Baanbrekend kan je het ontwerp van de B6 ondertussen niet meer noemen, maar indrukwekkend, dat is een adjectief dat wel nog van toepassing is. Het scherm is slechts vijf millimeter dun en het kader is nauwelijks zichtbaar. Achteraan is de onderste helft uiteraard iets dikker, vijf centimeter ongeveer, zodat er plaats is voor de elektronica en aansluitingen. De transparante schermsteun eindigt in een donkere voetplaat. De televisie oogt erg modern, vanuit elke hoek.
De LG beschikt over vier HDMI-aansluitingen (alle vier HDMI 2.0a), waarvan er slechts twee aan de zijkant staan. De andere twee staan achteraan, en wijzen zoals alle andere aansluitingen achteraan naar de wand. Dat maakt een erg strakke wandmontage iets moeilijker. Twee van de drie USB-aansluitingen staan ook makkelijk bereikbaar aan de zijkant. De hoofdtelefooningang is dan weer achteraan gezet, wat een lastige keuze is. Vind je het echt te onhandig, kies dan voor een Bluetooth-hoofdtelefoon.
,
WebOS 3.0 blijft een van onze favoriete smart tv-systemen. Vanop de launcherbar op het Home scherm start je moeiteloos je favoriete internettoepassingen, schakel je naar andere ingangen of activeer je de mediaspeler. Je rangschikt alles zelf in de volgorde die je wilt. Zijn de acht tegels op het start scherm niet genoeg voor al je favorieten, dan scroll je gewoon naar rechts voor meer keuze. De B6 scheen ons niet slechter te presteren dan zijn duurdere broertjes, dus op dat vlak lever je niets in.
Waar de E6 geleverd wordt met een premiumversie van LG’s Magic Remote en een tweede, kleinere remote voor alledag, krijg je bij de B6 de standaard Magic Remote mee. Dat is zeker geen stap achteruit. Met de Magic Remote wijs je snel en makkelijk aan op het scherm wat je wilt doen. Daarnaast is hij ook voorzien van de nodige toetsen, zoals volume, kanaal, ingangen, cijfers en d-pad zodat je niet moet knoeien met een virtueel toetsenbord op scherm. De ingebouwde microfoon gebruik je voor het inspreken van zoekopdrachten.
,
Naar verluidt gebruikt de B6 hetzelfde OLED-paneel als de E6 en G6 maar zit er wel een andere chipset in. De verschillen zouden dan ook erg klein kunnen zijn, en onze testen wijzen dat ook uit. Bij de beeldverwerking zien we licht zwakkere resultaten dan de G6. Deinterlacing scoort nog steeds uitstekend, maar bij het herkennen van verschillende framerates voor video en film liep het soms mis. Dat veroorzaakt in uitzonderlijke gevallen lichte moire patronen in zeer fijn detail. Maar omdat dit enkel optrad bij vrij exotische framerates tillen we hier niet al te zwaar aan. Ook de ruisonderdrukking levert iets minder goed werk, en laat een beetje ruis achter. Maar dat leken ons de enige duidelijke verschillen. In alle andere opzichten lijkt de B6 de veel duurdere E6 en G6 te evenaren. Je krijgt met andere woorden prima upscaling van dvd of Blu-ray, of HD-televisie. Het beeld is prachtig gedetailleerd, en wie dat wil kan met behulp van de Superresolutie-instelling het resultaat nog zeer licht aan scherpen. Die instelling mag wat ons betreft iets meer uitgesproken resultaat leveren.
De bewegingsscherpte is goed, maar zoals steeds op OLED blijft er wat detail verloren gaan. LG gebruikt geen technieken zoals ‘black frame insertion’ om detail zelfs bij zeer snelle bewegingen zichtbaar te houden. Maximale scherpte haalt je dus niet, maar er is geen of nauwelijks sprake van dubbele of vage contouren. Via de Trumotion-instelling kan je panbeelden vloeiend maken. Met die instelling op vloeiend zagen we iets te veel beeldartefacten, persoonlijk prefereren we de helder-stand.
,
Wat basisprestaties betreft lijkt er ons zelfs geen verschil met de E6. De bioscoop beeldpreset zet schitterende beelden neer. Je krijgt uiteraard perfect OLED-zwart. De impact daarvan is in heel wat beelden duidelijk merkbaar. Het contrast is indrukwekkend en het geeft kleuren een flinke boost. Ook dit model worstelt nog licht met het allerdonkerste schaduwdetail. Alhoewel LG de prestaties in dat opzicht sterk verbeterde ten opzichte van vorig jaar blijft er nog steeds wat schaduwdetail verloren gaan. Je kunt de helderheid optrekken naar 51 of 52 als je echt alle schaduwdetail wil zien.
Ook dit model heeft een bijzonder efficiënte anti-reflectiefilm, en zelfs bij vol daglicht op het scherm kan je probleemloos tv kijken. De enorme kijkhoek van OLED krijg je er nog bovenop.
De B6 blijkt in de bioscoop-beeldpreset zo goed als perfect gekalibreerd te zijn. De grijsschaal is neutraal, en de kleurtemperatuur is perfect. Ook het kleurbereik scoort fantastisch. Geniet van de indrukwekkende beelden, of dat nu donkere scenes in The Expanse of de helderste kleurrijke scenes uit Westworld zijn. Het uitmuntende zwart zorgt voor een natuurlijke diepte en brengt de beelden echt tot leven.
,
Ook voor HDR is de B6 de evenknie van de E6 of G6. Hij ondersteunt zowel HDR10 als Dolby Vision, zodat je in dat opzicht klaar bent voor de toekomst. Of de B6 op termijn ook HLG (Hybrid Log Gamma, de HDR-standaard die vermoedelijk voor tv-uitzendingen zal gebruikt worden) zal ondersteunen is niet duidelijk. LG liet op IFA verstaan dat de E6 en G6 dat wel zullen kunnen, voor de B6 blijft dat voorlopig een open vraag.
Het perfecte zwart heb je al, maar hoe zit het met de maximale luminantie? Die komt uit op ongeveer 730 nits, ook hier perfect in lijn met de E6, net als het kleurbereik overigens dat ruimschoots 96% van het DCI-P3 kleurpalet haalt. Die 730 nits piekluminantie zet de LG bij de top van de HDR-toestellen, al moet hij uiteraard zijn meerdere erkennen in de huidige generatie lcd-tv’s die 1.000 tot zelfs 1.800 nits halen. Dat maximum kan hij overigens enkel inzetten op een klein deel van het scherm. Op een volledig wit scherm moet de LG terrein prijs geven, daar haalt hij 144 nits als maximum. In de praktijk is dat zelden een beperking, de maximale pieken van HDR worden immers enkel in kleine delen van het beeld gebruikt om te vermijden dat het beeld verblindend wordt.
Met de introductie van de PS4 Pro die ondersteuning biedt voor HDR bleken er wat compatibiliteitsproblemen te zijn. Daarvoor is gelukkig wel een firmware fix op komst. Kijk dus zeker na of je toestel de laatste versie draait. Het is overigens altijd een goed idee om automatische updates te activeren.
,
De geluidsinstallatie van de B6 is getuned door Harman Kardon, maar deze tv moet het stellen met onzichtbare speakers, en kan niet rekenen op de ondersteuning van een ingebouwde soundbar zoals de E6 en G6. Dat is dan ook het belangrijkste verschil. Je kunt wel de klank aanpassen aan de akoestiek van de kamer, met behulp van de microfoon in de Magic Remote en Magic Sound Tuning. En al zijn de grotere modellen beduidend beter, toch vonden we de prestaties van de B6 nog prima. Enkel een goede basweergave blijkt, zoals bij veel televisies, een lastige opgave.
De ingebouwde tv-tuner is geschikt voor DVB-T, DVB-C en DVB-S, en je kunt opnemen naar een externe USB harde schijf. Met Multi-View kijk je naar twee kanalen, een tv-kanaal en externe bron, of twee externe bronnen. De LG mediaspeler maakt het aanbod volledig. Die scoort uitstekend, zowel voor video als audio. We zagen graag nog ondersteuning voor ALAC, het Apple lossless muziekformaat.
In de app-shop van WebOS vind je alle nodige toepassingen: van YouTube, Netflix, Google Play Movies & TV, tot Spotify, Deezer en nog heel wat meer. Ben je geïnteresseerd in Gamefly, de game streaming service, dan moet je nog even geduld hebben tot de volgende firmware upgrade, die komt er binnen enkele weken aan.
,
Onze conclusie is duidelijk. Wil je een top-tv in huis, dan is de OLED55B6V een zeer goede keuze. De enige verschillen die wij konden vinden ten opzichte van de veel duurdere E6 en G6 zijn: minder stevige geluidsoplossing, een wat gewoner design, en een marginaal mindere beeldverwerking. Je krijgt wel hetzelfde uitmuntend contrast, prachtige kleuren, knappe HDR-prestaties, en een leuk smart tv-systeem. De prijs is nog steeds die van een topmodel, maar je betaalt geen sterke meerprijs meer omdat je voor OLED kiest. Tot eind van dit jaar loopt er een cashback-actie van 200 euro.
Wat: Ultra HD OLED-tv
Schermformaat: 55 inch (139 cm)
Aansluitingen: 4x HDMI (1x ARC, 4x v2.0a), 1x composiet video, 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 2x antenne
Extra’s: WiFi (802.11ac) ingebouwd, USB/DLNA-mediaspeler, WebOS 3.0, DVB-T/C/S2, CI+-slot, Magic Remote, HDR (HDR10, Dolby Vision)
Afmetingen: 1.229 x 759 x 225 mm (incl. voet)
Gewicht: 18,6 kg (incl. voet)
Verbruik: 145 / 0,5 watt (Energielabel B)