Beeld

De toekomst van televisie

TPVision nodigde ons onlangs uit in hun gloednieuwe kantoren op het Technologiepark Zwijnaarde in Gent. Een kijkje achter de schermen bij een van de belangrijkste televisiefabrikanten.

Zegt de naam je niets? TPVision startte in 2012 als een Joint-Venture tussen Philips en het Chinese TPV, specifiek voor de ontwikkeling en fabricage van Philips televisies. In 2014 verkocht Philips zijn resterende 30% aandeel in TPVision aan TPV. TPVision behield een licentie op de merknaam Philips en mag die nu exclusief gebruiken voor televisies in heel wat landen in de wereld. Heb je dus een Philips tv van 2013 of later in huis, dan werd die gemaakt door TPVision.

,

We zullen maar met de deur in huis vallen. De meest opgemerkte uitspraak van het bezoek kwam van Danny Tack, Director Product Strategy and Planning: “LED-lcd is beter geschikt voor de uitdagingen van de toekomst dan OLED.” Een boude bewering, maar zeker niet ongegrond als je de richting bekijkt waarnaar televisies evolueren.

Broadcasters praten al geruime tijd over nieuwe standaarden, die in verschillende stappen bereikt zullen worden. Ze hebben het dan over UHD-1 (in twee fases) en UHD-2, zoals geïllustreerd in onderstaande afbeelding.

Een hogere resolutie, zoals we die nu al hebben op Ultra HD schermen, is maar een onderdeel van de op til zijnde veranderingen. Na 4K mogen we rond 2020 overigens ook 8K-resoluties verwelkomen. Er wordt ook gekeken naar hogere framerates, van het huidige 50/60 beelden per seconde naar 100/120, om er voor te zorgen dat beweging vloeiender en natuurlijker wordt weergegeven, ook als het om snelle bewegingen gaat. Een zegen voor actiefilms en sportevenementen.

Een ander aspect is een breder kleurbereik. Onze huidige televisies kunnen maar een beperkt deel van alle kleuren in de natuur weergeven, ze gebruiken de standaard BT.709. Op de onderstaande figuur zie je dat grafisch weergegeven. De zwarte lijn is het “Pointer’s Gamut” dat alle kleuren in de natuur weergeeft, de witte driehoek links in BR.709.

De nieuwe standaard (BT.2020) gebruikt een breder kleurbereik om dat euvel te verhelpen. Nauwkeurigere kleuren verkrijgen we ook door een hogere bitdiepte te gebruiken. Overschakelen naar 10 of 12 bits per kleur, in plaats van de huidige 8 bits zal ervoor zorgen dat we geen kleurbanden meer zien in zachte gradiënten. Tot slot wil men ook HDR (High Dynamic Range) introduceren. Door de helderste delen van het beeld fel op te krikken worden de beelden veel realistischer, maar daarvoor moet een televisie natuurlijk heel wat meer licht kunnen uitpompen.  Voor een uitgebreid overzicht van wat HDR juist betekent: klik hier.

In theorie lijkt dat allemaal geweldig, maar er moet heel wat gebeuren om dit te realiseren. Dergelijke nieuwe standaarden moeten niet enkel door broadcasters geadopteerd worden, maar ook door de filmmakers en andere contentmakers, en natuurlijk ook door de televisiefabrikanten. Die evoluties lopen nooit volledig parallel en dus zal er steeds nood zijn aan beeldverwerking. Upscaling, kleurconversie, dynamisch bereik conversie, frame interpolatie, al die stappen zullen we nog geruime tijd aan het werk zien. Maar als we naar sommige resultaten kijken (denk maar aan upscaling van Full HD naar Ultra HD), dan zijn we hoopvol dat de toekomst er erg mooi uitziet.

,

Een inzage in waar de display-technologie in de nabije toekomst zal staan is alvast indrukwekkend. Volgens TPVision mogen we in 2015-2016 al hopen op schermen met een 8K-resolutie (nog eens vier keer zo groot als 4K), met een refreshrate van 200 Hz. Voldoende om 100fps content weer te geven zonder verdere frame interpolatie. Quantum Dot-technologie, een nieuwe manier om kleur te genereren in een lcd-scherm, zal instaan voor een breder kleurbereik, en die schermen zullen 10 bit-kleur gebruiken. De eerste stap naar HDR is een scherm met 800 Nit luminantie (huidige schermen halen 350-450 Nit) en een direct led-achtergrondverlichting die in verschillende segmenten kan gedimd worden (2D dimming). Dat laatste aspect kennen we al langer, maar wordt niet zo veel gebruikt. Edge LED en direct led met globale dimming zijn nu eenmaal goedkoper, en dus populairder. Enkel topmodellen beschikken doorgaans over goede 2D dimming.

,

Dan blijft de grote vraag: waarom kan dit niet met OLED? Om te beginnen kunnen de huidige OLED-schermen het nieuwe kleurbereik (BT.2020) niet volledig weergeven. Dat kan natuurlijk veranderen in de toekomst, maar er is al een technologie die het wel kan: Quantum Dots(klik hier voor wat achtergrond). De eerste Quantum Dot schermen zijn al op de markt (Sony’s Triluminos van 2013 bijvoorbeeld). Bovendien zijn Quantum Dots relatief makkelijk te integreren in een led-lcd-scherm.

Maar nog belangrijker is de naderende implementatie van HDR. Het is immers de beeldverbetering die voor de consument de meest duidelijke impact heeft, meer dan hogere resoluties of betere kleuren. Heel wat tv-merken zijn er actief mee bezig, en ook in 2015 verwachten we dat er heel wat rond te doen zal zijn. En de reden is duidelijk. De foto onderaan toont een HDR prototype naast een bestaande televisie met een licht verbeterd dynamisch bereik. Het verschil is in het echt overigens nog veel beter zichtbaar.

Wat staat de implementatie van HDR het meest in de weg? De regelgeving over energieverbruik. Wereldwijd worden er strenge beperkingen opgelegd aan het energieverbruik van televisies, en aangezien een HDR-scherm aanzienlijk meer licht moet kunnen genereren, verbruikt het ook erg veel energie. En dan hebben we het over led-lcd schermen. OLED-schermen hebben het in dat opzicht nog moeilijker. OLED-schermen zijn immers, net zoals plasmaschermen, enigszins beperkt in hoe helder hun wit kan zijn. Dat is vermoedelijk om energieverbruik en veroudering tegen te gaan. Maar het is helaas wel een zeer belangrijk minpunt voor HDR-beelden.

Toch beletten die minpunten TPVision niet om zelf mogelijk ook een OLED-tv te introduceren. In de labs stond prominent een toestel opgesteld, compleet met eigen design en voorzien van het Philips-logo. Het model gebruikt een paneel van LG, geen verrassing aangezien zij min of meer de enige fabrikant van OLED-panelen zijn. Tijdens een demo, zoals op de foto hieronder, toonde TPVision hoe door beeldverwerking het OLED-scherm naast een perfecte zwartwaarde toch ook een betere indruk van dynamisch bereik kan tonen. Een exacte lanceerdatum kregen we niet, maar 2015 leek een echte mogelijkheid.

,

De unieke eigenschap van Philips tv’s is Ambilight: ingebouwde leds aan de achterzijde smeren de kleuren van het beeld uit over de achterliggende wand. Ambilight is ondertussen 10 jaar oud, en heeft in die tijd een enorme evolutie meegemaakt. In 2004 was de eerste tweezijdige Ambilight opgebouwd uit fluorescentielampen en nam de hele constructie behoorlijk wat plaats in. 10 jaar later gebruikt Ambilight piepkleine leds. De foto spreekt boekdelen. Rechts de eerste Ambilight module uit 2004, en in verschillende stappen steeds kleiner naar de 2014 module, uiterst rechts.

Ook Ambilight staat voor een grote vernieuwing.  Zo onderzoekt TPVision momenteel de mogelijkheid om de halo van licht verschillende vormen te geven. Nog boeiender? Wat denk je van een Ambilight die niet alleen kleuren projecteert, maar ook de inhoud van het scherm rondom de televisie uitvergroot? De onderstaande foto geeft je een idee van hoe dat er zou uitzien. TV blijft een technologie die zwaar in beweging is.


,

In de komende jaren mag je niet alleen meer pixels, maar vooral betere pixels verwachten. Het televisiescherm zal meer, en nauwkeurigere kleuren kunnen weergeven. Het zal beter om kunnen met snel bewegende beelden. En dankzij ‘High Dynamic Range’ zullen beelden er veel realistischer uitzien. HDR lijkt met stip een van de veranderingen waar de komende jaren op ingezet wordt, al zijn de strenge energienormen voorlopig wel een belemmering. Juist om die reden lijkt het erop dat led-lcd nog geruime tijd de concurrentie zal aankunnen met OLED, dat het om energieredenen moeilijker heeft met het weergeven van erg heldere content.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.