RedactieSpecials en acties

Welke LG-tv past het best bij mij? (ADV)

Eindejaar staat voor de deur, en dat betekent dat we op zoek gaan naar cadeaus groot en klein. Wil je in een klap het hele gezin verwennen, kies dan voor een LG TV. Of je nu kiest voor OLED, QNED of NanoCell, LG is altijd de beste keuze. Joannes Anthonius Rommers, Product Specialist bij LG, licht toe waarom.

V: LG heeft een bijzonder ruim aanbod televisies, geef je ons even de grote lijnen?

“Onze TV line-up is in twee categorieën verdeeld, LED-LCD en OLED.

In de categorie LED-LCD hebben we drie types:

  • UHD LED-LCD: deze televisies zijn voorzien van standaard 4K-schermen.
  • NanoCell: dit zijn onze 4K LED-LCD televisies (maar ook 8K) met een kleurverbeterend filter in het scherm.
  • QNED MiniLED: onze doorontwikkelde LED-LCD televisies met een combinatie van Quantum Dot en NanoCell-technologie voor nog mooiere kleuren en een verhoogd contrast dankzij de toepassing van ongeveer 30.000 miniLEDs in de achtergrondverlichting.

Bij OLED zijn er dit jaar twee types beschikbaar:

  • OLED: met zijn superieur contrast dankzij de zelfoplichtende pixels waardoor zwart op het scherm ook echt zwart is. Naast de kijkbeleving die OLED biedt in contrast en kleur zijn ook een aantal designaspecten van OLED baanbrekend. Denk hierbij aan ‘s wereld dunste televisie, of ‘s werelds eerste oprolbare consumententelevisie. Daarnaast is deze techniek ook nog eens ontzettend snel en hierdoor uitermate geschikt voor gamers.
  • OLED Evo: dit is een doorontwikkeling van OLED met een nog hogere piekhelderheid.”

V: Hoe kies ik de beste technologie? Kijk ik naar de prijs? Het schermformaat? En is mijn kijkgedrag ook belangrijk?

“Dat hangt af van meerdere aspecten. Ben je met een groot gezin of veel vrienden die vaak sport of films kijkt, is een grote kijkhoek heel belangrijk en zal OLED of OLED Evo een perfecte oplossing voor je zijn. Maar over het algemeen kan prijs ook een belangrijke factor zijn. De eerder genoemde typen televisies lopen namelijk in prijsklasse op. En hier kan een sterke wens naar schermformaat natuurlijk ook bepalend zijn. De prijs van een 55 inch OLED kan gelijk zijn aan een 65 inch NanoCell en als de klant het schermformaat belangrijker vindt dan contrast, kijkhoek of andere voordelen van OLED, verkiest deze klant misschien een NanoCell.”

V: Wat zijn de grootste voordelen van OLED? Voor wie is dat belangrijk?

“Daarvoor hebben we een simpel Engels ezelsbruggetje: A, B, C, D.
– Perfect Angle, een perfecte kijkhoek van 180 graden.
– Perfect Black, dankzij de zelfoplichtende pixels is zwart ook echt zwart.
– Perfect Color, door de perfecte zwartwaarde en het hoge contrast zullen de kleuren veel sterker lijken.
– Perfect Design, OLED is ontzettend dun en uit zichzelf flexibel. Dit zorgt ervoor dat wij televisies kunnen ontwerpen die voorheen niet mogelijk waren.”

V: Is OLED nog steeds enkel in 55 en 65 inch verkrijgbaar?

“Nee, sterker nog, dit jaar is OLED in de maten 48, 55, 65, 77, 83 en 88 inch beschikbaar. Waarvan 88 inch op dit moment het grootste formaat is dat nu überhaupt voor OLED verkrijgbaar is op de markt.”

V: Ik lees vaak dat OLED gevoelig is voor inbranden. Moet ik daar rekening mee houden? Of moet ik mijn kijkgedrag aanpassen?

“Technisch gezien brandt een OLED niet in, dit is namelijk een specifiek verschijnsel van plasma. Hierbij kon de fosforlaag in de pixel echt verbranden. Maar ik begrijp wat je bedoelt.

De zogeheten image-retention kon inderdaad bij eerdere jaargangen plaatsvinden bij overmatig (langer dan acht uur hetzelfde plaatje op het scherm) of incorrect gebruik van de televisie. OLED is ondertussen doorontwikkeld, denk hierbij aan de toevoeging van de automatische pixel-refresh functie. En dit heeft ervoor gezorgd dat bij het juiste gebruik van de televisie er geen gevaar meer is voor image-retention. Trek dus niet dagelijks de stekker uit het stopcontact of toon niet maanden achtereen de hele dag het zelfde plaatje op het scherm. Maar laten we eerlijk zijn, van een dergelijke behandeling wordt een LED-LCD televisie ook niet blij.

Om je vraag te beantwoorden: neen, je kijkgedrag hoef je voor OLED niet aan te passen maar let wel op het gebruik zoals hierboven omschreven. “

V: Dit jaar hebben jullie in het LCD-aanbod naast NanoCell nu ook een aantal QNED-modellen. Wat is QNED precies?

“QNED is een samenvoeging van twee kleurverbeteringstechnieken, Quantum Dot en NanoCell. Samen zorgen deze technieken voor een groter spectrum aan kleuren die van zeer verzadigd (felle kleuren) tot natuurgetrouw gaan. “

V: Wat zijn de voordelen van QNED tegenover NanoCell?

“QNED levert een groter kleuraanbod dan NanoCell. Goed hier aan toe te voegen is dat QNED bij LG hand-in-hand gaat met MiniLED. Dit betekent veel meer individuele LEDs in de achtergrondverlichting bij onze QNED-modellen, en daardoor een hoger contrast dan dat NanoCell biedt.”

V: Wie kiest er dan best voor QNED en wie voor NanoCell?

“Vaak heb je met betrekking tot schermkleuren twee type klanten. De klant die van felle kleuren houdt (extra groen gras tijdens een voetbalwedstrijd) of de klant die liever naar natuurgetrouwe kleuren kijkt. Met QNED hoeft dit geen keus meer te zijn want dit hele kleurenspectrum wordt bediend. Daarnaast zullen mensen die willen genieten van een maximaal contrast binnen het LED-LCD aanbod de MiniLED-backlight van QNED verkiezen boven NanoCell. Mensen die zich meer op het schermformaat richten, in combinatie met de prijs en minder hoge eisen stellen aan de kijkervaring, zullen vaker naar NanoCell uitwijken.”

V: Gamers vormen een steeds belangrijkere doelgroep, waarop moeten ze letten? En welke LG tv kiezen ze best?

“Hier is maar één goed antwoord op: LG OLED. Ben je net als ik een groot fan van gamen en wil je geen concessies doen op kijkbeleving, input lag of refresh rate, dan is LG OLED de oplossing. Dankzij de achterliggende techniek en aansturing van LG OLED heb je de ultieme game-ervaring, en niet alleen voor (new) consolegamers. Dankzij de toevoeging van G-Sync en FreeSync genieten steeds meer pc-gamers ook van de voordelen van OLED. En LG heeft voor de échte gamevirtuozen de Game Optimizer-optie in WebOS toegevoegd. Wil dit zeggen dat NanoCell en QNED dan niet geschikt zijn voor gaming? Natuurlijk zijn ze dit, maar voor wie het maximale uit zijn/haar game ervaring wilt halen, zit bij LG OLED het best.”

V: Het lijkt alsof de meeste HDMI 2.1-features focussen op gamers? Als ik niet game, is HDMI 2.1 dan onbelangrijk voor mij?

“Neen, HDMI 2.1 is wél belangrijk voor niet-gamers. Je koopt een televisie niet voor één of twee jaar. We zien het contentaanbod om ons heen groeien dankzij de streamingdiensten. Maar niet alleen het aanbod groeit. De bestandsgrootte van deze content groeit ook dankzij de resoluties (4K en 8K), HDR-standaarden, betere audio oplossingen zoals Dolby Atmos, noem maar op. Als deze content via streamingboxen, of mediaboxen aangeboden wordt, zal er een grotere data-verbinding nodig zijn tussen deze boxen en de televisie. Om te voorkomen dat je dan een televisie hebt gekocht welke dit niet ondersteunt, kun je dit beter voor zijn. Daarom zeggen we bij LG dat onze televisies future-proof zijn.”

V: De meeste LG-tv’s ondersteunen naast HDR10 en HLG ook Dolby Vision en HDR10 Pro. Wat zijn de voordelen van Dolby Vision en HDR10 Pro precies? Hoe verschillen die twee?

“Tegenwoordig wordt iedere film of serie op Netflix of Amazon in HDR aangeboden. Dolby Vision en HDR10 zorgen voor een rijkere kleur- en contrastervaring dan content zonder HDR-ondersteuning. Van deze twee is Dolby Vision de commerciële variant, bekend gemaakt en aangestuurd vanuit Dolby, en hierdoor dus ook verreweg één van de meest populaire HDR-standaarden. Daarnaast is HDR10 een zogenoemde open HDR-standaard en deze zie je als populaire tegenhanger van Dolby Vision in de markt. LG heeft bovenop de HDR10-standaard zelf HDR10 Pro uitgebracht. Voor klanten is het vaak een kwestie van smaak (contrast en kleur) welk van deze twee de voorkeur geniet of wat er aangeboden wordt. Vaak wordt de content of in de één, of in de andere aangeboden. Echter hoef je je met een LG-televisie hier geen zorgen over te maken omdat beiden standaarden ondersteund worden.”

V: Dolby Vision IQ maakt gebruik van een ingebouwde lichtsensor. Wat doet dat precies? En kunnen de tv’s ook gebruik maken van die lichtsensor wanneer je niet naar Dolby Vision content kijkt?

“HDR is een zogenoemde baked-in techniek. Dit houdt in dat vooraf bij de productie van de content in combinatie met het Dolby Vision-algoritme alle kleur en contrast verbeteringen in het eindresultaat vast staan. Bij Dolby Vision IQ kan achteraf, naar aanleiding van de hoeveelheid licht in de kamer, de content nog dynamisch worden aangepast. Om het voorbeeld duidelijker te maken: de lichtsensor van de televisie doet hetzelfde als die van een smartphone. Zit je in een donkere ruimte, wordt het scherm dimmer en sta je buiten in de zon wordt het scherm feller. Deze toepassing werkt dankzij Dolby Vision IQ samen met de HDR-content. En daardoor kijk je ongeacht de lichtomstandigheden in je kamer altijd naar het beste HDR resultaat.”

V: Bieden jullie ook 8K-tv’s aan?

“Natuurlijk, we zien dat de vraag naar steeds grotere televisie schermen groeit. Bij hele grote schermen zullen pixels groter zijn of verder uit elkaar staan. Om dit op te lossen heb je meer pixels nodig en dus 8K. Wij bieden 8K-televisies in onze NanoCell, QNED en OLED line-up aan.”

V: Geluid is natuurlijk ook erg belangrijk voor een fijne kijkervaring. Wat mag ik in dat opzicht van een LG tv verwachten?

“Het standaard geluid in onze televisies is bovengemiddeld maar kan natuurlijk geüpgraded worden met een soundbar voor de kijkers die echt voor de cinema-ervaring wensen te gaan. Daarnaast bieden onze televisies voor een rijkere geluidservaring ook ondersteuning voor Dolby Atmos. “

V: WebOS, het smart tv-platform van LG kreeg dit jaar een nieuw jasje. Wat is de filosofie achter die vernieuwing?

“Wij hebben bij deze vernieuwing goed naar onze klanten geluisterd. WebOS werd al meerdere malen bekroond vanwege haar snelheid, veiligheid en gebruikersgemak. Hoe dit te verbeteren? Door met één klik op de knop bij je favoriete content te komen. Als de klant nu op het huisje op de afstandsbediening klikt, zien ze in één oogopslag hun favoriete content aangeboden van de streamingdiensten, YouTube en sport.”

V: Vind ik op WebOS alle belangrijke internationale én nationale streaming-apps?

“Ja, Netflix, Amazon Prime, Disney+, AppleTV, Rakuten, enzovoort. Op lokaal niveau zien we de apps ook per maand groeien. Denk hier voor België aan Streamz, VTM Go en meer. Voor Nederland kun je denken aan NLZiet, KIJK, NPO Start en meer.”

V: Er is integratie voorzien voor Google Assistant en Amazon Alexa. Zijn die beschikbaar in België/Nederland en ondersteunen ze Nederlands als taal?

“Google Assistant is in meerdere landen beschikbaar. Helaas in België/Nederland nog niet en dus ook niet in de Nederlandse taal. Daarentegen is Amazon Alexa International wel beschikbaar maar dus enkel in het Engels.”

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.