met e´e´n kabel naar je tv te gaan. Qua netheid is maar weinig dat hier aan kan tippen. Voorwaarde is wel dat je die console en adapter kunt wegwerken in een meubel.

Eenvoud van gebruik is ook waar het SoundTouch-systeem in uitblinkt, onder meer via de presets. Deze soundbar biedt immers alle voordelen van het SoundTouch-multiroomsysteem: een gebruikersvriendelijke app, zes presets die je onder meer kunt koppelen aan een internetradio, eigen bestanden of een afspeellijst bij een streamingdienst, en goede Spotify- en Deezer-integratie.

Ook qua klank kiest Bose voor zijn eigen aanpak. De SoundTouch 120 levert vooral een stevige performance bij het bekijken van film, waarbij de relatief goede detailweergave van de soundbar wordt aangevuld met eerder explosieve bassen uit de Acoustimass-module. Je kan het niet verfijnd noemen in het laag, maar het is wel zéér spectaculair.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.