Streamen over Bluetooth is inmiddels bij de meeste mensen wel bekend. Als je beschikt over een smart- phone, tablet of laptop die in de voorbije drie jaar werd aangekocht, is de kans klein dat Bluetooth er niet op aanwezig is.
Het leggen van een verbinding via Bluetooth heette vroeger complex en moeilijk te zijn, maar inmiddels zijn de chipsets en software verbeterd en ervaar je zelden problemen. Dat is zeker zo als de Bluetooth-speaker en het mobiel toestel elk over een NFC-chip beschikken.
Bij NFC (Near Field Communication) moet je de twee apparaten gewoon even tegen elkaar tikken, ergens in de buurt van een logo dat een beetje op die van nespresso lijkt. Een seconde of twee later én nadat je op je telefoon toestemming gaf, is de verbinding gelegd. NFC-chips vind je tegenwoordig in bijna elke smartphone en de meeste Bluetooth-speakers bezitten er ook één.
Is NFC een must? Niet per se. Een Bluetooth-verbinding handmatig leggen is niet bijzonder moeilijk meer. Eens de koppeling gelegd is, zal je in de meeste gevallen op latere momenten gewoon op je telefoon even moeten tikken om de verbinding te herstellen. Vaak gaat het zelfs automatisch. NFC is vooral handig als meerdere mensen muziek naar een streamer willen streamen, waaronder personen die liever niet in de instellingen van hun mobiel toestel duiken.
,
De kwaliteit van een Bluetooth-verbinding kan tegenvallen. Het hangt allemaal af van de gebruikte codec. Als je muziek over Bluetooth streamt, dan wordt die achter de schermen immers gecodeerd volgens een bepaalde codec.
De codec die bij het Bluetooth-streamen wordt toegepast heeft niets te maken met het formaat waarin je muziek is opgeslagen.
Er zijn verschillende codecs in gebruik, bijna allemaal ‘lossy’ of destructief voor het signaal. Dat is nefast als je bronbestand al een lossy muziekbestand is van mindere kwaliteit, zoals een MP3 met een lage bitrate.
Dus ook hier geldt dat je best vertrekt van de hoogste kwaliteit mogelijk – ook al luister je muziek op een speakertje dat in je hand past. De codecs in gebruik – in rangorde van slecht naar goed – zijn: SBC, AAC/MP3, aptX. De kloof tussen SBC en de rest is doorgaans zeer merkbaar.
aptX is er overigens in verschillende uitvoeringen, waaronder een lossless variant. Maar het is bijna onmogelijk om te zien welke type er juist gebruikt wordt. Op een Bluetooth-speaker is de meerwaarde van lossless ten opzichte van een goede MP3 of AAC-bestand ook zelden te bespeuren.
Eigenzinnig als Sony is, heeft de Japanse fabrikant zelf een eigen betere Bluetooth-codec gelanceerd. LDAC heet het, maar het wordt vooralsnog enkel ondersteund door Sony zelf. Je geniet er enkel de voordelen van als zowel het bronapparaat als de speaker het kennen. Die moeten dus bieden van Sony zijn.
,
Andere belangrijke elementen bij het kiezen van een Bluetooth-speaker zijn de autonomie (als het een model met accu betreft), de mogelijkheid om een muziek-speler via kabel aan te sluiten, en de duurzaamheid en stevigheid van de Bluetooth-luidspreker.
Bestand zijn tegen water(spatten) is toch ook een niet te versmaden voordeel als je de speaker buiten wil gebruiken.
Je hebt ook Bluetooth-speakers met een grote accu die je kan aanspreken om je telefoon of tablet op te laden. Tijdens een uitstapje kan dat een handige functie zijn om je bijna lege smartphone toch nieuw leven in te blazen.
De meeste Bluetooth-speakers bevatten een microfoon en kun je gebruiken als externe speaker bij het telefoneren. Je zal merken dat de audiokwaliteit dan meestal vrij gering is. Op zich niet zo erg, want de audio die via het mobiele netwerk wordt gestuurd is sowieso van lagere kwaliteit.
,
Qua de kwaliteit van de klank is er een enorm verschil tussen Bluetooth-speakers. Het is niet zo dat per se de duurste speaker beter is dan de goedkoopste, maar er zit meestal toch een verband in.
Een Bluetooth-speaker die beschikt over een aparte woofer en tweeter zal sowieso beter klinken dan eentje met één enkele driver die alle frequenties moet weergeven.
Grote Bluetooth-speakers hebben meestal wat meer ruimte voor een bassreflex of een baspoort voor een dieper laag. Een piepkleine speakertje zal zelden veel presteren qua bassen.
Het is ook een beetje oppassen voor Bluetooth-speakers die inzetten op een bonkende bassen zonder het minste detail. Toch als je echt muziek wil beluisteren moet het iets of wat verfijnd zijn. Maar er zijn zeker speakers die zowel krachtig als gedetailleerd zijn – al zal je daar wellicht wat meer geld aan moeten uitgeven.
Sommige Bluetooth-speakers bevatten intern een diffuser om geluid rondom uit te sturen. Dit is niet zo belangrijk als je gewoon een speakertje naast je wil plaatsen in de tuin, maar is wel leuker als je in gezelschap muziek wil beluisteren.