NAD heeft een opmerkelijke nieuwe versterker aan z’n Masters Series toegevoegd, de M2. Het gaat om een volledig digitale, geïntegreerde versterker die in de NAD-hiërarchie boven de bekende M3 komt te staan. Om die rangorde waar te kunnen maken, kreeg de M2 een aantal technologische hoogstandjes mee die er een unieke machine van maken.
De stereocomponenten van NAD worden onderverdeeld in de Classic Series en Masters Series. In de eerste reeks vind je toestellen die voor een relatief bescheiden prijskaartje een hoogstaande muziekweergave beloven, terwijl de Masters Series een niveau hoger speelt en de high-end markt in het vizier neemt.
De nieuwe M2 hoort helemaal aan de top van die laatste reeks thuis. Volgens NAD is de nieuwkomer goed voor twee maal 250 watt continue vermogen, zowel aan 4 als 8 Ohm, waarmee hij een stuk krachtiger is dan de M3. Het dynamisch vermogen bedraagt zelfs 500 watt. Visueel is de nieuwkomer overduidelijk familie van toestellen zoals de M3 en M5, die in FWD Magazine 14 met een prima testrapport naar huis gingen.
,
Radicaal digitaal
Onder de smaakvolle behuizing gaat heel wat technologie schuil die op z’n minst opvallend te noemen is. De M2 is immers een volledig digitale versterker, al zou je hem net zo goed kunnen omschrijven als een hoogstaande DAC die rechtstreeks de luidsprekers aandrijft. Het gaat dus niet gewoon om een Klasse-D versterker, waarnaar ook wel eens (onterecht) als ‘digitaal’ wordt verwezen.
Dat heeft ook z’n gevolgen voor de aansluitingen op het achterpaneel. Voor digitale bronnen tellen we twee coaxiale en twee optische digitale ingangen, aangevuld met een AES/EBU-ingang. Er zijn ook twee digitale uitgangen voorzien met het oog op bi- of zelfs tri-amping, één keer optisch en één keer coaxiaal.
Voor analoge bronnen is er één stereo cinch-ingang en een gebalanceerde XLR-aansluiting voorzien, die door een state-of-the-art A/D-omzetter onder handen worden genomen.
,
Het beste van twee werelden
NAD speelde al een tijd met het idee om een digitale versterker op de markt te brengen, maar alleen als die in staat was om het prestatieniveau van hun beste analoge ontwerpen te evenaren of verbeteren. De huidige stap naar digitaal werd dus niet uit kostenbesparende of ecologische overwegingen ingegeven, zoals vaak wel het geval is bij de keuze voor digitale versterking.
Aan de introductie van de M2 gingen dan ook jaren intensieve ontwikkeling vooraf. Dat moet ertoe leiden dat de M2 zich kan meten met de beste lineaire versterkers. NAD omschrijft het concept als een combinatie van een Klasse-D versterker wat efficiëntie betreft, gekoppeld aan de superieure geluidskwaliteit van een Klasse-A ontwerp.
Het principe ziet er bedrieglijk eenvoudig uit. De NAD M2 houdt digitale signalen over het hele signaalpad binnen het digitale domein, tot ze uiteindelijk analoog naar de luidsprekers worden gestuurd. Dat voorkomt extra A/D- en D/A-omzettingen die een nadelige invloed op de klankkwaliteit kunnen hebben, en maakt een aantal tussenstappen die ruis en vervorming kunnen opleveren overbodig in het signaalpad. Dat levert aan het einde van de rit ronduit indrukwekkende specificaties op in vergelijking met traditionele versterkerontwerpen, wat vervorming en ruis betreft.
,
Direct Digital Feedback
Eén van de hoekstenen van de M2 is een nieuwe technologie die door Zetex Semiconductors Ltd. ontwikkeld werd, ‘Direct Digital Feedback’. Deze digitale correctietechnologie beleeft een primeur in de M2, en wordt gebruikt bij het opsporen en corrigeren van pulse-fouten, die door het digitale domein worden gestuurd en worden gecompenseerd.
Eenvoudig gezegd wordt het uitgangssignaal van de versterker razendsnel vergeleken met een zuiver referentiesignaal. Verschillen tussen beide zijn te wijten aan vervorming die in de versterker optreedt, en zijn dus ongewenst. Door de inverse van het afwijkend signaal toe te voegen aan het inkomend signaal, wordt de afwijking compleet uitgevlakt. Minder evident dan het lijkt bij een digitale versterker, want het moet allemaal razendsnel gebeuren.
,
Voorproefje
In het Duitse Essen kregen we onlangs een exclusief voorproefje van de M2 in besloten kring, samen met collega’s van enkele andere Belgische en Nederlandstalige magazines en websites. Daaruit bleek dat de versterker duidelijk potentieel in huis heeft, al kan je moeilijk sluitende uitspraken doen na een luistersessie in een onbekende omgeving met onbekende componenten.
Maar de eerste indrukken waren meer dan positief, met een muzikale, gedetailleerde en transparante weergave. We beluisterden de versterker met een diverse selectie tracks, zowel bij lage als (erg) hoge volumes, en de M2 hield zich steeds overtuigend staande. Dat er aan kracht geen gebrek is, werd trouwens al snel duidelijk bij het afsluitertje op orkaanvolume…
We hopen de nieuwe topper uit de Masters Series binnenkort aan bod te laten komen in een uitgebreide test, zodra de productie-exemplaren beschikbaar zijn. Hou daar de volgende nummers van FWD Magazine alvast voor in de gaten!
Prijs (augustus 2009): ongeveer 6.000 euro