Geluid

Sonos krijgt voice control en Spotify Connect

Eerder deze maand liet Sonos weten op 30 augustus met een grote aankondiging te komen. Alle muziekpers, inclusief hifi.nl, had verwacht dat het om een ontwikkeling op gebied van spraakbesturing en home control ging. We hadden gelijk – een beetje, in ieder geval.

Vanaf 16.00 kon de pers inschakelen voor een livestream vanuit de geboorteplaats van Sonos, Santa Barbara. Dat betekent dat het voor ons even wennen was om aangesproken te worden met ‘good morning’, maar we zijn er natuurlijk voor het nieuws en leek toch héél even teleur te stellen.  

Spotify Connect

Sonos kondigde tijdens de livestream als eerste groot aan dat je je apparaten vanaf oktober ook direct vanuit Spotify zal kunnen besturen – gewoon Spotify Connect, dus. Hoewel de Sonos-app bekend staat als erg gebruiksvriendelijk, wilden ze Sonosgebruikers ook de unieke functies van Spotify zelf bieden. Tot nu toe kon je de apparaten tenslotte alleen besturen via de dedicated app. Een ander voordeel van Spotify Connect is dat je makkelijk kunt switchen van je hoofdtelefoon naar je Sonos systeem als je thuiskomt – of andersom, als je naar buiten gaat, natuurlijk. Tenslotte maakt deze samenwerking het mogelijk om je systeem te besturen van buiten je huis – het is niet langer nodig om verbonden te zijn met het WiFi-kanaal waarop je Sonos is aangesloten.

,

,

Voice control

Mooie functies, maar daar ga je geen wereldwijde persconferentie voor organiseren. Gelukkig kwam snel het meest interessante nieuws: Sonos gaat samenwerken met Amazon om voice control naar het systeem te brengen. Dat was te verwachten – zelf een systeem ontwikkelen kost tijd én geld en CEO John MacFarlane liet eerder al weten groot bewonderaar te zijn van Alexa, de spraakassistent van Amazon. De software-update om gebruik te kunnen maken van deze techniek is, zoals eigenlijk altijd bij Sonos, volledig gratis. De bèta is eind dit jaar te gebruiken, voor het grote publiek zal Alexa volgend jaar te gebruiken zijn.

“Alexa, play in the living room,” of “Alexa, pause.” Het is de toekomst van muziekbesturing – of het heden, eigenlijk. Sonos is één van de merken, zo niet het merk, dat multiroom en besturing via een app heeft grootgemaakt. Of andere merken nu ook zullen volgen is natuurlijk nog even afwachten. 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.