Dat we fan zijn van OLED steken we niet onder stoelen of banken. Maar de toestellen blijven wel erg prijzig. Een nieuw fabricageproces moet daar verandering in brengen. Als alles goed gaat worden toekomstige OLED-tv’s geprint.
Volgens ETNews begint LG in de eerste helft van 2017 met de pilootproductie van een nieuw fabricageproces voor zijn OLED tv’s. De nieuwe methode gebruikt vloeibaar materiaal dat met behulp van gespecialiseerde inkjet-printers zeer precies wordt neergelegd. Dat in tegenstelling tot het huidige proces dat gebruik maakt van ‘vacuum deposition’ techniek. Het poedervormig OLED-materiaal wordt verwarmd en slaat onder vacuüm neer op de gewenste ondergrond. Structuren worden gevormd met behulp van maskers.
De nieuwe productielijn is geoptimaliseerd voor 55 en 65 inch schermen. Als alles goed gaat volgt massaproductie een tot twee jaar later. Inkjet-printing wordt over het algemeen gezien als een belangrijke stap in de verdere adoptie van OLED-schermen. Het proces heeft een bijna 100% efficiëntie, aangezien er nauwelijks materiaal verloren gaat. Het zou ook de constructie van RGB-OLED schermen mogelijk maken, waardoor er geen kleurfilter meer nodig is, en de productie weer eenvoudiger wordt. De huidige OLED-tv’s gebruiken witte OLEDs met een kleurfilter. Het proces zou ook zeer grote OLED-schermen (70-90 inch) mogelijk, en betaalbaar, maken. Dat is voor LG belangrijk aangezien Chinese fabrikanten van LCD-panelen steeds grotere tv’s maken om de vraag naar 60+ inch tv’s te volgen. Maar ook de gewone consument zou hiervan profiteren. Inkjet-printing zou OLED immers goedkoper maken, waardoor het mogelijk ook in de middenklasse tv’s beschikbaar zou kunnen komen. Of dat ook met kleinere schermmaten zal zijn is niet bekend.
Ook het Chinese TCL zou een gelijkaardige inkjet-printing pilootproductielijn starten in 2017.