Redactie

Test: Acer V7500

De glanzend witte behuizing leunt qua design het dichtst aan bij de Optoma HD50, maar qua vorm dan weer eerder bij de BenQ W2000. Hij is dus breder dan hij diep is. Verluchtingsroosters aan een zijde stoten de warme lucht uit, en een beetje licht, maar niet genoeg om storend te zijn.

De aansluitingen staan aan de zijkant van projector en zijn afgedekt met een kap waarmee je de kabels wat netjes kan wegwerken. De kap is echter bijzonder moeilijk te verwijderen, en eens ze erop staat zijn de aansluitingen niet of nauwelijks bereikbaar. In een vaste opstelling geen probleem, maar wie de projector wel eens verhuist, zal die kap er snel af laten.

Bij de aansluitingen zelf hoeft de Acer geen terrein prijs te geven. Twee maal HDMI, waarvan eentje met MHL, analoge aansluitingen en zelfs twee maal USB. Een daarvan is enkel voor stroomtoevoer, maar de andere kan gebruikt worden om een laptop via USB display op de projector aan te sluiten.

,

Met een 1,36x zoomlens zit de Acer in hetzelfde territorium als de BenQ W2000 (hier getest). Zeker niet de beste exibiliteit, maar voldoende om de opstelling vrij exibel te houden.

De throw-ratio van de lens is nog iets korter dan die van de BenQ W2000, zodat je al een 100 inch beeld projecteert vanop 2,4m. De lensoffset is 115% en die kan je nog wat aanpassen met behulp van lensshift.

Dat lensshift op een model met deze prijs beschikbaar is, is al opvallend maar de shift is ook vrij groot. Hij moet in deze categorie enkel een veel duurdere Epson voor laten.

Enkel jammer dat de lensshift vrij moeilijk te bedienen is. De combinatie van een vrij korte throw-ratio, grote lenso set en ruime shift maken het des te gemakkelijker om de projector een plaats op de salontafel of aan het plafond te geven.

Geen projectiescherm bij de hand, maar wel een licht gekleurde muur? Dan stel je in het menu gewoon de muurkleur in zodat de Acer zijn beelden kan compenseren om tot een correct eindresultaat te komen. Stil kun je de Acer niet echt noemen, maar in eco-mode vinden we het resultaat best behoorlijk.

Met de lamp in de hoogste stand is het ventilatorlawaai storend en kan het makkelijk boven dialogen uitkomen.

,

We naderen het terrein waar de Acer wat punten prijs moet geven op zijn duurdere concurrenten. De beeldverwerking varieert tussen matig en pover. De ruisonderdrukking staat vast ingesteld, we konden die in al onze testgevallen niet wijzigen.

de BenQ of Optoma. De scherpteinstelling heeft heel weinig effect, maar het beeld toont toch mooi alle detail, zodat dit geen ernstig gebrek is.

,

In de Bright-beeldpreset haalt de projector bijna de volledige 2.500 lumen die we in de speci catie terug vinden. Maar zoals veelal het geval is zijn de kleuren dan zo slecht dat deze beeldmode nauwelijks bruikbaar is.

We schakelen naar de sRGB-mode, die zou in theorie de beste kleurweergave moeten bieden. Met een lichtopbrengst van nog steeds bijna 1.800 lumen in de hoogste lampmode biedt die nog heel veel licht, en zelfs in eco-mode haal je nog ongeveer 1.300 lumen.

De zwartwaarde is echter vrij zwak, maar dankzij de hoge lichtopbrengst haal je nog een goed contrast.

Wat erger is, de projector verbergt heel wat zwartdetail. De schuldige daarvoor is de Helderheid-instelling die in sRGB beeldmode op 48 staat. We schuiven die omhoog naar 50 voor een flinke verbetering.

Maar hoe dan ook blijft de kleurweergave onder de verwachtingen. Er zit een duidelijke cyaan-groene tint over het beeld. En geen enkel beeldpreset haalt die weg. Uiteindelijk halen we de beste resultaten met de Dark Cinema-beeldpreset, waarbij we de kleurtemperatuur op ‘CT1’ zetten en de gammawaarde op 2,2.

Zelfs in deze configuratie blijft er steeds een lichte groene zweem zichtbaar, en in het kleurbereik valt het erg fletse blauw op. Het maximale contrast komt dan uit op 1.600 met een lichtopbrengst van ongeveer 1.300 lumen.

Acer’s ‘Lumisense+’ instelling gebruikt een lichtsensor om kleur en helderheid aan te passen, maar de resultaten konden geen grote indruk laten.

De lichtopbrengst wordt ook kunstmatig opgekrikt door de ‘Brilliant Color’ instelling. Die geeft wit een extra boost, maar niet de kleuren, waardoor die eigenlijk te ets zijn.

Als we ‘Brilliant Color’ afzetten, zakt de lichtopbrengst naar ongeveer 1.000 lumen. Dat is al helemaal niet zo uitzonderlijk meer, en een goede kalibratie zou dat cijfer vermoedelijk nog doen dalen.

Kalibreren bleek echter een enorm lastige taak aangezien de gain/bias instelling voor de kleurtemperatuur in sommige gevallen nauwelijks effect hadden.

,

Ook de Acer is voorzien van ingebouwde luidsprekers, maar ze zijn iets te zwak om echt goed dienst te doen. Er is wel een stereo minijack audio uitgang voorzien. Heb je dus een draagbare speaker met wat meer punch bij de hand, dan is die snel aangesloten om het geluid een boost te geven.

Nog een positieve verrassing: ook deze projector kan je voorzien van een draadloze Full HD aansluiting. De projector is ook klaar voor 3D maar wordt zonder brillen geleverd. 

,

De Acer V7500 mag dan goedkoper zijn, dat gaat niet zonder bepaalde compromissen. Een merkbaar zwakkere kleurweergave, die moeilijk te compenseren is door kalibratie en een erg matige beeldverwerking. Plaatsing en aansluitingen zijn weer erg sterke punten.

Lichtopbrengst en contrast zitten op het niveau van typische DLP-projectoren in dit segment. Geen aanrader voor kritische cinefielen, wel voor mensen die het eens groter willen zien in de woonkamer en budget als voornaamste eis hebben.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.