Beeld

Review: Philips 48PFK6609

Heb je genoeg van die zwarte televisiekaders dan is deze Philips een echte verademing. Het kader is uitgevoerd in zilvergrijs en de volledige achterzijde is wit. Dat geeft het toestel een frisse look die in heel wat moderne huiskamers uitstekend zal passen. Het toestel staat op een volledig opengewerkte, zilvergrijze draaivoet. Je kan het dus licht naar links of rechts draaien. En ook al gaat dat wat stug, het is een klein luxe detail dat tegenwoordig zeldzaam is.

Bij de aansluitingen zien we geen grote verrassingen. Je moet het stellen met drie HDMI-aansluitingen. De meeste connectoren, op twee HDMI-aansluitingen, en twee USB-aansluitingen na, staan naar achter gericht. Dat kan een strakke wandmontage enigszins bemoeilijken.

,

De bijgeleverde remote is volledig uit wit plastiek. Op de salontafel ziet hij er best leuk uit, maar in de hand is hij erg licht en voelt hij een beetje goedkoop. De layout is prima, met een ruime d-pad en heel wat handige sneltoetsen. Ambilight, Smart TV, instellingen, of andere bronnen zijn allemaal met één toets te bereiken. Geen toetsenbord op de achterzijde echter, dat is voorbehouden voor de hogere modellen. Al bij al een degelijke remote, enkel de toetsen van de d-pad zijn erg stug, en dat maakt bladeren in lange lijsten wat vermoeiend.

De Philips interface ging tot vorig jaar nogal gebukt onder overbodige animaties. Daar is hier geen sprake meer van. Het ‘Home’ scherm geeft je op overzichtelijke wijze toegang tot al je bronnen, de tv-gids, smart tv, en de ingebouwde hulp-functies. En tijdens het kijken kan je via de instellingen toets snel de beeld-of geluidsmode aanpassen, Ambilight wijzigen of eco-instellingen veranderen. De interface reageert over het algemeen prompt en je navigeert er vlot in rond. Enkel in sommige netwerktoepassingen, zoals media die je vanop DLNA-servers afspeelt, bleef de respons traag. Door lange lijsten bladeren vermijd je daar best.

,

We schakelen de Philips in Film-mode voor de beeldtesten. Onmiddellijk valt ons de sterk overdreven scherpte van het beeld op. Er zit enorm veel vals detail in het beeld, en als er wat ruis is wordt die extra hard zichtbaar. Het effect is bijzonder storend. Laat de ‘scherpte’ instelling van vier naar één of nul zakken. Het beeld is dan al heel wat beter.

In sommige heldere delen van een beeld gaat er ook duidelijk wat nuance verloren. Dat is een gevolg van de dynamische achtergrondverlichting, gecombineerd met de dynamisch contrastinstelling, en is helaas moeilijk weg te werken. Je kan de ‘dynamische achtergrondverlichting’ uit zetten, waardoor het probleem zo goed als verdwijnt, maar je de zwartwaarde wat benadeelt. Uiteindelijk kozen we er voor om enkel ‘dynamisch contrast’ naar de laagste stand terug te schakelen. De hogere standen beïnvloeden niet alleen het contrast, maar ook iets te veel de kleur van de heldere delen.

De zwartwaarde is prima, maar het scherm toont net iets te veel zwartdetail. De kleurtemperatuur is veel te hoog, wat in erg koele beelden resulteert. In de grijsschaal is er een duidelijk overschot aan blauw te merken. Een kalibratie werkt dat probleem goed weg. Het kleurbereik is prima, maar blauw blijft steeds iets te fel. De meeste kleuren zijn ook iets te helder. Het scherm toont lichte uniformiteitsproblemen. Er is een beetje clouding, enkel zichtbaar op vrij egale, heldere achtergrond.

De beeldverwerking levert zeer goede deinterlacing. Alle film- en videoframerates worden netjes gedetecteerd, zodat je nooit geconfronteerd worden met gekartelde randen. Met willekeurige ruis rekent het toestel degelijk af. Enkel als er erg veel ruis is blijft er toch steeds wat zichtbaar. Compressieruis, zichtbaar als lichte blokvorming bijvoorbeeld op YouTube filmpjes of smartphone opnames, zijn lastiger. Ondanks een aparte instelling blijft die steeds zichtbaar. Bewegingssnelheid is altijd een minder goed punt op budget toestellen, en de Philips is daarop geen uitzondering. Snel bewegende beelden hebben een duidelijke dubbele of wazige rand. Schakel wel ‘HD Natural Motion’ in, zelfs in de hoogste stand. Daarmee haal je het schokken uit panbeelden, wat het kijkcomfort toch aanzienlijk verbetert.

De klank is goed genoeg voor dialoog en licht televisievoer. Maar de asymmetrische speakeropstelling, een van beide speakers is een full-range speaker, de andere enkele een mid-hoog speaker, zorgt soms voor duidelijke problemen in surround.

,

Een tweezijdige Ambilight is de unieke eigenschap van deze televisie. Ze laat de kleuren van het beeld ook links en rechts achter het toestel op de wand schijnen voor een extra ervaring.

Het toestel beschikt over 3D-functies en wordt geleverd met twee actieve 3D-brillen. Met een USB harde schijf kan je de content van de digitale tv-tuners opnemen of pauzeren. Dankzij WiFi Smart Screen zou je de digitale tuners ook op je tablet of smartphone kunnen bekijken, maar dat kregen we in onze testen niet aan het werk. Hoedanook zal dat alleen werken met onversleutelde zenders, zelfs als je een CAM gebruikt. Deze Philips levert ook multiroom tv, hij maakt de digitale tv-uitzendingen via DLNA beschikbaar op je thuisnetwerk, al is ook dat beperkt tot de onversleutelde zenders. Wil je de content van een laptop of Android-apparaat op televisie bekijken, dan kan dat draadloos dankzij Miracast.

De mediaspeler levert prima prestaties. Enkel Divx videobestanden weigert hij, het open bron alternatief xvid is wel ondersteund. Verder loopt hij vlot door alle testvideo’s. Ook de audio-ondersteuning is goed, al zagen we wel graag nog ondersteuning voor FLAC-bestanden.

Geen Android-tv op dit model, maar het beschikt wel over Philips’ Net TV. Daar vind je een degelijke selectie apps met onder andere Netflix, Videoland, DVDPost, youTube, Vimeo, Spotify, Deezer en meer.

,

Wie een erg zuinig televisietoestel zoekt, zit goed bij deze Philips die een A++ energielabel kreeg. De sierlijke 48PFK6609 levert Ambilight, een goede set smart tv toepassingen en degelijke kleurweergave, al is daarvoor wel een kalibratie vereist. Is dat niet mogelijk dan zijn de kleuren wat te fel en te koel. Het dynamisch contrast kreeg wel een onvoldoende. Met dat in aanmerking ligt de prijs ons iets te hoog. De PFK5709-reeks lijkt beter geprijsd, maar daarvoor laat je dan 3D en Ambilight liggen en moet je het stellen met een minder goede dynamische achtergrondverlichting.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.