Geluid

Test: Technics EAH-T700

Mocht je het voorbije jaar doorgebracht hebben op een verlaten eiland, dan heb je wellicht nog niet gehoord dat Technics opnieuw gelanceerd werd als luxemerk. Alle aandacht lijkt te gaan naar de heruitgave van de SL-1200-draaitafel, maar de Japanners hebben ook een high-end hoofdtelefoon in de aanbieding.

Net zoals eveneens high-end de N90Q van AKG is dit een (half)gesloten model met een eerder hippe vormgeving, al maakt Technics wat subtielere en elegantere designkeuzes. De EAH-T700 is zelfs allesbehalve opvallend, al is de afwerking in metaal van topniveau. Dit alles ontdek je pas als je er in slaagt de origami-doos van Technics open te krijgen. Dat bleek uitdagender dan verwacht.

,

Maar in tegenstelling tot de eerder vermelde N90Q, die een hele hoop actieve electronica met zich meedraagt, is de EAH-T700 een passieve hoofdtelefoon met dynamische drivers. Weliswaar geen alledaagse, want het is een van de weinige koptelefoons met meerdere drivers per oor.

Inderdaad, de EAH-T700 heeft een tweewegs-ontwerp, met een centrale driver van 50 mm en een bijkomende kleine tweeter. Dat komt je bijna nooit tegen bij hoofdtelefoons, bij in-ears kom je wel vaker een dubbele constructie tegen. 

De tweeter in de Technics-hoofdtelefoon stuwt het frequentiebereik helemaal naar 100 kHz, een frequentie die hoorbaar is voor vleermuizen en walvissen, maar ver boven het bereik van het menselijke oor ligt. We vinden de argumenten voor de Super Tweeter wat bedenkelijk, vooral met een cross-over die rond 50 kHz zou liggen. 

,

Zoals je zou verwachten zet Technics het midhoog en hoog in de kijker, wat een presentatie oplevert die wat aggressief overkomt. Detail in het hoog bij de vleet, wat met name bij klassieke muziek met strijkers en pianospel best aangenaam is. Je hebt zoiets als een Japans geluid, en deze Technics is er helemaal trouw aan.

De EAH-T700 zal daarom bij veel mensen meteen in de smaak vallen, omdat je vergeleken met een donkere hoofdtelefoon zoals de HD 650 veel meer detail aangereikt krijgt.

Een aantal elementen, zoals (ogenschijnlijk) de hoofddriver en de unieke horizontaal verstelbare hoofdband, doen ons denken aan de Panasonic HD10. De HD10 is een uitstekende afgewerkte koptelefoon die zeker het beluisteren waard is. Helaas voor Technics biedt hij veel van de kwaliteit van de EAH-T700, maar dan aan een fractie van de prijs. 

De EAH-T700 van zijn kant heeft ook zijn kwaliteiten die bepaalde luisteraars zeker zal aanspreken. Maar aan een prijspunt van 1.300 euro neemt hij het wel op tegen zeer gevestigde waarden, zoals de Sennheiser HD 800 en Beyerdynamic T1. Die twee Duitsers vallen vast ook in de smaak bij detailliefhebbers, ben je meer van de lage tonen en een moderne genrevriendelijke klank dan zijn hoofdtelefoons als de Audeze LCD-2 en Oppo PM-1 in deze prijsklasse het overwegen waard.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.