Geluid

Macs krijgen meer Airplay-functies

Wie al een iPhone of iPad bezit, kan al geruime tijd aan de slag met deze praktische technologie. Via Airplay kan je met een druk op de knop geluid of beeld draadloos doorsturen naar een ander toestel, zoals een Airplay-dock.

Apple blijft op de vlakte over hoe audio juist verpakt wordt bij het streamen via Airplay, maar het lijkt er op dat er geen extra compressie aan te pas komt.

Ook de Mac heeft al een tijdje Airplay, maar je kon er niet zoveel mee. Hoogstens wat muziek vanuit iTunes – en alleen iTunes! – naar een ander apparaat sturen.

In Mac OS X 10.8 'Mountain Lion' verandert dat helemaal. Vanaf nu verschijnen alle Airplay-toestellen in de Systeemvoorkeuren automatisch als afspeelapparaat. Kies je zo’n toestel, dan werkt het als externe geluidskaart.

Met andere woorden, je kan een Airplay-speaker gebruiken om alle geluid van je Mac af te spelen – niet enkel muziek van iTunes. Dat opent de deur naar een enkele interessante toepassingen. Verbind een Airport Express met een muziekinstallatie in de woonkamer en speel dan muziek via het Spotify-programma af, om maar een voorbeeld te noemen.

De nieuwe Airplay-optie is ook praktisch als je in de woonkamer een AV-receiver met Airplay hebt staan, bijvoorbeeld van Denon of Marantz. Je kan dan geluid streamen vanuit de zetel.

,

Er is nog een nieuw Airplay-functie. In Mountain Lion kan je – in navolging van het iOS-besturingssysteem van de iPad/iPhone – het volledige scherm draadloos doorsturen naar een Apple TV. Dit heet Airplay Mirroring.

Mits je zo’n 109-euro kosten kastje aan je tv hebt hangen, kan je dat televisietoestel dus als externe monitor gebruiken. De kwaliteit die wordt doorgestuurd is 720p of 1.080p, naargelang je een oud of nieuw Apple TV-model bezit. Geluid wordt meegestuurd.

De functie is wel niet perfect. Je kan enkel het volledige scherm spiegelen en niet enkel een programma. Tenzij je de Mac-app in de volledige schermmodus kan tonen, uiteraard. De kwaliteit hangt ook sterk af van het thuisnetwerk.

Als zowel Mac als televisie via een WiFi-verbinding werken, zal het beeld soms wat onscherper zijn of haperingen vertonen. Airplay Mirroring is daarom minder geschikt om een video door te sturen. Je kan beter de video openen in Quicktime en enkel het filmpje doorsturen door op het Airplay-icoon te drukken.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.