Voor een projector die zoveel licht genereert is de Acer P6500 nog een vrij compacte machine. Daartegenover staat wel een stevige nood voor koeling. De rechterzijde van het chassis bevat twee ventilatoren die stevig wat warmte afvoeren. Het ventilatorlawaai is in de eco-mode nipt te accepteren, op voorwaarde dat je niet vlak bij de projector zit. In standaard mode is het geluidsniveau een pak hoger. In erg grote ruimtes, een plaats waarvoor deze projector specifiek bedoeld is, zal dat nog meevallen vermits de projector ver uit de buurt van de kijkers staat. Voor thuisbioscoop toepassingen blijf je beter bij de eco-mode. Je krijgt dan niet de maximale lichtopbrengst, maar tenzij je luid supporterend met vrienden naar het voetbal zit te kijken zal je je echt te veel ergeren aan de ventilatoren.
De projectieverhouding van de lens is aan de grote kant. Voor een 100 inch beeld moet de projector 3,1 – 5,0 m van het scherm staan. De 1,6x zoomlens geeft flink wat flexibiliteit. De onderste schermrand zit 16% van de beeldhoogte boven de lens, en kan met behulp van lensshift naar beneden gehaald worden tot net onder de lens.
,
Aansluitingen
Deze Acer is voorzien van een zeer uitgebreide selectie aansluitingen. De twee HDMI-aansluitingen zijn het belangrijkst, eentje daarvan is voorzien van MHL (Mobile High Definition Link), zodat je een smartphone kan aansluiten en tegelijk opladen. Daarnaast zijn er een hele reeks analoge aansluitingen, inclusief audio-ingang voor microfoon die tonen dat de projector duidelijk op de zakelijke markt mikt.
Er zijn flink wat opties voor besturing: RS-232c, een netwerkaansluiting, en een 12V-trigger om een scherm aan te sturen. De USB-aansluitingen zijn geen medialezers. De USB-A aansluiting doet enkel dienst als stroomaansluiting (bijvoorbeeld voor een Chromecast), en de mini-USB aansluiting kan gebruikt worden voor USB-projectie vanop een laptop.
Er is een afsluitkap meegeleverd zodat je de aansluitingen uit het zicht kan werken. En wie geen gedoe met kabels wil, kan kiezen voor de optionele Wireless Cast of WirelessHD kit.
,
Heel veel licht
Deze DLP-projector claimt een enorme 5.000 lumen lichtopbrengst. Dat is indrukwekkend veel, en onze meter gaf bijna 4.600 lumen aan, maar dan wel in de ‘Bright’ beeldpreset en met de lamp in standaard mode. Met de lamp op eco-mode gaat er ongeveer 23% van de lichtopbrengst af. In de ‘standaard’ beeldpreset, die de beste beeldresultaten haalde en met de lamp op eco, om het lawaai te beperken, haal je nog steeds een indrukwekkende 2.050 lumen. Dat is voldoende om zelfs bij wat omgevingslicht nog een 150 inch beeld te vullen. Mik je op een meer typische 100 inch, dan bleek de Acer perfect in staat om tegen heel veel omgevingslicht op te tornen. Uiteraard moet je dan geen donkere films proberen kijken, maar voor een voetbalmatch hoef je absoluut de gordijnen niet dicht te doen.
De zwartwaarde is in absolute termen aan de matige kant, maar als je dat bekijkt relatief ten opzichte van de lichtopbrengst valt het erg goed mee. De projector slaagt er in om een prima contrast neer te zetten. Met 2.500:1 in de ‘Bright’ beeldpreset, en 1.800:1 in de ‘standaard’ preset heb je beelden met flink wat punch.
Acers eigen Lumisense-technologie gebruikt een lichtsensor om de prestaties te verbeteren. De ‘Auto Bright’ instelling past helderheid en kleursaturatie aan op basis van omgevingslicht. We merkten ook een lichte verbetering in de weergave van zwartdetail. De ‘Dynamic black’ instelling verbetert donkere scenes, maar deed regelmatig de ventilatoren naar de hoogste stand schakelen, reden genoeg om die instelling te mijden.
,
Kleurprestaties
De beeldpreset met de beste prestaties is de ‘standaard’ preset. Maar het viel ons op dat de P6500 behoorlijk wat schaduwdetail verbergt. De reden hiervoor is duidelijk, in alle beeldpresets staat de ‘Helderheid’ op 48. Door die naar 50 op te schuiven verschijnt plots alle detail weer. Idem voor contrast dat met ‘52’ iets te hoog staat, en witdetail wegdrukt. Laat dit zakken naar ‘50’.
De kleurtemperatuur is licht te koel, de beelden zijn een tikje te blauw. Je kan de kleurtemperatuur naar ‘CT1’ verschuiven maar dan is het beeld wat te warm (te rood). Uiteindelijk lieten we de kleurtemperatuur onaangeraakt. De grijsschaal kan wel degelijk gekalibreerd worden (op onze projector was dat rood 60, groen 56 en blauw 45). De grijsschaal is dan bijna perfect. We kozen ook voor een gamma van 2,4. Dat accentueert de donkere delen van het beeld licht voor een betere contrastindruk. Na kalibratie hielden we nog steeds 1.800 lumen over, een puike prestatie.
De achilleshiel van de Acer is zijn kleurbereik. Zoals typisch op een DLP-projector zijn de kleuren te donker vergeleken bij het wit. Maar bij deze Acer is dat erg uitgesproken, rood en groen zijn ongeveer 50% te donker. Blauw wijkt bovendien te veel af naar groen. Er is ook geen kleurbeheersysteem, dus je kunt er niet aan sleutelen. Acer slaagt er wel in om het totaalbeeld redelijk gebalanceerd te houden. Er zitten geen onnatuurlijke tinten of zwaar overgesatureerde effecten in het beeld, maar het beeld is vaak wat zwakker dan de lichtopbrengst doet vermoeden.
,
Beeldverwerking
Ook wat beeldverwerking betreft merk je dat de Acer meer bedoeld is voor zakelijke toepassingen. Met interlaced bronnen zoals bijvoorbeeld digitale televisie uit een settopbox slaagt hij er niet altijd in om gekartelde randen te vermijden op bijna horizontale lijnen. En met minder courante video- en filmframerates is er lichte moire zichtbaar in zeer fijn detail. Je vermijdt al die problemen door de bronapparaten in te stellen op een progressief videosignaal (720p of 1080p).
De bewegingsscherpte is degelijk. Frame interpolation ontbreekt, dus je kan geen schokken uit de panbeelden weren, maar er is voldoende detail zichtbaar in snel bewegende beelden, ook al hebben die een licht dubbele contour. Zet de scherpte-instelling ergens tussen 2 en 4, zo vermijd je vals detail.
,
Conclusie
We haalden de Acer in huis omdat hij Full HD-resolutie combineert met een zeer sterke lichtopbrengst en een redelijke prijs. In de praktijk blijkt hij duidelijk meer naar de zakelijke markt georiënteerd te zijn. Dat blijkt uit de aansluitingen, het gebrek aan beeldverwerking, de beeldpresets die contrast benadrukken en licht- en schaduwdetail wegdrukken, en het kleurbereik dat niet meekan met de enorme lichtopbrengst. In de meeting room, of in een café zal de enorme lichtopbrengst en het goede contrast een sterke troef zijn.
Voor specifieke thuisbioscoop kamers, waar je goed kan verduisteren, is de Acer niet zo geschikt. Zijn beste troef, lichtopbrengst, is daar van minder belang. In die omgeving kies je beter voor de BenQ W2000W of Epson EH-TW6600W. Die geven minder licht, maar hebben een betere zwartwaarde, en betere kleurweergave.
In de woonkamer is de P6500 wel een mogelijke keuze als je echt niet wenst te verduisteren, en je kijkvoer vooral uit heldere content bestaat, zoals sportwedstrijden, animatiefilms, nieuws, documentaires of soaps. De matige kleurprestaties moet je er dan bij nemen. Donkere films kunnen uiteraard wel, als je toch wat verduistert.
Tech Specs
Wat: 16:9 (1.920 x 1.080) DLP-Projector
Opstelling: Lichtopbrengst 5.000 ANSI lumen, contrast 20.000:1, projectieverhouding 1,41 – 2,24 (100 inch diagonaal op 3,1 – 5,0 m), beeldoffset 115%, lensshift verticaal 0 tot -17%, geluidsniveau 30 dB (ecomode)
Aansluitingen: 2x HDMI, 1x composiet, 2x VGA, 1x VGA-uitgang, 1x stereo cinch, 1x stereo minijack, 1x stereo minijack uitgang, 1x microfoon, 1x USB (stroomaansluiting), 1x USB (usb-display), 1x bedraad netwerk, 1x 12V-trigger, 1x RS-232C.
Levensduur lamp: Standaard: 3.000, Eco: 4.000 uur
Extra’s: 2x 10W luidsprekers
Afmetingen: 369 x 116 x 294 mm
Gewicht: 4,5 kg
Verbruik: 460 W (std), 367 W (eco)