Redactie

Huawei-topper komt met dubbele Leica-camera

Huawei pakte woensdagavond uit met twee nieuwe toptelefoons, beiden met een dubbele camera en technologie van Duitse cameralegende Leica. Er komt ook een vervolg op de bijzonder succesvolle en betaalbare P8 Lite.

Net zoals bij Apple en Samsung komt de fonkelnieuwe P9 in twee formaten: een compactere maar nog altijd ruime P9 met 5,2-inch IPS-LCD-scherm en een grotere versie (de P9 Plus) die uitgerust wordt met een 5,5-inch OLED-display. Visueel zijn de twee smartphones zo goed als tweelingen, met een fraaie behuizing uit aluminium.

Uniek aan de P9 Plus is de Press Touch-technologie, die anders reageert naarmate je harder drukt op het scherm. Een vergelijkbare functie is er bij de iPhone, onder de naam '3D Touch'. Ook de batterij is wat ruimer bij de P9 Plus: 3.000 versus 3.400 mAh. Dat zijn grote capaciteiten voor een smartphone.

Zowel de P9 als de P9 Plus tonen een Full HD-resolutie, een keuze waar Huawei aan blijft vasthouden. Concurrenten gaan voor hogere resoluties, wat een scherper beeld oplevert. Al is Full HD al bijzonder scherp, zelfs op een 5,5 inch display. Eén voordeel van Full HD is dat de batterijverbruik doorgaans gevoelig lager ligt dan bij een Quad HD-toestel.

,

Alle aandacht gaat naar de dubbele camera op de achterkant van de P9 en P9 Plus. Dubbele camera's zijn er op nog andere nieuwe topmodellen, zoals de LG G5 en Samsung Galaxy S7, maar deze is toch uniek. De camera's werden ontwikkeld samen met Leica, de Duitse camerafabrikant die vooral bekend is voor zijn legendarisch en toch wel prijzige fototoestellen. De inbreng van Leica zou zich vooral op het gebied van software en lenzen situeren. De beeldchips komen van Sony.

Leica werkt al langer samen met andere technologiebedrijven, zoals Panasonic, maar het is de eerste keer dat hun kennis gebruikt wordt voor een smartphone. Al was er in andere regio's wel de Panasonic Lumix DMC-CM1, een aparte compactcamera die ook een smartphone bleek te zijn.

Beide camera's op de achterkant hebben een eigen 12-megapixelcamera, met een diafragma van f/2,2. Dat is minder lichtsterk dan pakweg de G5 of S7, maar de dubbele lenzen van de P9 – één in kleur, de andere in zwart-wit omdat er een filter is weggelaten – zouden leiden naar meer detail en scherpte. De dubbele camera geeft ook nieuwe mogelijkheden qua effecten.

,

Zakelijk is de derde nieuwe Huawei misschien nog wel de belangrijkste. Eén van de best verkochte toestellen vorig jaar was de P8 Lite, een afgezwakte versie van de P8 die zeer democratisch geprijsd was. Dezelfde recept haalt Huawei opnieuw boven met de P9 Lite. 

Maar de kloof tussen de Lite en het topmodel lijkt kleiner te zijn geworden. Het scherm is bijvoorbeeld ook 5,2-inch en toont ook Full HD (de P8 Lite was slechts 720p). De P9 Lite komt echter met een enkele 13 megapixelcamera en 8 megapixels voor selfies. De Kirin-chipset is ook lager getuned, hoewel het er uitziet dat de P9 Lite qua werkgeheugen (3 GB) en opslag prima in orde zal zijn.

Van de P9 Lite zijn er nog geen prijzen bekend. Het is af te wachten of hij even scherp geprijsd zal zijn als zijn voorganger. De prijskaartjes van de P9 en P9 plus zijn wel geweten: 599 euro voor een P9 met 32 GB, 699 euro voor een P9 Plus met 64 GB. Voorbestellingen bij bepaalde retailers, zoals Mediamarkt, leveren al meteen een korting van 50 euro op die adviesprijs.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.