Deze Samsung springt niet echt in het oog met zijn design, maar zijn eenvoud is zeker aantrekkelijk. Het scherm heeft een zwart kader van ongeveer een centimeter, en is aan de zijkant en onderaan geaccentueerd met een metaalkleurige lijn. De X-vormige voet is elegant en luchtig, maar zal het plaatsen van een soundbar mogelijk bemoeilijken, al geldt die opmerking voor heel wat voeten. Het opvallendst is echter het profiel en de rug. Achteraan lijkt het toestel perfect vlak te zijn, en de zwarte rug is afgewerkt met een horizontaal lijnenpatroon. Op het eerste zicht is de tv daardoor erg smal. Kijk je goed, dan merk je dat de subtiele krommingen in de rug het toestel onderaan wat dikker maken, maar dat ontgaat je makkelijk. Omdat bovendien alle aansluitingen aan de zijkant staan, lijkt het toestel ons een ideale keuze voor wandmontage, waar het met zijn slank profiel erg mooi zal zijn.
In de aansluitingen is er duidelijk gesnoeid voor deze middenklasser. We vinden slechts drie HDMI-aansluitingen, al zijn die alle drie wel HDMI 2.0a compatibel. Er zijn ook slechts twee USB-aansluitingen, en geen van beide is USB 3.0-compatibel. Tot slot ontbreekt een hoofdtelefoon-uitgang. In ruil krijg je wel Bluetooth-connectiviteit die niet alleen goed is voor een toetsenbord of gamepad, maar ook voor een Bluetooth hoofdtelefoon.
,
De Samsung Smart Hub kreeg dit jaar alweer een facelift. Een erg geslaagde overigens. Het Home-scherm is een lint onderaan het beeld, waarin je iconen terug vindt voor de instellingen, alle externe bronnen, zoeken, al je favoriete contentbronnen (of dat nu internettoepassingen, of externe bronnen zijn) en iconen naar de volledige selectie toepassingen, games en de browser. De volgorde van je favorieten kan je aanpassen. Daarmee is alles bereikbaar vanuit het Home-scherm. Maar er is meer. Zodra je icoon selecteert in het lint, verschijnt er een tweede lint boven het eerste met relevante snelkoppelingen. Zo kan je vanop het instellingen-icoon snel de beeld-of geluidsmodus aanpassen. Maar ook wie Netflix of YouTube selecteert, krijgt al onmiddellijk content uit die bronnen aangereikt.
Allemaal erg handig, en de bijhorende remote maakt het gebruik super eenvoudig. Samsung levert bij de KU6400 ook de Smart Remote. Die bevat niet langer een aanwijsfunctie, maar is gewoon een vereenvoudigde versie voor alledaags gebruik. In tegenstelling tot op de hogere modellen (vanaf de KU6450) kan deze geen dienst doen als universele remote.
,
De bewegingsscherpte is waar je het meeste inlevert op dit model van Samsung. Snel bewegende voorwerpen hebben steeds een kleine zichtbare wazige rand, waardoor heel wat detail verborgen wordt. In de Auto Motion Plus instelling kan je LED Clear Motion activeren om dat te verbeteren, maar het beeld toont dan een dubbele, gekleurde rand rond snel bewegende voorwerpen. Dat is in heel wat gevallen nog irritanter. Bovendien verlies je ook een deel helderheid. We lieten die instelling dan ook altijd uit. Onder Auto Motion Plus vind je ook ‘Trillingsvermindering’. Met die instelling bepaal je zelf hoe sterk de motion interpolation is om schokkende panbeelden vloeiend te maken. De beste resultaten haalden we met Trilvermindering ergens tussen 5 en 10, maar de Auto instelling gaf ook goede resultaten.
De verdere beeldverwerking is wel uitstekend. De Samsung levert prima deinterlacing en vermijdt door correcte detectie van film en video zo goed als alle gekartelde randen. De instellingen voor ruisonderdrukking zijn fel vereenvoudigd. Ze zitten nu allemaal samen in ‘Clean Digital View’, en je kan enkel nog auto of uit kiezen. De instelling werkt alle willekeurige ruis netjes weg, en het merendeel van blokvorming of compressieruis. Maar de auto mode gaat vrij stevig, en we zagen liever de optie om voor een lichte, medium of harde aanpak te kiezen. In de auto-stand riskeer je bij films ook die typische filmkorrel weg te werken.
De upscaling is erg goed en zelfs matige dvd-content levert goede beelden op het Ultra HD-scherm. In de film-beeldmodus staat scherpte op nul, die mag je veilig tussen 10 en 20 zetten om detail licht te benadrukken.
,
Samsung schermen gebruiken over het algemeen een scherm van het VA-type, bekend om hun goede zwartweergave, maar ietwat beperkte kijkhoek, vooral op vlak van contrast. Op dit model lijkt ons de kijkhoek toch licht verbeterd, al blijf je voor het beste resultaat binnen een hoek van ongeveer 45° voor de tv zitten.
De zwartwaarde van het scherm is zoals verwacht prima. Het beeld heeft een uitstekend contrast, dat je met behulp van de Dynamisch Contrast instelling nog wat kan oppeppen, al houd je het best bij de twee laagste standen. Het scherm gebruikt geen lokale dimming, en bij erg contrastrijke beelden merk je wel dat de globale dimming de zwartwaarde wat geweld aan doet.
Het kleurbereik van de UE55KU6400 is zeer goed, maar de grijsschaal is niet perfect neutraal. In de donkere tinten is ze wat te koel en in de lichte tinten overweegt een zachte groene toon. In de meeste beelden zal je dat nauwelijks of niet merken, enkel in duidelijk witte scenes kan de lichtgroene tint wel zichtbaar zijn.
,
Ook de KU6400 is nog HDR-compatibel. Maar echte HDR-beelden, daarvoor zijn de prestaties net iets te beperkt. We konden maximaal 357 nits uit de televisie puren, daarmee presteert hij eigenlijk te laag om nog impact uit HDR te halen. Opvallend is ook dat de vuurwerk-scène zelfs bij deze relatief lage piekhelderheid, toch al voor licht verwaterde zwartprestaties zorgt. Een gelijkaardig verhaal zien we bij het kleurbereik. Dat is met ongeveer 84% van het DCI-kleurbereik wel duidelijk groter dan wat we tot hiertoe gewend zijn, maar het schiet te kort om net die rijke tinten van het HDR-beeld weer te geven. Samsung ondersteunt ook enkel HDR10, zoals de meeste merken. Je verwacht dus best geen sprankelende HDR-weergave, maar eerder HDR-compatibiliteit, met licht verbeterd kleurbereik.
,
De klankprestaties zijn typisch voor een middenklasser. Zolang je niet te veel kracht en dynamiek eist, is hij op zijn best. Dat is voldoende voor de meeste televisienoden, maar voor muziek kan hij geen echte indruk nalaten.
De KU6400 is uitgerust met een enkele DVB-T/C/S2 tuner met CI+-slot. Een USB harde schijf kan je gebruiken voor opnames of timeshiften, maar opnemen en tegelijk iets anders bekijken is niet mogelijk. De Samsung is wel voorzien van een uitstekende mediaspeler, zowel via USB als DLNA. Die doet perfect dienst als muziekspeler, niet alleen voor gebruikelijke formaten zoals mp3 en m4a maar ook voor lossless formaten zoals FLAC en ALAC. Ook de videospeler doet het uitstekend, met ondersteuning voor Ultra HD-video, in HEVC-formaat, en zelfs in HDR10.
Het smart tv-platform biedt je een rijke keuze aan apps, met een uitgebreid aanbod film op aanvraag apps, maar ook met behoorlijk wat informatie, sport en entertainment. Gamers komen ook aan hun trekken, niet alleen via apps, maar ook via de Gamefly gamestreamingdienst.
,
De Samsung UE5KU6400 voldoet perfect aan de voorwaarden van een middenklasser. Verwacht geen spetterende HDR-weergave, daarvoor is de piekhelderheid en kleurbereik te klein, maar hij kan wel degelijk HDR-weergeven. Je kan er dus al eens van proeven. Maar als Ultra HD-tv doet hij het uitstekend. De grijsschaal mocht een tikje neutraler, en de matige bewegingsscherpte is zijn achilleshiel. Maar verder scoort hij prima. Het contrast is goed, de beeldverwerking uitstekend, de upscaling prima. Met zijn handige en uitgebreide smart tv-omgeving heeft hij heel wat te bieden en is hij makkelijk in gebruik.
,
Wat: Ultra HD Edge LED-LCD-tv
Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
Aansluitingen: 3x HDMI (1xARC, 1x v2.0a), 1x Component/Composiet, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 2x antenne
Extra’s: WiFi (802.11n) ingebouwd, USB/DLNA-mediaspeler, Tizen Smart Hub, DVB-T/C/S2, CI+-slot, Smart Controller, HDR10
Afmetingen: 1.237 x 779 x 296 mm (incl. voet)
Gewicht: 19,6 kg (incl. voet)
Verbruik:111 / 0,3 watt (Energielabel A)