Redactie

Roon gaat multiroom bij ELAC

Op CES presenteerde ELAC niet enkel opnieuw speakers ontworpen door Andrew Jones, maar ook een intrigerend multiroom-systeem op basis van Roon.

Sinds ELAC de bekende speakerontwerper Andrew Jones wist te strikken, is het Duitse merk gestart met het lanceren van een nieuwe luidsprekers die uitblinken in hun prijs-kwaliteit-verhouding. Jones kwam naar ELAC na een lange passage bij Pioneer en TAD, maar bij de recente herstructurering van de Pioneer-activiteiten verliet de ontwerper zijn vertrouwde omgeving. “Hij had veel aanbiedingen maar wou toch heel graag bij een kleiner merk zoals ons aan de slag”, legt ELAC-CEO Gunter Kürten uit. Het eerste uit de startblokken was de zeer betaalbare Debut-lijn die door de media zeer goed ontvangen wordt. 

Op CES toonde Kürten de volgende stap: de Uni-Fi-familie. De Uni-Fi-speakers zijn bedoeld als de upgrade ten opzichte van de Debut-lijn, zonder dat daarbij het prijskaartje exorbitant wordt. De driewegs UB5-boekenplankspeaker moet bijvoorbeeld in de V.S. 500 dollar kosten. Er is ook een UF5 (vloerstaander) en UC5 (centerspeaker).

In een hoekje zagen we trouwens ook een eerste versterker die onder de Debut-naam zal verschijnen, een compacte unit die voor 599 dollar in de winkels zal liggen. ELAC brengt ook de kalibratiefunctie die de Sub 2050 en Sub 2070 zo uniek maakt naar goedkopere subwoofers die bij de nieuwe Debut-lijnen passen.

,

Nog meer intrigerend was de demonstratie die we krijgen van Kürten van een nieuw multiroom-systeem dat Elac in de komende maanden wil uitbrengen. Het kloppende hart van het systeem is de Discovery, dat volgens de Benelux-importeur in medio maart beschikbaar zal zijn voor ergens rond 1.000 euro.

Het opmerkelijke aan Discovery is dat het de eerste streamer wordt met de Roon-software ingebouwd. Roon – dat je ook los op computers kan installeren – is bij sommige audiofielen een echte hype, omdat het een doorgedreven management van je muziekbibliotheek toelaat. Het gaat veel verder dan een toepassing zoals iTunes of de bediening van merken als Sonos en Bose, onder meer door de gebruiker veel mogelijkheden te geven om muziek te ontdekken.

Bij de demo die we kregen van de ELAC-CEO zagen we bijvoorbeeld dat alle beschikbare muziek van een bepaalde artiest bij elkaar gepresenteerd werd. Dat één album op een NAS stond en een ander bij Tidal, maakte niet uit. In een mooie omgeving wordt ook heel biografische informatie en lyrics getoond. De Discovery heeft een ingebouwde DAC en eigen uitgangen, maar kan ook acht streams uitsturen naar andere ELAC-apparaten. Er komen bijvoorbeeld draadloze actieve speakers en versterkers.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.