Beeld

Test: Panasonic TX-32DS600

Je merkt dat fabrikanten op deze kleinere toestellen in veel opzichten wat beknibbelen. Het design van de DS600 straalt dat ook duidelijk uit. Een lichtgrijs plastiek kader, een redelijk dik profiel, een eenvoudige voet, het toestel is een grijze muis.

Ook bij de aansluitingen merk je dat. De Panasonic beschikt slechts over twee HDMI-aansluitingen en een USB-aansluiting, maar heeft wel nog een volledige set analoge aansluitingen (Scart, composiet video en component video). Gelukkig is hij wel nog voorzien van een draadloze en bedrade netwerkaansluiting. Behalve USB en de hoofdtelefoonaansluiting staan alle aansluitingen naar achter gericht.

,

Panasonic levert zijn standaard afstandsbediening mee, en dat is alvast een goed punt. Ja, hij is vrij groot, maar hij ligt prima in de hand, heeft een duidelijke layout, en grote toetsen met gemakkelijk leesbare opschriften. Dat maakt de televisie in elk geval eenvoudig te bedienen.

De smart tv-interface maakt gebruik van Panasonics oudere My HomeScreen concept. Geen Firefox OS dus, en dat vinden we enigszins jammer. Maar de My HomeScreen interface kan gemakkelijk aangepast worden aan je noden. Het scherm toont voor het grootste deel de huidige bron, met errond iconen voor allerlei toepassingen. Panasonic levert een aantal layouts standaard mee, maar je hoeft die niet te gebruiken. Creëer zelf een layout met al je favoriete toepassingen.

,

Topresultaten moet je van deze Panasonic niet verwachten, maar een dikke voldoende haalt hij nog met gemak. De televisie laat af en toe een steek vallen bij het deinterlacen, bijvoorbeeld als je 1080i content aanlevert van een settopbox voor digitale televisie. Af en toe is er duidelijk karteling zichtbaar op bijna horizontale lijnen. Hij detecteert ook niet perfect verschillende video- en filmframerates, wat soms in fijn detail wat moire-patronen veroorzaakt. De ruisonderdrukking is dan weer erg goed, vooral willekeurige ruis wordt prima weg gefilterd. Compressieruis, zichtbaar als lichte blokvorming, werkt hij weg zolang die niet te zwaar is. Het toestel biedt via de geavanceerde beeldinstellingen de mogelijkheid om contrast wat aan te scherpen (contrastregeling). Je kan die instelling op ‘auto’ zetten om het beeld wat meer punch te geven.

De bewegingsscherpte is zoals verwacht het zwakke punt van de televisie. Snel bewegende beelden hebben een duidelijk wazige, en licht dubbele rand. Er zijn ook geen mogelijkheden om dit te verbeteren. 

,

De DS600 zet degelijk beeld op het scherm met aanvaardbaar contrast, en zonder overduidelijke fouten. Het scherm heeft een erg goede uniformiteit. De zwakste prestatie is de zwartwaarde en het contrast, dat laatste komt net boven de 1.200:1 uit. Goed voor alledaags gebruik, beduidend te weinig voor thuisbioscoop. Kleinere toestellen krijgen dikwijls een plaats in de slaapkamer, waar het mogelijk wat donkerder is, en een goede zwartwaarde wat meer doorweegt. Dat is dus iets waar je op deze televisie rekening mee moet houden. De ‘adaptieve achtergrondverlichting’ verbetert de prestaties minimaal. Zet je in de gevorderde beeldinstellingen de ‘contrastregeling’ op auto, dan krijg je iets meer contrast, maar dan vooral door het opkrikken van de heldere delen van het beeld.

De kalibratie is degelijk, al zien we tegenwoordig routineus toestellen die het beter doen. De grijsschaal is vrij neutraal, enkel de witte tinten neigen nipt zichtbaar naar magenta. Het kleurbereik is goed, maar blauw is duidelijk te donker. Algemene kleurweergave voldoet nog net aan de normen. Oranje en gele tinten zijn een tikje te flets, wat zich doorzet in de huidskleuren. De fouten zijn wel klein genoeg om nauwelijks merkbaar te zijn.

,

Uit een kleine instapper zoals deze moet je absoluut geen filmische klank verwachten. Het geluid voldoet voor allerlei typisch televisiegebruik, maar schiet te kort om voor muziek of filmsoundtracks de nodige nauwkeurigheid en punch te leveren.

De TX-32DS600 is voorzien van een digitale tv-tuner voor ontvangst via de ether of via kabel, maar niet voor satelliet. Bovendien kan je geen USB -harde schijf aansluiten om opnames te maken of live tv te pauzeren. De mediaspeler levert degelijke resultaten, vooral voor audio waar de ondersteuning voor verschillende formaten bijna volledig is. De videospeler loopt iets achter. Hij speelt geen HEVC-bestanden, en weet geen raad met video die gebruik maakt van DTS-geluid. Afgezien daarvan is de speler uitstekend. De app store van Panasonic bevat een ruim aanbod internettoepassingen.

,

De TX-32DS630E heeft een matig contrast, zwakke bewegingsscherpte en gebruikt een smart tv platform van enkele jaren geleden. De mediaspeler ondersteunt geen HEVC-bestanden. Maar, het scherm is niet zonder kwaliteiten. De kleurweergave en kalibratie zijn degelijk, en het Home Scherm is ondanks een ouder platform te zijn best handig. De prijs is wel te hoog, zeker gezien zijn schermmaat. Opgelet, de 40 inch versie die overigens een ander modelnummer draagt (TX-40DS630E), beschikt over een aantal upgrades: beter geluid, betere bewegingsscherpte, 3D, en extra smart functies.

,

Wat: Full HD LCD-tv

Schermformaat: 32 inch (81 cm), vlak

Aansluitingen: 2x HDMI (1xARC), 1x Component, 1x composiet, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x USB, 1x hoofdtelefoon, 1x antenne

Extra’s: WiFi (802.11bgn) ingebouwd, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C, CI+-slot, In House Streaming (client), internettoepassingen

Afmetingen: 733 x 477 x 148 mm (incl. voet)

Gewicht: 7,0 kg (incl. voet)

Verbruik: 33 / 0,3 watt (Energielabel A+)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.