Redactie

Base begint met digitale televisie: eerste blik

KPN Group Belgium (Base) lanceert op 7 februari Snow, een nieuw merk waarmee het bedrijf de markt voor digitale televisie, internet en vaste telefonie in België wil veroveren.

Op de mobiele markt is reeds een hevige prijsoorlog aan de gang. Prijzen in deze sector zijn sinds 2006 met 40 procent gedaald. Maar ondertussen zijn de prijzen voor internet en digitale televisie alleen maar toegenomen.

KPN ziet daarom ruimte om een scherp geprijsd aanbod op de markt te zetten dat kan concurreren met de “triple play”-pakketten van Belgacom, Telenet en Voo (Wallonië) – die vaak meer dan 50 euro per maand kosten. Snow biedt vaste telefonie, internet en digitale tv voor 39 euro per maand.

Dat basispakket kan uitgebreid worden met extra’s waar je voor moet bijbetalen, maar die je wel maandelijks kan herzien. Heb je niet langer nood aan een bepaalde extra, dan zet je de betaling gewoon stop. Er zijn geen contractuele verplichtingen. Je kan je pakket dus volledig à la carte samenstellen.

“Voor ons is het nu het perfecte moment om de markt uit te dagen met Snow,” zegt Jos Donvil, CEO van KPN Group Belgium. “De challengerrol die we hadden en hebben met Base voor mobiele telefonie, zullen we nu vervullen met Snow voor internet, vaste telefonie en digitale tv.”

Vaste telefonie & internet

Met het Snow-pakket kan je onbeperkt bellen naar vaste nummers in België, in het weekend en op weekdagen van 17 uur tot 8 uur. Je betaalt wel om tijdens de piekuren (van 8 uur tot 17 uur) of naar mobiele nummers te bellen. Daarnaast biedt KPN enkele extra’s zoals een tweede lijn of onbeperkt bellen aan een maandelijkse meerkost.

Snow belooft internetsnelheden tot 30 Mbps download en 2,5 Mbps upload. Voor 9 euro extra per maand kan je dat opkrikken tot respectievelijk 50 Mbps en 5 Mbps. Het dataverbruik is onbeperkt, binnen de normen van het normaal en persoonlijk gebruik. KPN maakt gebruik van de VDSL-infrastructuur van Belgacom, en gebruikt de Sagem F@ST 3464 als modem.

Cloud
Voor 3 euro per maand extra krijg je van KPN je eigen cloud voor e-mail, een website en het bewaren van bestanden. Die opslagruimte in de wolken kan je nog uitbreiden tot 30 GB, 60 GB of 120 GB. Je betaalt dan respectievelijk een meerprijs van 3 euro, 6 euro of 12 euro per maand.

Digitale televisie

Het grote paradepaardje van Snow is digitale televisie. KPN biedt een zenderaanbod dat standaard iets beperkter is dan dat van Telenet of Belgacom, maar biedt je meer mogelijkheden om je aanbod te personaliseren. De interface is erg strak, en werkte tijdens de demonstratie ontzettend vlot. 

Uit marktonderzoek blijkt dat gezinnen gemiddeld naar 25 televisiezenders kijken, en daarom heeft KPN beslist om standaard maar een dertigtal zenders aan te bieden. Je kan kiezen voor het Nederlandse basispakket (32 kanalen) of het Franse basispakket (33 kanalen). Daarnaast is ook de toegang tot radiozenders inbegrepen.

,

Dat basisaanbod kan je echter volledig naar eigen wens aanvullen met zenderpakketten of individuele zenders. Momenteel kan je kiezen uit zestig aanvullende zenders. Opnieuw betaal je hiervoor een maandelijkse meerprijs, die varieert van 0,49 euro tot 2,99 euro per zender. Voor de zenderpakketten zijn speciale tarieven voorzien. Heb je geen behoefte meer aan deze extra zenders? Dan kan je ze gewoon weer laten vallen.

On demand
Er werd natuurlijk ook gedacht aan video on demand. Naast het uitgesteld aanbod aan tv-programma's, heb je via Snow ook toegang tot een bibliotheek van (momenteel) 500 filmtitels. De prijzen per film variëren en hangen af van de marktprijzen. Een handig extraatje is dat je niet alleen op genre naar films kan zoeken, maar ook op bijvoorbeeld acteur of regisseur.

Multiscreen
Snow is ook meteen beschikbaar op al je schermen. Voor 3 euro per maand kan je tv-programma's (beperkt aanbod) en films op aanvraag bekijken via je iPad of computer. Je kan bovendien tot 3 televisietoestellen aan één Snow-abonnement vasthangen. Dat betekent wel dat je voor die twee overige toestellen extra Snowboxen in huis moet halen. Daarvoor betaal je 6 of 12 euro extra per maand.

Hardware

De snowbox heeft een harde schijf van 250 GB, goed voor zo'n 200 uur beeldmateriaal. Hij beschikt over composiet- en component-aansluitingen, een HDMI-aansluiting, en is verbonden met het internet via ethernet. Daarnaast beschikt hij ook over een USB-aansluiting met mediacenter-mogelijkheden. Je kan dus een USB-medium aan je snowbox vasthangen, en de inhoud (muziek, foto's, video) op je televisiescherm weergeven. Maak je bovendien gebruik van de Snow-cloud, dan kan je ook de bestanden die daar zijn opgeslagen via je televisie raadplegen.

De afstandsbediening kan voorlopig enkel nog maar de snowbox bedienen. Er is wel een knop aanwezig om naar tv-bediening te wisselen, maar dit wordt momenteel nog niet ondersteund. Ook het volledig klavier op de achterzijde van de afstandsbediening werkt voorlopig nog niet. Het achterliggende idee is dat als de mogelijkheid in de toekomst bestaat, de klant al over de geschikte hardware beschikt.

Two-packs

Naast dit standaard "triple play"-pakket, biedt KPN ook een pakket met enkel internet en vaste telefonie, of enkel internet en digitale televisie. Voor het eerste pakket betaal je 35 euro, het tweede pakket kost net zoals het standaardpakket 39 euro.

Het Snow-pakket wordt op 7 februari gelanceerd. Wie geïnteresseerd is om klant te worden, kan gebruik maken van een lanceringsaanbod. Je betaalt nu eenmalig 99 euro voor installatie, activering en gebruik van de snowbox, in plaats van de normale prijs van 199 euro.  Verzeker je er eerst wel even van dat het VDSL-netwerk van Belgacom voor jou beschikbaar is (dit is het geval voor 85 procent van de gezinnen). Klant worden kan vanaf donderdag via de winkels van Allo Telecom en Base, of de website www.snow.be. Daar kan je binnenkort ook terecht voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.