Beeld

YouTube start met HDR

High Dynamic Range staat voor sterker contrast, meer schaduwdetail, fellere lichtaccenten en intensere kleuren. En al die mogelijkheden komen binnen het bereik van elke videomaker, want ook YouTube ondersteunt nu HDR.

En dat is goed nieuws, want het aanbod van HDR-video is momenteel nog vrij klein. Enkel via Ultra HD Blu-ray en een aantal tv-reeksen van Netflix kan je er momenteel van genieten. Maar nu ook YouTube deze mogelijkheid biedt komen er vermoedelijk in sneltempo video’s bij waarmee je de prestaties van je HDR-compatibele televisie in de kijker kan zetten.

YouTube zelf beschouwt de introductie alvast als ‘de spectaculairste beeldkwaliteit’ die ze ooit gestreamed hebben. (YouTube Blog hier) Het verschil illustreren ze met dit gesimuleerde beeld (naar onze mening iets overdreven).

Voor je in allerijl naar je televisie spurt moeten we je wel waarschuwen. De HDR-video’s zijn momenteel enkel bewonderen via de nieuwe Chromecast Ultra, en binnenkort op alle 2016 Samsung SUHD en UHD-tv’s. Andere fabrikanten zullen vermoedelijk volgen, nadat de nodige software upgrades beschikbaar komen.

Voor wie al eens wil proeven heeft YouTube deze playlist klaar gezet: klik hier.

Ook als je geen HDR-display hebt kan je deze video’s bekijken, maar dan toont YouTube je uiteraard de SDR-versie.

Wil je zelf aan de slag? Dan geeft YouTube je hier de nodige richtlijnen om HDR-content te uploaden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.