Redactie

Film: The Hobbit: An Unexpected Journey

Bij de bioscooprelease van The Hobbit: An Unexpected Journey – het eerste deel van een nieuwe trilogie – ging er zoveel aandacht naar het technische aspect van de film, dat het verhaal zelf enigszins in de schaduw kwam te staan.

Ergens best logisch: een langspeelfilm waarvan een 48 fps-versie beschikbaar is – een zogenaamd HFR-formaat (high frame-rate) – is nu eenmaal niet meteen een alledaags gegeven in de bioscoop, zoals je hier en hier kan lezen.

Bij het debuut van The Hobbit: An Unexpected Journey op Blu-ray speelt het vraagstuk 'high frame-rate of niet' natuurlijk geen rol. Een Blu-ray geeft steeds 24 fps weer, zodat je in de huiskamer alleen nog moet kiezen tussen de 2D- en 3D-versie van de film.

,

Naast het markante technische verhaal achter de bioscooprelease van The Hobbit: An Unexpected Journey, is er natuurlijk nog een goede reden waarom het verhaal minder aandacht kreeg: het gelijknamige boek van Tolkien dateert immers alweer uit de jaren dertig van vorige eeuw, en groeide in die tijd uit tot een ware klassieker die de fantasie van jong en oud nog steeds weet te prikkelen.

Peter Jacksons verfilming volgt de queeste van Bilbo Balings, een hobbit die door de tovenaar Gandalf en dertien luidruchtige dwergen mee wordt gesleurd in een avontuur. Hun doel? Erebor heroveren, het dwergenkoninkrijk dat lang geleden door de vuurdraak Smaug – een beest met een zwaar geval van goudkoorts én een rothumeur – werd ingepalmd.

Tel daar nog talrijke ontmoetingen bij met heel wat rare snuiters – Orcs, Aardmannen en zelfs een heuse necromancer – en je hebt een prima uitgangspunt voor een entertainende avonturenfilm.
 


Hoewel het verhaal zich afspeelt in hetzelfde universum als The Lord of The Rings-films – die andere epische trilogie van de hand van Peter Jackson – en we ook heel wat acteurs en gimmicks uit die films terugzien (sommige schaalmodellen werden in beide titels gebruikt), is The Hobbit: An Unexpected Journey echter geen één-op-één doorslagje geworden van de populaire LOTR-serie.

Er zijn wel degelijk heel wat links (Bilbo maakt in dit eerste deel bijvoorbeeld kennis met Smaegol en komt in het bezit van de Ring), maar toch doet dit eerste deel van The Hobbit een stuk sprookjesachtiger en luchtiger aan.
 


,

De film gaat ook op een erg gezapig tempo van start wat de verhaallijn betreft: er wordt uitgebreid de tijd genomen om de kijker kennis te laten maken met Bilbo, Gandalf en de dwergenbende waarmee het avontuur wordt ingezet.

Voor sommigen misschien wat te veel van het goede, maar wie de 'extended versions' van The Lord of the Rings beter vond dan de originele Blu-ray-release zal daar sowieso niet om malen.

Maar geef The Hobbit 45 minuten de tijd, en er komt meer vaart en actie in het verhaal. Je wordt dan al snel meegesleept in een avontuur dat alle aspecten van het fantasygenre aan bod laat komen – ook de meer angstaanjagende kant.

,

Laten we maar meteen terzake komen: visueel is The Hobbit: An Unexpected Journey een absoluut pareltje dat de grenzen opzoekt van wat mogelijk is op Blu-ray. 

De beelden ogen immens gedetailleerd, de uitgestrekte landschappen doen je met open mond naar het scherm staren en de special effects – waarvoor Peter Jacksons eigen Weta Digital Studio instond – zien er ronduit fenomenaal uit.

Op het YouTube-kanaal van Weta Digital vind je trouwens heel wat clips over de special effects in The Hobbit – zeker het bekijken waard.
 


Als we dan toch een puntje van kritiek moeten geven, gaat dat vooral uit naar de toegevoegde waarde van sommige scènes. Veel eye-candy op het scherm toveren is één ding, maar sommige lang uitgesponnen scènes halen het tempo net iets te veel uit het verhaal.

En hoe zit het met de 3D-versie? Bij heel wat films is de meerwaarde van 3D uitermate beperkt, maar The Hobbit: An Unexpected Journey mag je gerust zien als een van de zeldzame uitzonderingen op die regel.

De beelden zien er al even natuurlijk uit als in de 2D-versie – een prestatie an sich met zoveel CGI in een film. Alleen in sommige erg donkere scènes lijkt de 2D-versie het beter te doen, al is dit natuurlijk ook sterk afhankelijk van het scherm waarop je de 3D-versie bekijkt. 3D-beelden zien er immers sowieso ietsje donkerder uit.

Het grootste nadeel aan de 3D-versie is eerder van praktische aard: ze is verdeeld over twee schijfjes, een verplichte keuze gezien de speelduur (169 minuten!) en beeldvereisten.
 


Bij de 3D Blu-ray vind je overigens ook een gewone 2D-versie van de film (wel op één schijfje) en nog een vierde schijf met bonusmateriaal, waarin Peter Jackson dieper ingaat op de productie van The Hobbit: An Unexpected Journey. Om het pakket helemaal compleet te maken doet Warner Bros er ook nog een 'digital copy' bij. Moet er nog zand zijn?

En laat ons vooral het geluid bij de Blu-ray-versie van The Hobbit: An Unexpected Journey niet vergeten. Om te beginnen krijg je een echte 7.1-soundtrack in DTS-HD Master Audio-formaat, zowel bij de 2D- als 3D-versie.

Tel daar nog bij dat de geluidstrack waanzinnig gedetailleerd is en ondersteund wordt door een knappe soundtrack, en je hebt een demowaardig schijfje in handen om je AV-receiver en speakers op de proef te stellen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.