Redactie

Panasonic Lumix DC-BGH1: Veelzijdig & creatief

Wat kan een MFT-beeldsensor bieden voor de videomaker? Natuurlijk geen full frame maar wel aanzienlijk meer dan bij kleinere 1 inch camcorders. De Live MOS Sensor van 10,2 megapixels met Dual Native ISO-technologie en de Venus Engine knallen er kwalitatief gezien uit bij 4K. Met Dual Native ISO net als bij Panasonic Varicam-camera’s heb je twee opnamecircuits: een normaal gevoelig en een lichtgevoelige voor donkere omstandigheden. De BGH1 schakelt naadloos over naar de juiste gevoeligheid zodat je weinig beeldruis door versterking (gain) krijgt. Je kunt zelf bij maximaal ISO 51.200 schieten. 

De Lumix BGH1 neemt intern op in 4:2:0 10-bits C4K/4K 60p/50p videoformaat. Er wordt een speciale gammacurve toegepast die compatibel is met ITU-R BT.2100. En de gebruikers kunnen nu Hybrid Log-Gamma (HLG) kiezen in Photo Style. Tevens is beschikbaar C4K/4K HEVC/H.265, een opnamemodus met een lage bitsnelheid voor HLG.

Het V-Log L-profiel biedt een groot dynamisch bereik van 13 stops. Voor de hoogste output is via HDMI-out 4K 4:2:2 10-bits video beschikbaar. Verder zijn heel welkom de VFR (Variable Frame Rate) met overcranked (voor slowmotion-effect) en undercranked (voor fast-motioneffect) video-opnames maken in C4K/4K (60 fps, maximaal 2,5x langzamer in 24p) of Full-HD (240 fps, maximaal 10x langzamer in 24p). De minimale framesnelheid voor fast-motioneffectvideo’s is 2 fps.
 

Het box-concept
Hetgeen waarmee camera’s zoals de RED-familie gewaardeerd zijn geworden past Panasonic nu toe in haar eigen spiegelloze Box-systeemcamera. De legering van aluminium en magnesium maakt de lekker compacte behuizing duurzaam en licht. Het Lumix BGH1-ontwerp voldoet aan de normen voor Power over Ethernet+ (PoE+). Zowel de fysieke als elektrische installatie zijn hierdoor eenvoudig uit te voeren. Op de Lumix BGH1 is een nieuwe technologie voor warmte verspreiding toegepast, zodat je er onbegrensd video’s mee kunt schieten.

Zoals gezegd valt de box-body geheel op maat aan te kleden: Een ruime keuze uit hoogwaardige en vriendelijk geprijsde MFT-objectieven (ook amorf). Diverse viewerschermen al of niet met  ingebouwde SSD. Externe microfoons en een speciale XLR-module. En een ruime keuze uit handgrepen, rigs en LED-lampjes.

De Lumix BGH1 heeft een dubbele SD-kaartslot voor Back-up en Relay Recording. De voeding verloopt via een 12V stroomadapter, PoE of opsteekaccu’s. ND-filters extern op het objectief. Je kunt met Lumix Tether for Multicam software voor pc’s van Panasonic  maximaal 12 Lumix BGH1-camera’s bedienen. De toekomstige firmware-update zal ook bekabelde IP-streaming (RTP/RTSP) ondersteunen. De camera heeft naast een USB 3.1 Type-C aansluiting ook een 3G-SDI- en een HDMI Type-A-aansluiting. Ook te gebruiken voor  gelijktijdige uitvoer. Dankzij de functies GenLock IN en Time Code IN/OUT zijn gesynchroniseerde video-opnames onder verschillende hoeken maken. Bij de connectiviteit 2,4 GHz WiFi-connectiviteit en bluetooth 4.2 (BLE). Het bedieningsconcept is geheel afgestemd op de videomaker. Een minimaal aantal knoppen, touchscreen, pc en smartphone.
 

Autofocus
Geheel trendy gebruikt de Lumix BGH1 kunstmatige intelligentie bij de accurate en snelle automatische DFD-scherpstelling. Deep learning-technologie detecteert bepaalde onderwerpen zoals mensen en snel bewegende dieren (bijvoorbeeld honden, katten en vogels). 

Met name bij mensen worden naast de ogen ook het gezicht, lichaam en hoofd apart herkend door realtime detectietechnologie waardoor de camera nog nauwkeuriger scherpstelt. Het systeem blijft de persoon volgen zelfs als hij/zij snel beweegt, de rug naar de camera draait, het hoofd kantelt of zich verder van de camera af beweegt. Voor de beedstabilisatie uit de hand gebruik je de MFT-objectieven met OIS of een gimbal.
 
Kortom een veelzijdige en creatieve MFT 4K boxcamera voor de geavanceerde videomaker die ook streaming ambieert. Beschikbaar vanaf november 2020.
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.