Beeld

Test: LG 43LH604V

LG heeft de LH604 een ‘metallic’ design meegegeven, maar dat moet je absoluut niet letterlijk nemen. Enkel de zijdelingse rand en de zichtbare delen van de voeten kregen een metaalkleurige afwerking. Afgezien daarvan kan je niet naast de plastiek uitvoering kijken. Slank kan je de LH604V ook niet noemen, hij is net geen acht centimeter diep, en dat over zowat de hele achterzijde. Dat komt vermoedelijk door het gebruik van een goedkopere direct led achtergrondverlichting waarbij de leds achter het scherm zitten, wat extra ruimte eist.

Je vindt drie HDMI-aansluitingen op deze LG, waarvan er slechts eentje samen met de twee USB-aansluitingen aan de zijkant staat. De twee andere HDMI-aansluitingen staan samen de rest van de aansluitingen achteraan het toestel. Ze zijn naar achter gericht en dat is lastig voor een slanke wandmontage. Gezien zijn profiel denken we echter niet dat dat hoog op de lijst met eisen staat. Het is wel jammer dat ook de hoofdtelefoonaansluiting achteraan staat. Die is daardoor moeilijk bereikbaar. 

,

Ook op deze Full HD modellen krijg je nog steeds het leuke WebOS 3.0 smart tv-systeem. Niet alleen is het erg overzichtelijk, het maakt ook het onderscheid tussen je traditionele bronnen zoals tv en externe ingangen, en moderne bronnen zoals streaming diensten, mediaspeler of andere apps zo klein mogelijk. Je schakelt erg intuitief tussen alle mogelijkheden. De balk onderaan het scherm die verschijnt als je op de Home-toets drukt, kan je naar wens organiseren zodat je favoriete toepassingen, zenders of ingangen netjes vooraan staan.

Toch ontbreken bepaalde gemakken. Zo wordt de LG geleverd met een klassieke remote, niet met de handige Magic Remote waarmee je zaken op het scherm aanwijst. De geleverde afstandsbediening vinden we net wat te compact, de toetsen staan erg dicht bij elkaar. De labels zijn groot en duidelijk, een pluspunt, maar omdat ze zo dicht bijeen gepakt staan ziet het er nogal onoverzichtelijk uit. Ook de gebruikelijke vlotheid van WebOS ontbreekt wat, de chipset in deze televisie is duidelijk minder krachtig.

,

Ultra HD is voor een 40 inch beeldmaat enkel relevant als je zeer dicht bij het toestel zit, bijvoorbeeld om te gamen. Bij normale kijkafstanden is deze Full HD een uitstekende keuze. Dat het toestel veel goedkoper is, merk je gelukkig niet aan de beeldverwerking. Die blijft naar al onze normen erg goed. Deinterlacing van bijvoorbeeld 1080i digitale tv uit een settopbox is nog steeds prima, zodat je zelden duidelijk gekartelde randen ziet. In dat opzicht hebben Ultra HD-schermen een klein voetje voor. De hogere resolutie maakt het mogelijk dat effect wat te verbergen. Maar het kan ook omgekeerd. De super resolutie instelling heeft op een Ultra HD-scherm zeer weinig effect. Op dit Full HD-scherm zorgt het een degelijke accentuering van detail. We zijn daar zelden fan van, maar wie een streepje extra scherpte wil, moet dit zeker proberen. Vermijd wel de hoogste stand, die zorgt voor vals detail en maakt de beelden te gekunsteld.

Bewegingsscherpte is het departement waar je wel heel duidelijk kwaliteit inlevert. Snel bewegende actiescènes verliezen detail, en je ziet een duidelijke vage, soms lichtblauw getinte rand rond voorwerpen die over het scherm bewegen. Het toestel biedt geen TruMotion instelling om detail te verbeteren, noch om het schokken van panbeelden tegen te gaan.

,

De LH604V gebruikt een direct led achtergrondverlichting. Dat betekent dat de leds zich achter het scherm bevinden, en niet in de rand zoals dat het geval is bij een edge led. Maar in tegenstelling tot bij topmodellen met direct led kan de tv de achtergrondverlichting niet dimmen in verschillende segmenten. De achtergrondverlichting kan enkel in zijn geheel dimmen (global dimming). Het enige voordeel van direct led in dit geval is dat het een goede uniformiteit levert, en dat is dan ook een sterk punt voor deze tv.

Het scherm heeft een heel matige zwartwaarde, en moet het stellen met een bescheiden contrast van net geen 1.100:1. Geen enkel probleem in een standaard woonkamer, maar wie de lichten even uitdoet om een bioscoopsfeer te creëren, zal dat matig contrast onmiddellijk zien. De zwarte banden boven en onder een langspeelfilm zijn bijvoorbeeld heel duidelijk zichtbaar. Het scherm gebruikt een lichte vorm van globale dimming die je heel soms aan het werk ziet als het scherm plots donkerder of helderder wordt. Maar ook dat zie je bijna uitsluitend in een verduisterde kamer. Wil je het beeld iets meer pit geven, schakel dan dynamisch contrast in. De laagste stand is prima, maar vermijd de hoogste stand want die verdoezelt erg veel zwartdetail.

De kalibratie in de bioscoop-beeldpreset is uitstekend. De grijsschaal is erg neutraal, met enkel lichtjes te warme kleuren. Het kleurbereik is prima en kleurweergave is zeer goed. Enkel rode tinten zijn iets te fel, en dat merk je soms. De huidskleuren lijden daar gelukkig niet onder, die zijn uitstekend.

,

Voor muziek of complexe soundtracks is de LH604V wat te zwak uitgerust. Zolang de muziek relatief eenvoudig is klinkt het allemaal ok, maar zodra je bas wil horen terwijl er bijvoorbeeld ook metalgitaren klinken hoor je de luidsprekers in vervorming gaan. Actiesoundtracks lijden daar ook onder, zeker als je het volume wil opkrikken.

WebOS biedt een ruime keuze aan streamingdiensten, en ook de uitstekende mediaspeler van LG is aanwezig op deze tv.

,

Geen hoogdravend design, een iets te slome smart tv, zwakke bewegingsscherpte en heel matige klank. Dat zijn de belangrijkste minpunten. Maar de LG scoort wel goed op algemene beeldkwaliteit en kalibratie, terwijl zwakke bewegingsscherpte bijna zeker een thema zal zijn in heel deze prijscategorie. Het bescheiden contrast is alleen maar lastig als je echt bij weinig licht wil kijken. Voor typisch gebruik in de woonkamer biedt deze LG een mooi 43 inch-scherm met uitstekende kleuren en een goed smart tv-systeem. Het toestel blinkt ook uit door zijn zuinig energieverbruik. Mocht de geluidskwaliteit iets beter meevallen zouden we zelfs van een erg positief bilan spreken voor deze prijs. 

,

Wat: Direct Led Full HD LCD-tv

Schermformaat: 43 inch (109 cm)

Aansluitingen: 3x HDMI (1x ARC), 1x composiet video, 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 1x hoofdtelefoon, 2x USB, 2x antenne

Extra’s: WiFi (802.11n) ingebouwd, USB/DLNA-mediaspeler, WebOS 3.0, DVB-T2/C/S2, CI+-slot

Afmetingen: 974  x 620 x 199 mm (incl. voet)

Gewicht: 9,45 kg (incl. voet)

Verbruik: 35 / 0,5 watt (Energielabel A++)

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.