Mobile

Review: Nokia Lumia 900

Na de HTC Titan is het de beurt aan Nokia om uit te pakken met een overmaatse Windows Phone-telefoon. De Lumia 900 lijkt op het eerste gezicht weinig meer dan een Lumia 800 met een tot 4,3 inch opgerokken scherm. Toch vallen er meer verschillen te noteren.

Ondanks het gekende strakke design vinden we de Lumia 900 een wat lompe verschijning in vergelijking met de HTC One X of de Galaxy S III. Die concurrenten zijn ondanks hun nog grotere 4,6 inchschermen duidelijk slanker en lichter dan de Lumia 900. Begrijp ons niet verkeerd, de Lumia 900 blijft een fraaie verschijning maar andere toptelefoons bieden gewoon meer power in een beduidend fraaier jasje. Anderzijds moeten we toegeven dat de Nokia verdomd degelijk en robuust aanvoelt. Een val betekent wellicht niet meteen het levenseinde van deze telefoon.

,

Terug naar het scherm. Het AMOLED-scherm met ClearBlack-filter blijft een pareltje. Het is niet alleen een flink stuk groter dan het 3,7 inchscherm van de Lumia 800, de pixels komen nu ook in een RGB- in plaats van een pentile-layout wat in theorie een scherper beeld oplevert. En inderdaad, tekst op websites is net wat beter leesbaar, maar ook niet meer dan dat.

 

We moeten er ook meteen bij zeggen de schermresolutie bleef steken op dezelfde 800 bij 480 pixels als bij de Lumia 800. Een beperking van Windows Phone waar Nokia weinig aan kan doen. Wel ging de kleurweergave er op vooruit: wit is nu ook echt wit, en kleuren zijn veel minder gesatureerd dan bij de Lumia 800.


Nokia Lumia 900 naast de Lumia 800

 

Het blijft dus een topscherm, maar niet zonder praktische gevolgen. Tijdens onze testperiode merkten we dat navigeren doorheen de voornamelijk tekstgebaseerde menu’s van Windows Phone net iets minder vlot verliep dan op de Lumia 800. Er zijn gewoon meer duimvegen nodig om te scrollen. Overigens voorzag Nokia het scherm van de Lumia 900 niet van fraaie afrondingen aan de schermranden. Dat vonden we net een onderscheidend ontwerpdetail bij de Lumia 800.

,

Eindelijk verwelkomen we ook een frontcamera. Dat was een van onze belangrijkste kritieken op de Lumia 800, en in principe is dit ideaal om te Skypen. Alleen doodjammer dat je niet opgebeld kunt worden als de Skype-app niet actief is. Internetdeling via tethering is nu eveneens voorzien in de Lumia 900, daar waar de Lumia 800 er nog altijd op wacht.

Wat verder opvalt aan de Lumia 900 is dat de USB-lader niet meer achter een klepje zit. Een verbetering, al blijven we het sneu vinden dat de lader zich bovenaan het toestel bevindt: onhandig voor wie een verticale telefoonhouder voor in de auto heeft en van daaruit zijn telefoon wil opladen (de interface van Windows Phone laat niet toe om de telefoon op z'n kop te gebruiken). Nog meer detailkritiek: voor het verwisselen van de microSIM-kaart heb je nu een paperclip nodig.

Zoals dat bij Windows Phone wel vaker gaat, zijn de technische specificaties bijzaak. Microsoft laat namelijk nauwelijks keuze toe bij de processor: dat moet een Qualcomm zijn. In deze Lumia 900 prijkt dus (quasi) dezelfde singlecore 1,4 GHz-processor als in de Lumia 800 – alles blijft supervlot over het scherm bewegen – en ook dezelfde 8 megapixel hoofdcamera met Carl Zeiss Tessar lens maakt zijn opwachting in de Lumia 900. Het levert bovengemiddelde foto’s en video’s op, maar ook niet meer dan dat.

,

Datgene wat ons nog het meest verbaasde tijdens het testen was het enorme uithoudingsvermogen van de Lumia 900. Nokia voorzag een 1.830 mAh sterke batterij en dat laat zich gevoelen. Zelfs met Bluetooth, Wi-Fi én 3G ingeschakeld en bij semi-intensief gebruik kwamen we net geen twee werkdagen door. Dat is zonder meer een prestatie voor dit type smartphone.

Je kunt de Nokia Lumia 900 niet beoordelen zonder hem eerst te vergelijken met de Lumia 800. We vonden de Lumia 800 vooral een aantrekkelijk product voor een groter publiek dat in de eerste plaats op zoek was naar een vlot te bedienen smartphone. De Lumia 900 biedt wat dat betreft niet zo veel meer dan de 800, en kost toch een pak meer. Wij zien de grotere batterij als de belangrijkste reden om te kiezen voor de Lumia 900. Meedoen aan de absolute smartphonetop, is echter wat teveel gevraagd.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.