Geluid

Test: Bowers & Wilkins P7 Wireless

Een draadloze editie van de P7, echt een verrassing was het niet. Eerder was er al een Bluetooth-versie van de P5 on-ear verschenen en het was logisch dat Bowers & Wilkins ook zijn luxueuze over de oren-model van zijn kabel zou ontdoen. De Britten pakken het slim aan, want de P7 Wireless is maar op een bescheiden aantal vlakken veranderd ten opzichte van de P7. Daar zijn we blij mee, want de P7 is en blijft in zijn prijsklasse een zeer goede hoofdtelefoon. En een hele elegante, dat mag gezegd worden.

Onveranderde essentie

Het gebruik van weelderig zwart lamsleder, de zeer kunstige gedraaide metalen boogjes en scharnieren om de hoofdband aan de earcups te bevestigen, de fijn afgewerkte ellipsvormige deksels op de driverbehuizing, details zoals het kruiselings patroon op de textiel over de drivers en de stikkwaliteit op de hoofdband… Er zijn veel zaken die de P7 Wireless een echte luxe-uitstraling geven. Wat zeker ook mag, want het blijft een premiumproduct.

Als je een betere Bluetooth-hoofdtelefoon zoekt en je vindt je gading niet bij de meer futuristische designs die de concurrentie hanteert, dan zit je bij deze koptelefoon meteen goed. Wat we persoonlijk knap vinden aan de designtaal van Bowers & Wilkins is dat de P7 Wireless een fijn evenwicht weet te bewandelen. De koptelefoon ziet er niet goedkoop hip uit maar ook niet belegen retro, het zit er netjes middenin en is daarom naar ons gevoel tijdlozer. Je kunt het dragen met een maatpak, maar ook met een korte broek.

Het totaalgewicht van de P7 Wireless is 323 gram, wat zwaarder vergeleken met andere toppers in dit speelveld. De [link type=”article” id=”164765″ target=”_self” name=”Sony MDR-1000X”] bijvoorbeeld, tikt af op 275 gram. Maar grammen zeggen niet alles, het draait nog om de gewichtsverdeling op de kruin van je hoofd en op de oren. Hoe zit het met dat draagcomfort?

,Als we eerst even de P7 en dan de P7 Wireless opzetten, dan merken we meteen wat verschillen. Dat de Bluetooth-versie meer weegt, is op zich merkbaar maar niet lastig. De schijnbaar toegenomen druk op de oren is niet per se een slechte zaak. De P7 Wireless houdt daardoor omgevingsgeluid beter buiten, iets dat we in praktijk konden testen omdat een aannemer tijdens het testen besloot voor de deur graafwerken te verrichten.

Het zou nog beter kunnen als de oorkussens echt de oorschelpen zouden omhullen. Zoals we ook eertijds bij de P7 schreven, zweeft deze Bowers & Wilkins ergens tussen on-ear en over-ear qua pasvorm.
 

De P7 Wireless heeft geen ruisonderdrukking aan boord. In deze prijsklasse komt noise-cancelling wel vaker voor, dus voor sommige mensen gaat dit een dealbreaker zijn. NC heeft wel de neiging om de klank aan te tasten, wat misschien verklaart waarom een hifi-merk zoals Bowers & Wilkins het niet wil gebruiken.

Conclusie

De unieke uitstraling en goede klank maakt de P7 Wireless een hoofdtelefoon die zijn prijsetiket waardig is. Hij is prima voor thuis- en mobiel gebruik, maar zeker onderweg moet je hem wel met het nodige respect behandelen. Je betaalt niet enkel voor al die luxueuze materialen en de uitstekende bouwkwaliteit, maar eveneens voor een hoofdtelefoon die passief goed isoleert en even goed klinkt als zijn bekabelde tweelingbroer. De P7 Wireless klinkt lekker warm, zonder zin voor detail te verliezen. Probeer hem wel met een aptX-compatibele smartphone te gebruiken – die kwaliteitssprong is te merken.

Een uitgebreide versie van deze recensie lees je bij HiFi.nl.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.