Redactie

Kickstarter brengt ‘Ambilight’ naar elke tv

Een unieke eigenschap van Philips-tv's is de Ambilight-verlichting rond het scherm. Een nieuw Kickstarter-initiatief wil die technologie nu naar elke tv brengen.

De Dreamscreen-kit bestaat uit een reeks gekoppelde led-lichtjes die je zelf aanbrengt op de achterkant van je televisie. De lichten worden aangestuurd door een HDMI-stick die op zijn beurt wordt aangesloten op een HDMI-splitter. Deze splitter verdeelt een videosignaal (bijvoorbeeld van een Blu-rayspeler of console) en stuurt het simultaan naar de televisie en naar de Dreamscreen-stick.

De stick bevat elektronica dat het videosignaal analyseert en de led-verlichting achter de tv gekleurd licht laat schijnen dat past bij het tv-beeld dat op dat moment wordt getoond. In de demofilms van Dreamscreen lijkt het helemaal goed te zitten qua synchronisatie tussen verlichting en de beeldinhoud.

Dreamscreen belooft hetzelfde voordeel als Ambilight, een zeer gelijkaardige functie die hardwarematig in veel Philips-tv's zit ingebakken. Door het gebruik van dynamische kleurverlichting lijkt het tv-beeld groter. Philips zegt ook dat dergelijke verlichting de ogen minder vermoeid.

Volgens Dreamscreen blijft hun verlichting synchroon met het beeld tot aan 60 frames per seconde. Ruim voldoende dus voor nagenoeg alle video die nu wordt verdeeld. Hoe het echt presteert is moeilijk in te schatten. De kit heeft wel één nadeel: het kan enkel werken met externe HDMI-bronnenn. Als je dus films bekijkt via de Netflix-app op je smart-tv, kan het dus niet werken. Dat is een voordeel dat de echte Ambilight-televisies wel hebben.

Er komt ook een app om de verlichting apart aan te sturen en verschillende modi, zoals een muziekmodus die als een soort equalizer op een liedje reageert. 

De interesse in Dreamscreen lijkt bijzonder hoog. Het doel van 25.000 dollar in te zamelen is inmiddels al tien maal overschreden. Het eindcijfer zal wellicht nog veel hoger liggen dan de 265.000 dollar die mensen hebben gestort, want de inzameling stopt pas over twee weken. In tegenstelling tot veel Kickstarters, beloven de initiatiefnemers op relatief korte termijn uit te leveren, te starten in april.

De Kickstarter-pagina vind je hier.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.