Beeld

Test: Philips 40PFS5501

De recente designs van Philips televisies stralen steevast een strakke look uit, met metalen kaders, en mooie lichte voetjes aan de uiteinden van het scherm. Dat is op deze tv niet anders, al merk je wel dat de prijs zijn invloed heeft op de kwaliteit van uitvoering. Het profiel is niet echt slank, het kader en de voetjes ogen toch enigszins plastiek. Maar in deze prijscategorie zijn we best tevreden met het resultaat.
De Philips beschikt over vier HDMI-aansluitingen, dat is eentje meer dan de concurrenten in dit segment. Daarnaast krijg je ook drie USB-aansluitingen, alweer een meer dan de concurrentie. Uiteraard is er ook een volledige selectie oudere analoge aansluitingen, en een digitaal optische uitgang. De HDMI-aansluitingen staan naar onder en zijwaarts gericht, wat een eventuele wandmontage vergemakkelijkt.

,

Deze Philips TV gebruikt Android TV als smart tv-platform. De 40PUS5501 draait nog steeds op Android 5.1. Het blijft onduidelijk wanneer deze modellen op Android 6.0 zullen overgaan. De Mediatek MT5861 chipset gebruikt een dual core processor en 2GB RAM. Die levert geen flitsende resultaten, maar krijgt van ons nog net een voldoende. De 8GB opslagruimte riskeer je heel snel te vullen als je wat games downloadt, maar kan uitgebreid worden via een USB harde schijf.

Fabrikanten kunnen weinig sleutelen aan Android tv, en het home menu dat het hele scherm vult met aanbevelingen vooraleer je aan je toepassingen komt blijven we lastig vinden. De belangrijkste toevoeging die Philips gemaakt heeft is een eigen tv-menu dat verschijnt aan de rechterzijde van het scherm. Het is een alternatieve manier om heel wat functies te bereiken, zoals een aantal apps, de tv-gids, de aanbevelingen of mediaspeler. Het kan wat verwarrend zijn aanvankelijk, maar uiteindelijk kan je het ook bekijken als een bijkomende mogelijkheid, en gebruik je gewoon wat je het handigst vindt.

De Philips remote is een goedkoper ogende versie van hun luxueuze zapper bij de topmodellen. Hij werkt enkel via infrarood, niet via Bluetooth, en bevat geen klavier aan de achterzijde. De layout is goed en hij is aangenaam in gebruik.

,

De Pixel Plus HD beeldverwerking erft veel goede eigenschappen van de beeldverwerking op duurdere modellen. De deinterlacing is uitstekend, de tv detecteert snel en accuraat alle film- en videoframerates, en 1080i-beelden uit een settopbox voor digitale tv zijn vrij van gekartelde randen of lastige moire-effecten. De ruisonderdrukking is goed, maar kan de zwaarste ruis niet volledig wegwerken. Ook compressieruis, zichtbaar als lichte blokvorming in het beeld, is niet volledig verdwenen. Wees voorzichtig met de scherpte-instelling. Zodra je die op drie of hoger zet is er al mogelijk wat vals detail zichtbaar. Wil je het beeld wat aanscherpen, kies dan liever voor scherpte een of twee, en activeer in de geavanceerde beeldinstellingen superresolutie. Daarmee krijgt het beeld een klein beetje extra detail.

De enige eigenschap waarop je toegevingen doet is bewegingsscherpte. Toch laat de Philips nog redelijk wat detail zien, en de licht vage of dubbele rand die je soms ziet rond bewegende voorwerpen is niet te uitgesproken. Schokken in panbeelden zijn helaas onvermijdelijk, het toestel beschikt niet over motion interpolation.

,

De Film-beeldinstelling is een goede keuze als je voor de meest accurate beeldweergave wil gaan. Het scherm heeft een prima zwartwaarde en levert een zeer goed contrast van 3.760:1. Wie dat nog een beetje wil aanscherpen zet in de geavanceerde beeldinstellingen de Contrast Mode op Optimaal beeld. Het scherm wordt dan wat gedimd in donkere scènes, zonder hinderlijke sprongen in de helderheid, om zwart te benadrukken. Kijk je bij veel omgevingslicht probeer dan ook Dynamisch Contrast uit. De middelste stand leek ons het best. De laagste stand maakt het beeld wat te donker, de hoogste stand maakt het iets te helder en maakt de kleuren iets fletser. De set verbergt een klein beetje zwartdetail.

De kalibratie van de Philips valt nog nipt binnen de normen. De kleurtemperatuur is lichtjes te koel, maar omdat de grijsschaal geen vervelende tintsprongen maakt zal je dat nauwelijks merken. Het kleurbereik is degelijk, maar blauw is wat te donker en intens. Toch blijkt de kleurweergave nog meer dan behoorlijk, enkel de blauwe en cyaan tinten zijn iets te fel. Huidskleuren zijn wel uitstekend. De combinatie van een goed contrast en gedegen kleurweergave blijkt andermaal erg mooie beelden op te leveren. De hoeken van het beeld zijn iets donkerder dan de rest, maar de direct led achtergrondverlichting zorgt verder voor een goede uniformiteit. 

,

Helaas, geen Ambilight op dit Full HD model. Ook de klank laat een beetje te wensen over. Zoals we wel meer vaststellen in deze categorie is hij afdoende voor typisch tv-kijken, maar valt hij door de mand voor muziek en film. De televisie is voorzien van een volledige set tuners voor digitale televisie, inclusief voor satelliet. Met een USB-harde schijf kan je tv opnemen en live tv pauzeren.

De mediaspeler van Philips is zeer volledig. Hij speelde al onze videobestanden, inclusief ondertitels en zelfs in het nieuwe HEVC videoformaat. De audiospeler herkent alle courante formaten, inclusief FLAC. Enkel ALAC is niet ondersteund.

Android TV biedt een behoorlijke selectie apps en games en Google Cast blijft een van de leukste en handigste features. Ook Gamefly gamestreaming is beschikbaar op dit model. Voor uitgebreid gameplezier voorzie je uiteraard best een gamepad.

,

De Philips 40PFS5501 is een prima keuze in deze categorie. De klankprestaties zijn niet indrukwekkend, en Android TV mag best wat vlotter reageren, maar verder valt er op deze tv weinig af te dingen. Je krijgt erg mooi beeld, met een uitgesproken contrast en goede kleurweergave, en de Philips kan zowel bij verduistering als met wat omgevingslicht prima presteren. De prijs is correct, met beter geluid zouden we zijn score zelfs een tik hoger zetten.

,

Wat: Full HD Direct led LCD-tv

Schermformaat: 40 inch (100 cm), vlak

Aansluitingen: 4x HDMI (4xARC), 1x Component, 1x Scart, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x v3.0), 1x hoofdtelefoon, 2x antenne

Extra’s: WiFi (802.11n) ingebouwd, Android TV, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, In House Streaming (Client & Server)

Afmetingen: 918 x 598 x 204 mm (incl. voet)

Gewicht: 8,2 kg (incl. voet)

Verbruik: 46 / 0,3 watt (Energielabel A+)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.