Beeld

Sony’s Ultra HD Blu-ray-speler komt wel erg laat

Sony, het bedrijf dat met de PS3 in zijn eentje het Blu-ray-formaat een enorme duw in de rug gaf, is nu opvallend afwezig als het over Ultra HD Blu-ray gaat. Recent nog bleek dat de PS4 Pro de schijven niet zal ondersteunen, en nu blijkt dat een aparte speler pas in de lente van 2017 op de markt komt.

We zagen hem al achter glas op IFA in Berlijn, maar op CEDIA is de speler nu officieel voorgesteld. De UBP-X1000ES zal hij heten. En die ES staat voor Elevated Standards, een achtervoegsel dat enkel de allerbeste Sony-producten mogen dragen. Uiterlijk lijkt hij erg op de UHP-H1 (review hier) en hij deelt dan ook heel wat functionaliteit met die speler. Een 32-bit high-end DAC, die naast alle gebruikelijke schijven ook SACD speelt, en DSD kan streamen.

Uiteraard speelt hij ook Ultra HD Blu-ray-schijven, en ondersteunt hij HDR10. Maar zoals alle andere spelers op de markt ondersteunt hij geen Dolby Vision. Hij beschikt over twee HDMI-uitgangen om audio en video te scheiden, en er is een analoge stereo-uitgang en coaxiaal digitale uitgang. Dolby Atmos én DTS-X zijn beide ondersteund.

De UBP-X1000ES zou naar verluidt ook kunnen streamen in Ultra HD én HDR, van bronnen zoals Amazon Video en YouTube ‘en anderen’. Opvallend: Sony vermeldde geen Netflix.

Hij zal ook volledig klaar zijn voor integratie in een smart home en is gecertificeerd voor onder andere Control4, Crestron en Savant.

Mogelijk wel erg slecht nieuws is dat Sony deze speler alleen via custom installers zal aanbieden, dus niet gewoon in de winkel. Met een marktintroductie in de lente van 2017 zijn ze ook nog eens rijkelijk laat, en de gezien het ES-etiket vrezen we dat de speler ook nog eens erg stevig geprijsd zal zijn. Competitie voor de Samsung UBD-K8500 en de nieuwe Panasonic DMP-BD700 lijkt het ons in erg geval niet.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.