Philips is een van de weinige fabrikanten die er in slaagt om een 40-inch toestel voor minder dan 600 euro te leveren. Nochtans merk je die budgetroeping niet meteen: het design mag gezien worden en het toestel staat op een draaivoet, een kleine maar aangename luxe die bij instaptoestellen regelmatig ontbreekt.
Ook bij de aansluitingen is er amper gesnoeid. De opvallendste afwezige is een netwerkaansluiting, iets waar we in deze categorie sowieso al minder van opkijken. Het toestel lijkt ons ook een prima kandidaat voor wandmontage. Althans, op voorwaarde dat je de VGA- en Scart-aansluitingen niet nodig hebt, want die staan naar achter gericht.
De bijgeleverde ovalen remote is van hetzelfde type als bij de duurdere tv-toestellen van de Nederlandse fabrikant. Ook de menu’s verschillen nauwelijks. Toch is er wel degelijk een onderscheid. Zo ontbreekt een volledige ingebouwde handleiding bij dit toestel. Er
is enkel een korte uitleg over hoe je toestellen aansluit en een duidelijk overzicht van al de functies van de afstandsbediening. Dat laatste overzicht neem je best even door als je het toestel voor het eerst opstelt.
Een prima verbetering is de reactiesnelheid van de menu’s. Op de meeste andere modellen is die soms wat log, maar dat is op dit toestel geenszins het geval.
,
Op het vlak van beeldkwaliteit legt deze Philips beduidend andere resultaten voor dan de duurdere modellen uit de Philips line-up.
Dat verschil is vooral te wijten aan afwijkende keuzes voor de beeldpresets. De ‘Bioscoop’-preset lijkt ons veel te donker, met een sterk verlies van zwartdetail, overmatig felle kleuren en een te scherp gemaakt beeld. We vertrekken daarom van de ‘Normaal’-beeldinstelling, die veel gematigder lijkt.
De beeldverwerking voor Blu-ray en dvd is goed, met een behoorlijk efficiënte ruisonderdrukking. De bewegingsscherpte is dan weer aan de zwakke kant, eerder typisch in deze categorie schermen. Wazige randen en schokkende pans mogen je dus niet afschrikken.
Daarnaast zijn er nog een paar belangrijke opmerkingen. Zo lijkt het beeld over het algemeen nog steeds te scherp, een typische keuze van Philips. Omdat er soms echt sprake is van valse contouren, laat je best de ‘Scherpte’-instelling wat zakken. Kijk in het ‘Pixel Plus HD’-menu de instellingen voor ‘Geavanceerde scherpte’ ook even na. Wij vinden het beeld aangenamer als die functie uitgeschakeld is.
In datzelfde menu kan je verder nog spelen met enkele andere instellingen. ‘Dynamisch contrast’ maakt de beelden wat levendiger, maar ‘minimum’ lijkt ons de veiligste keuze. Wees sowieso erg voorzichtig met de ‘Kleurverbetering’. Die instelling is verantwoordelijk voor overmatig hevige kleuren.
De 40PFL5606H toont een behoorlijke zwartwaarde en voldoende zwartdetail. Helaas blijkt het beeld uitermate koel te zijn, zelfs met de ‘Kleurtemperatuur’-instelling op ‘Warm’. Het kleurbereik kan beter, waarbij vooral opvalt dat geel nogal groengetint is.
De Philips is overigens een van de weinige toestellen in dit segment dat een vrij positieve indruk nalaat wat geluid betreft. Dat is dan weer een duidelijk pluspunt.
,
De mediaspeler reageert even fluks als de menu’s. Zelfs bladeren door onze lange lijst met bestanden gaat erg vlot. De speler toont zich van zijn beste kant met foto‘s en muziek, waar hij erg veel formaten ondersteunt.
Bij video loopt het helaas regelmatig mis. En al gaat het om eerder kleine fouten, ze lopen wel op. De speler kan bijvoorbeeld geen DivX-bestanden weergeven; enkel de ‘open bron’-variant Xvid wordt ondersteund. Alle videobeelden worden bovendien uitgerekt zodat ze het volledige scherm gebruiken. Een optie voor 4:3-weergave vonden we niet terug.
De speler ondersteunt wel een brede selectie ondertitels, zowel extern als in een mkv-bestand. Maar als er verschillende talen in het mkv-bestand zitten, dan zie je wel enkel de eerste taal als ondertitel.
,
Deze Philips lijkt te voldoen aan alle eisen die we stellen aan een geslaagde budget-tv: een groot scherm zonder al te veel extra’s. Met een betere kalibratie had dit toestel echter hoger kunnen scoren.
De prijs is goed, maar we zouden wel graag een verbeterde mediaspeler zien.