Redactie

Test: Onkyo TX-SR444

Los van de Atmos-functie die uniek is aan dit prijspunt, blijft de TX-SR444 duidelijk een instapmodel bij de receivers. Al is dat niet meteen te merken als je hem uitpakt. Onkyo deed de voorplaat van deze receiver de nieuwe, strakke Onkyo-vormgeving cadeau, waardoor hij wel een beetje lijkt op een prestigebeest als de TX-RZ900.

Eén verschilpunt (dat je enkel merkt als je de receiver aanraakt) is dat de voorplaat bij de SR444 uit kunststof is en bij de RZ900 uit echt metaal. Maar het is een goede simulatie van aluminium en vooral in het zilver komt hij best premium over, deze SR444, met een mooie grote volumeknop en duidelijk drukknoppen onder de grote display.

,

Een beetje ongewoon is dat de TX-SR444 een 7.1-versterker is (die je ook als 5.1.2 kunt configureren), maar dat er daarnaast speakerterminals zijn voor een tweede stereozone. Leuk voor audio in de keuken, bijvoorbeeld.

Meestal is zo’n tweede zone eveneens inzetbaar als een extra set surround-speakers, maar dat is bij deze receiver niet mogelijk.

De vele speakerinstellingen die je vindt bij een receiver zoals de Pioneer VSX-930 of Denon AVR-X2200W moet je hier missen. Enkel de basale zaken zijn present, wat niet onverwacht is. Je kunt rekenen op vier HDMI-ingangen die Ultra HD- en HDCP 2.2-compatibel zijn en dus toekomstgericht.

Een mooi detail: bij één HDMI-poort is er een USB-poort voorzien om stroom te leveren aan een Chromecast of een andere streamer die zijn voeding via USB kan halen, zoals een Raspberry Pi-gebaseerde mediaspeler. Een slimme zet, vooral omdat de TX-SR444 geen streaming ingebouwd heeft. Je kunt hem ook niet via een app bedienen, zoals hoger in het segment de norm is geworden.

,

Als testmateriaal hanteer ik ‘Through the never’, de 3D Blu-ray-film van Metallica die livemateriaal van optredens uit 2012 combineert met een surrealistische fantasyfilm, mooi afgewerkt met een Dolby Atmos-track. Als ‘pure’ filmmateriaal selecteer ik nog eens ‘Mission Impossible: Rogue Nation’ boven, eveneens op Blu-ray met een Atmos-track. De Blu-rayspeler van dienst is de Marantz UD7007, de speakeropstelling is een LT5 licensed by Dolby Atmos van Teufel.

Het brute muziekgeweld van Metallica weet de TX-SR444 vrij goed te verwerken, al kan het zeker nog wat dynamischer. Atmos is met deze receiver enkel met twee hoogtekanalen mogelijk – geef mij maar vier – wat het ruimtelijk effect bij ‘Through the never’ toch wat aantast.

Bij de Denon AVR-X2200W kon ik nog de afstand tussen de reflecterende bovenspeaker bij de Teufels en het plafond ingegeven, hier niet. En dat lijkt toch een weerslag te hebben in mijn luisterruimte van 3 meter hoogte.

Bij de MI-scene in de operahuis van Wenen, waarbij Ethan Hunt een aanslag op de kanselier van Oostenrijk probeert te voorkomen, toont de TX-SR444 dat je uit een budgetreceiver nog wel een behoorlijk resultaat kunt krijgen. Terwijl het operakoor de kelen openzet en de kamer goed weet te vullen, blijven de dialogen heel verstaanbaar en onderscheiden uit de centerspeaker komen. Alle randgeluiden – messen die getrokken worden, de decorelementen die verschuiven – zijn goed gedefinieerd en geplaatst in de ruimte. Niet slecht.

,

De TX-SR444 is een echte instapper. Als je echt een minimum wil uitgeven, dan is deze receiver toch wel het bekijken waard. Je kiest dan voor een toestel dat er aardig uitziet en redelijk goed is afgewerkt, en vooral geschikt is voor het verwerken van externe bronnen. Zelf heeft het weinig aan boord qua streaming, al heb je via Bluetooth toch een manier om muziekstreams van een mobiel toestel af te spelen. Investeer dan toch die veertig euro in een Chromecast om deze Onkyo net iets ‘slimmer’ te maken. Dolby Atmos in een 5.1.2-opstelling is een onverwachte bonus op de TX-SR444, al ben ik eerder geneigd hem voor 7.1 te gebruiken.

De belangrijkste conclusie is wel dit: deze goedkope receiver mag dan minder goed presteren dan een toestel van pakweg 600 euro, bij films en muziek klinkt het niettemin stukken beter dan een soundbar van rond 400-500 euro. Het heeft me eigenlijk wel aangenaam verrast wat je krijgt voor weinig geld.

Het is natuurlijk wél zo dat je naast deze receiver ook nog speakers moet voorzien, en dat kom je misschien boven dat bedrag uit. Maar wie echte surround wil ervaren bij het filmkijken zonder een bom geld uit te geven, geen nood heeft aan streaming en het aandurft om wat kabels te leggen, is met de TX-SR444 verbazend goed af.

Een langere versie van deze test vind je bij HiFi.nl.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.