Wie bij de gedachte aan een projector onmiddellijk aan een enorm bakbeest denkt, zal aangenaam verrast zijn als hij deze Optoma bekijkt. Het is een compacte, leuk gestileerde projector. De witte behuizing is rondom volledig voorzien van de nodige grilles om koeling te vergemakkelijken. Helaas lekt de projector daardoor ook langs alle zijdes licht, dat is mogelijk storend als hij voor je op de koffietafel staat en het licht uit is.
De aansluitingen brengen geen verrassingen. Tweemaal HDMI is voldoende, en naast de analoge aansluitingen is er ook een 12V trigger en RS-232C voor eventuele automatisering.
,
DLP-projectoren zijn soms nogal beperkt in opstellingsmogelijkheden, zeker in het lagere prijssegment. De Optoma toont dat het ook anders kan. De lens beschikt over een zoom van 1,5x met een voor Home Theater projectoren typische throw-ratio, waardoor je een 100 inch-beeld projecteert tussen 3,08 en 4,63m. Het beeld wordt licht naar omhoog geprojecteerd zodat de onderste beeldrand zich ongeveer 15% van de beeldhoogte boven de lens bevindt. Dat maakt het makkelijk om de projector op de salontafel te zetten of aan het plafond te hangen. De lens beschikt ook over een kleine hoeveelheid verticale shift (+9 tot -5 %) zodat je de hoogte van het beeld nog wat kan aanpassen. Erg handig, maar het lensshift wiel laat zich niet erg makkelijk bedienen. Heb je geen zin om lange HDMI-kabels aan te leggen, dan heeft Optoma een optionele, draadloze Full HD 3D-zender en ontvanger voor jou.
Je zal vermoedelijk nog het meest rekening moeten houden met het lawaai van de projector. Zelfs in eco-mode is hij niet echt stil te noemen, maar met de lamp in normale mode laten de ventilatoren zich echt wel horen. Zet de projector daarom ver genoeg van de zitplaatsen.
,
Zelfs bescheiden projectoren hebben tegenwoordig heel wat beeldverwerking ingebouwd. De deinterlacing is eerder matig te noemen, waardoor je met 1080i bronnen af en toe wel gekartelde randen ziet op bijna horizontale lijnen. De projector detecteert wel vrij snel de juiste film-framerate, maar bij heel wat video-content verliep dat minder vlot. Daardoor zijn lichte moiré-patronen in fijn detail mogelijk. Je hoort het, probeer waar mogelijk 1080p of 720p-bronnen te gebruiken, zodat je dit probleem ontwijkt. Een goede Blu-ray-speler levert een betrouwbaar beter resultaat. De Optoma wist ons echter ook aangenaam te verrassen. De ruisonderdrukking is uitstekend voor willekeurige ruis. Een aparte instelling voor compressieruis ontbreekt, maar ook dat type ruis wordt licht weggewerkt. In het menu van de PureEngine vinden we de twee leukste verrassingen. Met UltraDetail geef je het beeld wat extra scherpte zonder allerlei lastige halo of ringing-effecten. De HD+-stand vonden we net wat te veel nadruk leggen, dus laat UltraDetail gewoon op ‘On’. Het verschil is vrij duidelijk, en na een tijdje konden we het extra detail niet meer missen. De PureMotion instelling is de tweede troef. Motion Interpolation om schokkende panbeelden vloeiend te maken tref je zelden aan in deze categorie. Maar de Optoma levert hier zeer goede resultaten. In de laagste en middelste stand heb je al erg vloeiende beelden zonder allerlei vervelende beeldartefacten. De hoogste stand vermijd je beter, die verbetert nog weinig, maar creëert wel meer halo-effecten.
,
Met 2.200 lumen moet de projector meer dan genoeg licht bieden voor een groot scherm. De Reference en de Cinema beeldpreset geven de mooiste resultaten. Maar in beide gevallen geraken we niet veel verder dan 800 lumen. Zo’n terugval is niet ongewoon voor DLP-projectoren, ze werken immers met een kleurwiel. Daardoor krijg je enkel de volle lichtsterkte bij wit licht. Maar dit is nog steeds voldoende voor een 125 inch beelddiagonaal bij verduistering. Kijk je bij omgevingslicht, dan raden we aan om het scherm te beperken tot 90 inch.
Zonder twijfel het zwakste punt van de Optoma is de zwartwaarde. In de Reference beeldpreset is de DynamicBlack instelling gedeactiveerd, en het maakt de beelden erg flets. We halen dan nog een contrast van 1.650:1, niet slecht maar bij verduistering toch te weinig. Ons eerste advies is dan ook om DynamicBlack te activeren. Daarmee stijgt het contrast naar ongeveer 9.000:1, althans op testbeelden. In de praktijk is de verbetering kleiner, en zwartweergave blijft een zwak punt. De projector weet wel erg goed om te springen met zwartdetail, iets waar we erg blij om zijn. Als de zwartwaarde wat minder is, proberen fabrikanten dat soms te verhullen door de gamma-curve zo aan te passen dat het zwart iets intenser lijkt, maar je bij donkere scenes nauwelijks nog iets kan onderscheiden. Dat trucje gebruikt de Optoma niet, en je kan nog perfect zien wat er gaande is op donkere beelden.
De kleurweergave is in lijn met de prijs: degelijk, maar geen topklasse. De grijsschaal kan zeker beter, in de heldere tinten is er iets te veel groen, en te weinig rood. Heldere tinten krijgen daardoor een licht cyaan tintje. In het saturatieverloop (van wit naar een pure kleuren) viel op dat groen en cyaan veel te snel naar volledige saturatie gaan. De weergave van huidstinten is dan weer erg goed. Het klinkt matig, maar de afwijkingen vallen al bij al nog goed mee. De beelden zijn absoluut te genieten.
De grijsschaal kalibreren was erg snel gebeurd, maar de andere foutjes zijn minder evident weg te werken. Wil je het makkelijk houden, gebruik de Cinema beeldpreset voor kijken bij wat omgevingslicht, en de Reference beeldpreset (met DynamicBlack geactiveerd) voor kijken bij verduistering.
,
De HD50 is klaar voor 3D en doet zelfs 2D naar 3D conversie. De 3D-emitter die je aansluit op de projector en de bijhorende actieve 3D-brillen zijn wel niet bijgeleverd, en dus apart aan te schaffen. De USB-aansluitingen is enkel bruikbaar als stroombron, niet als medialezer. Dat kan bijvoorbeeld nuttig zijn als je een Chromecast aan de projector hangt. Zo krijgt die plots heel wat videostreaming mogelijkheden.
De Optoma HD50 biedt voor een zeer schappelijke prijs een aantal aantrekkelijke features. Levendig, kleurrijk beeld is er eentje. Maar je moet er wel wat compromissen bij nemen, zoals een vrij matige zwartwaarde.