Redactie

Yamaha MusicCast-familie breidt stevig uit

Op een exclusief event in Milaan presenteerde Yamaha zijn plannen om MusicCast nog in de kijker te zetten. Het multiroom-platform van de Japanse hifi-grootmacht zal tegen de herfst 35 toestellen omvatten, waaronder een multiroom-compatibele piano. Want – mocht je het vergeten hebben – Yamaha is veel meer dan enkel een fabrikant van audiospullen, wat het ook bewees door het evenement te houden in de werkplaats van de Yamaha Factory Racing-team van Valentino Rossi.

Met MusicCast pakt Yamaha het wat anders aan dan de concurrerende multiroom-verkopers. In plaats van toegewijde multiroom-apparaten naar voren te schuiven, wordt de nadruk gelegd op bestaande hifi-categorieën die nu opeens een mooie bijkomende functionaliteit krijgen. Denk dan aan AV-receivers en soundbars die je kunt inschakelen in een multiroom-verhaal. Daarnaast zijn er wel enkele pure streaming MusicCast-speakers, maar die staan niet zo sterk in de schijnwerpers als pakweg bij Sonos of Denon. Toch wordt er veel verwacht van de gloednieuwe WX-010, een kleine speaker die aan 199 euro in de winkel zal liggen.

MusicCast werd formeel gelanceerd op IFA vorig jaar, meteen met een heel aantal apparaten. Het event in Milaan – dat de titel 'Round 2' kreeg – zet de opmars van MusicCast binnen het Yamaha-assortiment verder. In de komende maanden komen er heel wat nieuwe toestellen, naast de nieuwe lichting AV-receivers (zoals de RX481, getest in FWD61) die al grotendeels beschikbaar is. Enkele weken geleden werd ook de WXC-50 en WXA-50 voorgesteld, een relatief compacte 2.1-versterker en streamer die de deur openen naar het inschakelen van bestaande hifi in een MusicCast-opstelling.

,

Een van de opvallendste nieuwigheden in de komende maanden is de YAS-306, een 2.1-soundbar die Yamaha regelrecht tegenover de Sonos Playbar positioneert – wellicht de best verkopende soundbar ter wereld. Het krijgt volle MusicCast-ondersteuning, incluis voor hi-res, het streamen van audio dat binnenkomt via de tv en streamingdiensten, en een prijskaartje dat gevoeliger lager ligt dan bij de Grote Concurrent.

Hoger in het gamma komt de YSP-2700, een soundprojector-soundbar met MusicCast die echt surround belooft. Daarbij geen ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X, want dat is weggelegd voor de revolutionaire YSP-5600.

Vanwege de grote aandacht voor multiroom en streaming speakers, worden compacte hifi-sets vaak vergeten. En toch liggen ze nog zeer goed in de markt. Daarom introduceert Yamaha twee nieuwe die compatibel zijn met MusicCast: de MCR-N470D en MCR-N570D. Ook nieuw is de R-N402D, een pure netwerkspeler die je combineert met je eigen versterker en speakers, en de ISX-18D, een Restio-designtoestel dat je kunt omschrijven als een tafelstreamer met klok die zich thuisvoelt met een plek op het nachtkastje.


,

Yamaha is misschien nog wel het meest trots op de brug die geslagen wordt tussen zijn MusicCast-toestellen en de afdeling muziekinstrumenten. Op het event, en op het traditionele diner achteraf, mocht de pers genieten van muziek die werd geproduceerd door een Disklavier Enspire, een volwaardige vleugelpiano die in staat is om autonoom te spelen. Zonder dat er mensenhanden aan te pas komen dus. Het aanzicht van een pianoklavier waar de toetsen een eigen leven leiden is al bijzonder, maar helemaal te gek wordt het als de bijhorende zanglijn helemaal synchroon uit een Yamaha-miniketen komt, terwijl de percussie elders in de ruimte uit een PA-set aangesloten op een WXA-50-versterker rolt.

Verbluffend was een demo van de themesong van ‘Gran Torino’ met de stem van Jamie Cullum die uit een MCR-N470D rolt terwijl de Disklavier vooraan op het podium voor de pianolijn zorgt. De verbazing was nog niet weg toen er werd overgeschakeld op Sarah McLachlans ‘Angel’.

De integratie van MusicCast met de Disklavier Enspire (prijzen beginnen vanaf 17.000 euro) is een mooi staaltje technisch vernuft, maar misschien niet iets dat iedereen nodig heeft. “Je kunt je wel inbeelden dat een prestigieus hotel een Disklavier in de lobby heeft staan die doorlopend speelt en dat je in de hotelkamer via een miniketen kunt meeluisteren,” stelt één Yamaha-vertegenwoordiger. Niet bepaald een alledaags scenario dus, maar je kunt niet ontkennen dat een multiroom-vleugelpiano iets uniek en bijzonder is.

Een uitgebreid verslag van het event in Milaan, met nog meer informatie, lees je hier bij HiFi.nl.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.