Beeld

Review: Sony KDL-50W805B

Wie enkel de buitenkant van het toestel bekijkt zou zich makkelijk vergissen en denken dat dit een grotere versie van de W705B is. Dat model bestaat echter niet in een 50 inch maat. Maar kosmetisch zijn de toestellen dus identiek. Geen ‘Wedge’-design met andere woorden, maar een slank scherm met onderaan een dikker profiel. Ondanks de extra ruimte gebruikt ook dit model een extern voedingsblok. Ronde vormen, satijnzwarte afwerking, accentlijn in geborsteld metaal en een volledig opengewerkte voet in gechromeerd metaal. De strakke lijnen van vorig jaar zijn verdwenen, maar het design oogt nog steeds erg stijlvol.

Ook bij de aansluitingen zijn de twee toestellen identiek. De vier HDMI-aansluitingen, zijn naar onder en opzij gericht, wat wandmontage vergemakkelijkt. De bijgeleverde voet kan overigens ook als wandbeugel gebruikt worden. Wie de oudere video-aansluitingen wil gebruiken moet er wel rekening mee houden dat die naar achter wijzen en wandmontage kunnen hinderen. Miracast en MHL maken het mogelijk om smartphones of tablets bedraad of draadloos aan te sluiten.

,

De gebruikservaring loopt volledig parallel met die van de W705B. We vinden het wel jammer dat Sony op dit model de One Flick-remote optioneel liet, dat was een mooie extraatje geweest.

Het ‘Home’ menu is nu mooi georganiseerd en geeft op vier pagina’s een overzicht van de beschikbare kanalen en media, onderverdeeld in films, muziek en foto’s.  In de media-tabs vind je USB- en DLNA-media terug. Daarnaast kan je in de foto-tab gebruik maken van Sony’s fotodienst PlayMemories Online, en in de muziek-tab kan je genieten van Sony’s Music Unlimited of Vevo. Het toestel reageert prompt en de interface volgt snel, maar omdat er regelmatig content van het internet getoond wordt, moet je af en toe toch even geduld hebben.

Rechts bovenaan vind je de iconen voor de technische instellingen. De menu’s zijn uitgebreid zodat je heel wat kan instellen. Loop daarom zeker eerst even door de handleiding, die is via de ‘i-manual’ toets te bereiken.

Wil je gewoon snel wat content ontdekken, dan is er de ‘Discover’-toets. Die toont onderaan het scherm een lint met voorstellen van tv-programma’s. Door naar beneden te scrollen krijg je voorstellen voor radio, YouTube, of 500pix (foto’s).

Bedienen via de smartphone of tablet is ook mogelijk dankzij de ‘TV SideView’ app. De geeft je naast een remote ook een programmagids, en een snelle manier om apps te starten op de televisie. Bovendien kan je hem ook gebruiken om door je DLNA-content te bladeren en die media af te spelen op je televisie.

,

Op vlak van beeldverwerking zit de W805B op dezelfde lijn als zijn kleinere broer. De deinterlacing laat een steekje vallen zodat je af en toe trapjeseffect merkt op schuine lijnen. Zet je bron indien mogelijk in 1080p om dat te vermijden. Op de andere vlakken scoort deze Sony veel beter. De ruisonderdrukking is uitstekend, zowel voor willekeurige ruis als compressieruis. En dankzij ‘Reality Creation’ kan je extra detail tevoorschijn halen uit de beelden, zonder de gebruikelijke nadelige effecten van een verhoogde scherpte. Je kan ‘Reality Creation’ naar smaak instellen, maar zoals steeds vermijd je toch best om voor de maximale instelling te gaan.

Een significante verbetering ten opzichte van de W705B is de bewegingsscherpte. Er is heel wat detail zichtbaar, ook al blijft er een lichte zachte rand zichtbaar rond bewegend voorwerpen. In het MotionFlow menu kan je zoals gebruikelijk kiezen voor ‘vloeiend’ als je zoveel mogelijk schokken wil vermijden in panbeelden, of voor ‘standaard’ als de beeldartefacten die daarmee gepaard gaan je te veel storen. Blijf weg van de ‘Impulse’ instelling, die flikkert te veel.

We testen de ‘Bioscoop 1’ beeldmode. Wat onmiddellijk in het oog springt, is de uitstekende zwartwaarde. De beelden bieden heel wat contrast, en aangezien Sony voor een iets meer donkere gammawaarde koos (2,4) wordt het contrast nog iets sterker. Een uitstekende keuze voor echt filmgenot. De kijkhoek speelt wel een vrij grote rol. Zodra je iets te veel opzij gaat zie je het contrast sterk afvallen. Het kleurbereik is goed, maar de grijsschaal laat wat te wensen over. Naarmate je naar de lichtere tinten gaat krijgt het beeld een lichte gele tint. Zie je dezelfde afwijking, dan kan je in de ‘witbalans’ een paar correcties aanbrengen. Met ‘R-Gain’ op ‘-5’ en ‘G-Gain’ op ‘-6’ was alle tinting verdwenen op onze set.

Op vlak van geluid levert de Sony goede resultaten, althans binnen de verwachtingen voor een televisie. Duidelijke dialogen, voldoende punch in de klank, en een goed streepje bas. Er zijn ook geen overduidelijke interventies van dynamiekcompressie.

,

In tegenstelling tot de W705B beschikt de W805B terug over 3D. De digitale tuners kan je opnemen naar USB-harde schijf. Verder heel wat extra’s rond voetbal. Sony is een officiële FIFA-partner en dat merk je. De ‘Football’-toets op de remote activeert een speciale beeld- en geluidsmode. De klank is gemodelleerd op basis van metingen in een echt stadion. Je kan via de snelle taakbalk ook heel wat extra voetbal-content opvragen: YouTube-filmpjes van recente matchen, maar ook FIFA-archiefbeelden van vorige WK’s.
Met ‘Social Viewing’ kan je live een twitter-feed volgen onderaan het beeld. De televisie selecteert zelf de ‘hashtag’ op basis van de uitzending, of je kan hem zelf instellen. Zo krijg je alle relevante sociale commentaar direct te zien. Wie zelf niet wil tweeten via televisie hoeft zelfs niet ingelogd te zijn op Twitter.

Sony’s mediaspeler doet het ondertussen erg goed. Zowel via DLNA als USB ondersteunt hij bijna al onze tesbestanden. Opmerkelijke uitzonderingen: voor video geen Divx, maar wel de Xvid-variant, en bij audio hadden we nog graag FLAC gezien.

Het internet-aanbod is goed, maar Sony’s blijvende zwakke punt is de afwezigheid van een degelijke Video On Demand dienst. In Nederland kan je ondertussen wel van Netflix genieten, maar in België blijft het een mager beestje. YouTube, Vimeo, Muzu, Mubi en Vevo vormen je alternatief. Bij de muziekdiensten geen Spotify of Deezer, die maken plaats voor Sony’s eigen Music Unlimited.

,

De Sony heeft heel wat troeven: een uitstekend contrast, goede kleuren, en degelijke bewegingsscherpte. Combineer met een mooie nieuwe interface, en degelijk geluid en het resultaat is een leuk toestel. Ook de prijs is uitstekend voor een tv in deze categorie. Hou wel rekening met de kijkhoek, die heeft sterk invloed op contrast.

De Sony was de Beste Koop in ons dossier 'Televisies voor het WK voetbal!'

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.